هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
✳️ #ما_اقتصاددان_نیستیم! ؛ #انصراف_از_نوبل_اقتصاد_و_شیمی!
⁉️از استیگلر برنده جایزه نوبل اقتصاد پرسیدند چرا جایزه نوبل را فقط به فیزیک و شیمی و اقتصاد می دهند و به محققان سایر علوم انسانی نمی دهند؟
✳️ او پاسخ داد؛نگران نباشید آنها #نوبل_ادبیات را دارند!
✳️ منظور استیگلر این بود که غیر اقتصاددانان فقط شعر می بافند و فقط مستحق نوبل ادبیات می باشند
✳️ فلاسفه اقتصاد از این رویکرد متکبرانه با عنوان #امپریالیسم_اقتصادی یاد کردند، و نقد کردند که اقتصاددانان جریان غالب چشمشان را به یافته های علمی جامعه شناسان و روانشناسان و... بسته اند.
✳️ در مناظرات #انتخابات_1400 همین نگرش امپریالیستی بارها تکرار شد بدین مضمون که گویا فقط اقتصاددانها همه چیز فهمند و بقیه به بیان استیگلر شعر می سرایند.
✳️ اتفاقا ریشه بسیاری از مشکلات کنونی ما همین نگاه فن سالارنه برخی اقتصاد دانان وطنی حاکم بر امور اقتصادی کشور است که با اقتصاد سیاسی، اقتصاد اجتماعی و اقتصاد فرهنگی بیگانه اند.
✳️ امپریالیست های اقتصادی سعی کردند همانند متخصصان شیمی جایزه نوبل ریاضی زدگی و تشبیه خود به متخصصان علوم طبیعی را بگیرند، ولی جایزه نوبل اقتصادشان به جایزه نوبل شیمی هم تبدیل نشد. آنها حتی قادر به حفظ ارزش پول ملی هم نشدند.
✳️ اگر اقتصاد این دانشی است که حتی عاجز از حل مشکلات اقتصادی کشور است، شاید بهتر باشد که منکر تخصصمان بشویم و بگوییم:
#ما_اقتصاددان_نیستیم
#ما_نه_نوبل_اقتصاد_میخواهیم_نه_نوبل_شیمی
✨یارانه پنهانی که کارگران به کارفرمایان پرداخت میکنند!
از آنجائیکه یارانه، تبدیل به یک موضوع اساسی در مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری شده است، به نظر ضروری میرسد که از جوانب گوناگون به باطل بودن ادعای #یارانه_پنهان در اقتصاد ایران که سالهاست از زبان نئولیبرالهای با ریش و بیریش- هر دو- شنیده میشود، بپردازیم.
مبنای استدلال مدعیان وجود یارانه پنهان در اقتصاد ایران این است که قیمت دلاری یک سری کالاها به ویژه حاملهای انرژی را استخراج میکنند، سپس معادل ریالی این قیمتها را محاسبه میکنند و نام مابهالتفاوت حاصل شده را یارانه پنهان میگذارند. سال ۹۸ در آستانه گران کردن بنزین، یک عضو اصولگرای هیئت رئیسه مجلس مجلدی تمام رنگی تهیه کرده و برای دستگاهها و افراد مختلف ارسال کرد تا وجود ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در اقتصاد ایران را اثبات کند. در صفحه ۳۳ این مجلد، قیمت دلاری بنزین(فوب خلیج فارس) درج شده و با احتساب هر دلار ۱۱ هزار تومان، ادعا شده بود که دولت سالانه ۱۶۹ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان بنزین پرداخت میکند.
در آن سو، آقای روحانی اصلاحطلب نیز استدلال مشابهی داشت. میگفت قیمت بنزین در ترکیه ۱۵ هزار تومان و در اروپا ۲۰ هزار تومان است اما با قیمت هزار تومان به ملت میفروشیم!
همین استدلال، مبنای فاجعه آبان ۹۸ شد. در آن زمان، طی مطالب متعددی بطلان این استدلال را نشان دادیم و سخن اساسی ما این بود که دولت که مسئول حفظ ارزش پول ملی است، حق ندارد از یک طرف ارزش ریال داخل جیب مردم را کاهش دهد و از طرف دیگر، مدعی پرداخت یارانه پنهان به مردم شود و برای "هدفمند" کردن آن به نام "عدالت"، نقشه بکشد!
متاسفانه این ایام، بحث یارانه پنهان مجددا داغ شده است و مبنای اصلی محاسبه آن، همین تفاوت دلاری و ریالی قیمت حاملهای انرژی است.
یک پرسش اساسی از مدعیان پرداخت یارانه پنهان این است که شما که میفرمایید در اروپا قیمت بنزین ۲۰ هزار تومان است، دستمزد نیروی کار چقدر است؟ آیا حاضر هستید دستمزد نیروی کار را نیز به دلار و یورو محاسبه کرده و معادل ریالی آن را بپردازید؟ میانگین دستمزد نیروی کار در اروپا برای هر ساعت ۲۸.۵ یورو است که با احتساب هر یورو ۲۸ هزار تومان، میشود حدود ۸۰۰ هزار تومان! با منطق نئولیبرالهای وطنی، کارگران ایرانی که حداقل حقوقشان برای هر ساعت حدود ۲۰ هزار تومان است، ساعتی ۷۸۰هزار تومان یارانه به کارفرمایان خود پرداخت میکنند! برای کارمندان دولت نیز میتوان محاسبه مشابهی انجام داد و ادعاهای مشابهی مطرح کرد.
اما واقعیت این است که این نحوه محاسبه ارزش حاملهای انرژی و نیروی کار، هر دو غلط است. ریال و دلار و یورو، در محدوده سرزمینی خود کارکردهای متفاوتی دارند و اساسا مفهوم PPP (برابری قدرت خرید) برای توضیح تفاوت کارکردی ارزهای مختلف در چارچوب مرزهایی که به آنها تعلق دارند، ابداع شده است.
گران کردن سوخت به بهانه عادلانه کردن یارانه پنهان، توصیه نهادهای نئولیبرال همچون صندوق بینالمللی پول است که در هر جای دنیا به این توصیه عمل شده، فاجعه آفریده است. سال ۹۸ همزمان با ایران، در چند کشور دیگر نیز شورشهای مشابهی از همین ناحیه رخ داد.
قیمت حاملهای انرژی را نمیتوان از اقتصاد جدا کرد و در خلاء، مجزا از سایر کالاها و خدمات، گرانشان کرد و از ناحیه این گرانی، به بخشی از جمعیت پول نقد پرداخت کرد. گرانی حاملهای انرژی، روی قیمت سایر کالاها نیز اثر مستقیم و غیرمستقیم میگذارد و تورم ایجاد میکند.
کما اینکه برخلاف ادعای آقای همتی در سال ۹۸ که میگفت اثر تورمی گرانی بنزین حدود ۴درصد است، تورم نقطهبهنقطه از ۲۷درصد آبان ۹۸ به ۴۶.۴درصد آبان ۹۹ رسید.
@syjebraily
🆔 @Qasdway
هدایت شده از شهید سید محمدباقر صدر
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 تیزر مستند آغازگر یک پایان
🔴پس از سالها پخش مستند زندگی و زمانه شهید سید محمدباقر صدر در صداوسیما
🔺کاری از خانه مستند و سازمان هنری و رسانهای اوج
⏰زمان پخش
ساعت ۱۶:۱۵ شبکه یک
قسمت اول: چهارشنبه ۱۲ خرداد
قسمت دوم: جمعه ۱۴ خرداد
قسمت سوم: یکشنبه ۱۶ خرداد
قسمت چهارم: دوشنبه ۱۷ خرداد
🆔 @shahidsadr
مکتب نیاوران - دکتر اباذری.pdf
394.3K
مقالهای خواندنی از دکتر اباذری با عنوان:
«استقرار آموزشی مکتب نیاوران؛ تاریخچۀ ایجاد نهادهای دولتیِ آموزش مدیریت و اقتصاد بازار آزاد»
چکیده
مکتب نیاوران نامی است که به گروهی منسجم از اقتصاددانان ایرانی معتقد به سیاستهای اقتصاد آزاد داده شده است که در دو دهة ابتدایی بعد از انقلاب با حضور در سازمان برنامه و بودجه، مسئولیت تنظیم برنامههای اول تا سوم توسعۀ کشور را بر عهده داشته و سیاستهای تعدیل ساختاری و خصوصیسازی را برای اقتصاد ایران تجویز کردهاند؛ سیاستهایی که منشا بسیاری از مسائل و تحولات اجتماعی دوران بعد از انقلاب بوده است. با آغاز به کار دولت یازدهم، آنان نیز به عرصۀ سیاستگذاری بازگشتهاند و علاوه بر مداخله در سیاستهای اقتصادی روزمرة دولت، تنظیم برنامة ششم توسعة کشور را بر عهده دارند. هدف از این مقاله نگاهی به تاریخچة نهادهای آموزشیای است که بهدست این گروه و در جهت تقویت گفتمان اقتصاد آزاد در فضای علمی و سیاستی ایران ایجاد شده است. بدین منظور، از اسناد مربوط به تاسیس رشتههای دانشگاهی و مصاحبههای چهرههای شاخص مکتب نیاوران استفاده شده است. تلاش میشود تصویری کلی از نحوۀ تاسیس نهادهای آموزشی مکتب نیاوران و تربیت سه نسل از متخصصانِ مدیریت و اقتصادِ معتقد به سیاستهای آزادسازی ارائه شود و با نگاهی به بهرهگیری موسسان از منابع، امکانات و ارتباطات با دولتمردان برای ایجاد نهادهای مذکور از یک سو و تدوین شیوههایی برای گزینش دانشجویان خاص از سوی دیگر، به شرایط شکلگیری این نهادها پرتوی افکند.
🆔 @Qasdway
هدایت شده از حرکت قرن
📌 سلسله نشست های حرکت قرن
نشست هشتم:
♦️نرمالیزاسیون سیاست در جمهوری اسلامی ایران و آثار آن بر انتخابات ١۴٠٠
ارائه دهنده:
✅ دکتر سید آرش وکیلیان
(پژوهشگر علوم اجتماعی)
زمان:
🗓 پنجشنبه ٢٠ خرداد ١۴٠٠
⏰ ساعت ١۴ الی ١۶
لینک جلسه:
👉 http://Vc.isu.ac.ir/ch/latifi
🆔 @harekate_qarn
🔆 مقایسه رشد اقتصادی ایران در دهۀ ۹۰ با رشد اقتصادی ایران در دهۀ ۸۰
🔸در نمودار مربوط به ایران، منحنی آبیرنگ وضعیت فعلی تولید ملی است و نمودار سبزرنگ برآورد تولیدملی در صورت تداوم سرعت دهۀ هشتاد است.
🔸اگر افسار اقتصاد بهجای #غربگراها به دست نیروهای #انقلابی بود، الان باید با تولیدناخالصداخلی بیش از ۱۴۰۰میلیارد دلار،در جایگاه چهاردهمین اقتصاد دنیا مینشستیم نه ۲۸م؛ فقط کافی بود با همان سرعتی که در دهۀ هشتاد پیشرفت کردیم، در دهۀ ۹۰ هم پیش میرفتیم!
#جهش_تولید
#می_شود_می_توانیم
🆔 @Qasdway
#اقتصادنا_و_انتخابات ٣
🔰#حکمرانی_نفت و انرژی🛢 در #دولت_آینده
🎤 دکتر مهدی نعمتی (دکترای اقتصاد قراردادهای نفت و گاز و کارشناس حوزه اقتصاد انرژی)
📚سؤالات:
✅آیا وضعیت موجود بخش نفتوگاز کشور با سیاستهای #اقتصاد_مقاومتی همخوانی دارد؟
✅اولویت در بخش نفت کدامست؟ توسعه و تولید بیشتر از #میادین_مشترک(حوزه بالادست) یا تأکید بر توسعه #زنجیزه_ارزش_افزوده (پایین دست)
✅راهکارهای لازم برای نقشآفرینی #بخش_خصوصی در حوزهای نفت و گاز چیست؟
✅#پتروپالایشگاه چیست و چه تفاوتی با پالایشگاه و پتروشیمی دارد؟
✅آیا باید به اقصی نقاط کشور #گازرسانی و برق رسانی کرد؟
✅آیا راهکاری برای درامان ماندن از عوارض تورمی (#بیماری_هلندی) درآمدهای نفتی در عین توسعه نفت و گاز وجود دارد؟
✅#خام_فروشی چیست و مصادیق آشکار و نهان آن کدام است؟
📆دوشنبه ٢۴ خردادماه ⏰ ١٨-٢٠
💬پخش زنده از طریق:
1️⃣صفحه اینستاگرام هیئت https://www.instagram.com/eghtesadhozehkh
2️⃣اینستاگرام پژوهشکده http://www.instagram.com/fum_ishm
3️⃣سامانه آموزش مجازی حوزه به نشانی:
https://eqtesad.lms2.hozehkh.com/ws/eqtesadona40
@eghtesadhozehkh
#هیئت_اندیشه_ورز_اقتصاد_و_الگوی_پیشرفت_اسلامی معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان
🆔 @Qasdway
هدایت شده از پرفسور مسعود درخشان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اگر مسابقه طنزگویی برگزار میشد آقای همتی جایزه نفر اول را از آنِ خودش میکرد!
💠 @profderakhshan
هدایت شده از پرفسور مسعود درخشان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
طنز سیاسی!
💠 @profderakhshan
هدایت شده از پرفسور مسعود درخشان
13.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ایشان چگونه توانستند در حالیکه مدیر ارشد اجرایی کشور بودند استاد تمام اقتصاد شوند؟
💠 @plus_news
⭕️ نامه تند دکتر ایرج توتونچیان،معاون اسبق وزیر اقتصاد و استاد تمام دانشگاه الزهرا(س) خطاب به عبدالناصر همتی
🔅"آبنبات خوش خدمتی" در ازاء ممانعت از اجرای بانکداری اسلامی/ آقای همتی! اغلب تصمیمات شما در ۳ سال گذشته نابخردانه بوده است
▪️آقای همتی در حالی وارد انتخابات ریاست جمهوری شده و به نمایندگی از حسن روحانی و لیبرالهای وطنی وظیفه نمایندگی تفکر آنها را بر عهده گرفته است که در دوران ۳۴ ماهه مسئولیت او در بانک مرکزی همه رکوردهای منفی اقتصادی از جمله تورم نقطه به نقطه، رشد نقدینگی، پایه پولی، کاهش ارزش پول ملی و ... جابه جا شده است.
▪️آقای همتی! اندازه و عمق فساد را شما در بانک مرکزی ایجاد کردید. بی بندو باری و عدم پاسخگوئی در بانک مرکزی به سایر بخشهای کشور مستقیما سرایت کرده که با یک رابطه ساده علت و معلولی شما باید پاسخگوی آنها نیز باشید.
▪️اصطلاح کودکانه ای در قد و قواره تصمیمات آقای همتی به صورت " بزن و در رو" وجود دارد که در مقابل کسی هم پاسخگو نیست! غافل از اینکه اولا تصمیمات نا بخردانه شما در مدت سه سال گذشته در بانک مرکزی به قدری مهلک بوده که هیچ اقتصاددان خردمندی حاضر به همردیف بودن با شما نیست. زیرا این خردمندان با اتکاء به علم و شان دانشگاهی خود با "آبنبات خوش خدمتی" بیگانه هستند.
▪️دو ویژگی خاص آقای همتی را از سایر همردیفانشان جدا میکند. اول آنکه آقای همتی هم دچار توهم علمی بوده و هم خودشیفته است. حاصلضرب توهم و خودشیفتگی یعنی خود کامگی که معنایی جز "بزن و در رو" ندارد.
▪️علی ایحال آنچه که برای من به عنوان مطالبه گر مطرح است عملکرد نابود کننده تصمیمات اقتصادی شما و آثار تخریبی آن در جامعه است. به نظر می رسد شما و سایر همدستان لیبرال تان وظیفه تخریب و جدا شدن از اسلام را در ایران در سر می پرورانید. آیا شما ادله ای فراتر از این برای تخریب جامعه نیاز دارید؟ شما آلت دست رئیس جمهور بودید و هستید و کارنامه شما با نشان دادن "آبنبات های خوش خدمتی" از طرف ایشان در قرار دادن شما در مشاغل گوناگون حاکی از بردگی نوین است.
▪️آقای همتی! امیدوارم به عمق معانی کلمات اقتصادی که در این نوشته بکار برده ام پی برده باشید. مطمئن باشید من در نوشته هایم بالاخص در خصوص شما رعایت صداقت کامل را کرده و خواهم کرد. خداوند باری تعالی را گواه می گیرم که با شخص شما به عنوان "همتی" کوچکترین خصومتی ندارم.
▪️در این مورد بدانید که "شما" اصولا در فضای فکری من جایگاهی ندارید. عملکرد شیطانی شما برای جلوگیری و ممانعت در پیاده کردن بانکداری(تامین مالی) اسلامی برای گرفتن "آبنبات های خوش خدمتی" رفتار شما را در مقابل دیدگان تیز بین من به عنوان یک اقتصاددان حرفه ای و مطالبه گر جلوه گر نمود.
▪️شما اخلاق و فساد را با نیت پلید لیبرال های وطنی در انتظار "آب نبات برای خوش خدمتی" با بازیچه قرار دادن ابزارهای پولی نظام سرمایه داری خونخوار به بخش واقعی کشاندید. من هر چه از ذلت و خواری فهم ضعیف این لیبرالهای سینه چاک بگویم کم است. این افراد بیچاره که با آبنباتی برای خوش خدمتی تطمیع میشوند درک نکرده اند که مسیر حرکت بجای رفتن از بخش پولی به بخش واقعی هست.
▪️چندین بار باید در عمل تکرار شود که سرمایه گذاری حتی در نظام سرمایه داری ( چه در شرایط ریسک و چه اطمینان کامل) نه تنها تابعی معکوس از نرخ بهره نیست بلکه تابعی مستقیم از نرخ سود انتظاری است.
▪️قاعده ای جهانی (دنیوی و اخروی) وجود دارد که من آن را قاعده "آبنبات بدست برای خوش خدمتی" می نامم. همانگونه که انسان ها برای تطمیع دیگران آبنبات بدست هستند خداوند باری تعالی نیز آبنیات در دست دارد. یکی با آبنبات مخلوق خدا تطمیع می شود و دیگری با آبنبات در دست خداوند. نمیدانم آقای همتی تفاوت بین این دو "آبنبات برای خوش خدمتی" را درک میکند یا نه؟ من خود را جزو کسانی میدانم که تذکر را مفید میدانم.
▪️آقای همتی! من با قدری اغراق و یا مسامحه رفتار و تصمیمات بچه گانه شما را از زمانی که کنار درب نگهبانی دانشگاه الزهرای (س) فعلی از من و یکی دو نفر دیگر از اقتصاددانان آن دانشگاه سوال اقتصادی می پرسیدید تا همین چند روز گذشته که از ریاست بانک مرکزی عزل شدید رصد کرده ام.
🔰مشروح کامل این نامه را در سایت «نودِ اقتصادی» بخوانید👇👇
🖇 yun.ir/6eqjsf
—-
💠 @NavadeEghtesadi
🆔 @QasdWay
من صداي بيصداها و قدرت بيقدرتان هستم
✍ استاد درخشان
كار ليبرالها و دلباختگان غرب به جايي رسيده است كه شعار سياسي يكي از نامزدها در انتخابات رياست جمهوري كشور عزيزمان عيناً برگرفته از فرهنگ سياسي غرب است. آيا جاي تعجب و تأسف نيست كه شعار انتخاباتي آقاي همتي در كسوت استاد دانشگاه و سي سال سابقۀ مديريت ارشد اجرايي دقيقاً همان شعارهاي انتخاباتي اوباما و ترامپ است؟ چرا آقاي همتي شعاري را بكار برده است كه باراك اوباما در خلال دوران رياست جمهوري خويش نيز چندين بار آن را تكرار كرد و هماكنون در فرهنگ سياسي غرب يادآور نام اوباماست؟ اين دو شعار كدام است؟
شعار اول آقاي همتي- «من صداي بيصداها هستم.» برگرفته از شعار انتخاباتي ترامپ كه قبل از او نيز اوباما چندين بار از آن استفاده كرده بود:I am the voice of the voiceless.
شعار دوم آقاي همتي- «من قدرت بيقدرتان هستم.» برگرفته از شعار انتخاباتي اوباما: To empower disenfranchised citizens.
1- دارِل رولَند (Darrel Rowland) در سرمقالۀ خود در 22 ماه ژوئيۀ 2016 در تايمزريپورتر (TimesReporter.com) چنين نوشت: «دونالد ترامپ بعد از پذيرش پيشنهاد حزب براي نامزدي انتخابات رياست جمهوري گفت كه او صداي بيصداهاست.(He is the voice for the voiceless)». در ادامۀ همين مقاله چنين ميخوانيم: ترامپ در تبليغات انتخاباتي خود خطاب به كارگران گفت «شما مردمي هستيد كه با مشقت و سختي كار ميكنيد اما ديگر صداي شما شنيده نميشود. من صداي شما هستم. (I am your voice.)»
2- باراك اوباما در تاريخ 3 مارس 2015 در تقدير از خدمات سناتور خانم باربارا ميكولسكي (Barbara Mikulski) چنين گفت: «سناتور ميكولسكي در طول سالهاي خدمتش صداي بي صداها بوده است.» (Throughout her career, Senator Mikulski has been a voice for the voiceless.), www.baltimoresun.com
3- باراك اوباما در تاريخ 15 فوريۀ 2011 در محل كاخ سفيد «مدال رياست جمهوري براي آزادي» را به جان لوئيس (John Lewis) داد. جان لوئيس از فعالان معروف سياسي بود كه نقش اصلي را در پيروزي اوباما در انتخابات رياست جمهوري آمريكا ايفا كرد. اوباما در اين مراسم در تقدير از جان لوئيس از اين شعار استفاده كرد: «جان لوئيس با كلام خويش صداي بيصداها بود. با عمل خويش شهامت بخش دلهاي ضعيف بود.» هماكنون دهها پوستر مختلف از اين نقل قول اوباما منتشر شده است.
(Through words he gave voice to the voiceless. Through deeds he gave courage to the faint of heart.)
4- اوباما در نخستين مبارزۀ انتخاباتي خود براي ايالت ايلينوي گفت كه «ميخواهد قدرتبخش شهروندان بيقدرت باشد.»: (To empower disenfranchised citizens.)
5- خاطر نشان ميكنم كه عبارت «من صداي بيصداها هستم» نخستين بار توسط خانم اِلا ويلر ويلكاس (Ella Wheeler Wilcox, 1850-1919) نويسنده و شاعر آمريكايي در يكي از اشعارش بكار رفت.
6- شعار آقاي همتي واقعاً زيباست اما چون شعار انتخاباتي ترامپ و اوباما بود پس ميتوان گفت كه استفاده از اين شعار زيبا زشتترين عمل در مبارزات انتخاباتي كشورمان است.
💠 @profderakhshan
🆔 @QasdWay
#اقتصادناوانتخابات ۴
🔰راهبرد مواجهه با گروه ویژه اقدام مالی (#FATF) در #دولت_آینده
🎤 دکتر محمدمهدی نجفی علمی (کارشناس حوزه پولی و بانکی و مدرس دانشگاه)
👇👇👇
✅گروه ویژه اقدام مالی چیست و تاریخچهاش کدام است؟
✅کارکردها و توصیه های FATF به کشورها چیست؟
✅تاکنون چند کشور با FATF تعامل داشتهاند؟
✅آیا جمهوری اسلامی ایران تاکنون با FATF همکاری داشته است؟؟
✅آیا ساختار اطلاعاتی FATF جاسوسی علیه کشورهاست؟
✅در مجموع آیا همکاری کامل با FATF به نفع کشور است یا به ضرر آن؟
📆سهشنبه ٢۵ خردادماه ⏰ ١٨-٢٠
💬پخش زنده از طریق:
1⃣اینستاگرام هیئت اندیشه ورز: https://www.instagram.com/eghtesadhozehkh
2⃣اینستاگرام پژوهشکده http://www.instagram.com/fum_ishm
3⃣سامانه LMS حوزه خراسان به نشانی:
https://eqtesad.lms2.hozehkh.com/ws/eqtesadona41
@eghtesadhozehkh
#هیئت_اندیشه_ورز_اقتصاد
🆔 @Qasdway
📌 سلسله نشست های حرکت قرن
نشست نهم:
♦️ارزیابی گفتمان اقتصادی نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰
ارائه دهنده:
✅ دکتر حمیدرضا مقصودی
(عضو هیئت علمی دانشگاه قم)
زمان:
🗓 پنجشنبه ٢٧ خرداد ١۴٠٠
⏰ ساعت ١۵ الی ١٧
لینک جلسه:
👉 http://Vc.isu.ac.ir/ch/latifi
🆔 @harekate_qarn
🆔 @Qasdway
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸 دکتر شهریار زرشناس
🔹 اگر سرمایهگذاری خارجی عامل رشد اقتصادی است، چرا مصر موفق نشده است؟
🆔 @Qasdway
هدایت شده از محسن قنبریان
▫️یادداشت شفاهی حجت الاسلام قنبریان با روزنامه وطن امروز
تاریخ مصاحبه: ۲۸خرداد۱۴۰۰
۴. تضمین و جبران جمهوریت:
اگر مشارکت مردم کاسته شد و حول ۵۰٪ شد چه کنیم؟!
متاسفانه این اتفاق قبلا هم افتاده سال۷۲ و انتخاب دولت دوم سازندگی ، مشارکت ۵۰/۷٪ شد و رئیس جمهور ششم فقط نماینده۳۱/۹٪ کل واجدین شرایط بود!
عوامل بسیاری بر این کاهش مشارکتها اثر دارد. و قطعا بشکل اتفاقی نمی تواند به معنی زوال مشروعیت نظام باشد چنانچه در همان بار هم در انتخابات هفتم تا دوازدهم شاهد مشارکتهای بالای ۷۰٪ و حتی بالای ۸۰درصدی شدیم.
اینبار نیز عواملی در کارآمدی دولت و برخی جهات دیگر در حکمرانی ممکن است مشارکت را به رتبه مطلوب جمهوری اسلامی نرساند. ناکامی ها و ناکارآمدی های دولت آقای روحانی قطعا سهم بالایی در این کاهش مشارکت دارد. مثلاطبق بررسی های آماری ۴۲/۶٪ افرادی که سال ۹۶ به ایشان رای دادند گفته اند قطعا در انتخابات ۱۴۰۰ شرکت نمی کنند!( مرکز افکار سنجی جهاد دانشگاهی)
جبران این کاهش مشارکتها به کارآمد کردن دولت و رسیدگی فوری تر به درخواستهای توده مردم است.
بالاتر از این یک دولت انقلابی در تراز جمهوری اسلامی نباید مردمسالاری را فقط به حضور هر ۴سال یکبار برای ریاست جمهوری و مجلس تقلیل دهد. قانون اساسی برای مشارکت مستمر مردم در حکمرانی تدابیر معطل مانده ای دارد. غیر از اصل ۲۶ که اجازه تشکل به همه اصناف داده است، فصل هفتم مختص به شوراهاست. از جمله آن اصل ۱۰۴ است که به شوراهای قسط معروف شده است اما تقریبا متروک مانده است! طبق این اصل صنوف متعدد از جمله دهقانان و کارگران در محیط کاری خود برای برنامه ریزی بهتر می توانند نقش آفرین باشند. فرض بفرمایید در واگذاری مثل هفت تپه و هپکو و دشت مغان ،کارگران هم نقش آفرین و ناظر و حتی سهام بر باشند( که بند ب سیاستهای اصل ۴۴ مربوط به آن است) اما
متاسفانه از ۱۳۱۷۵۴۰کارگاه تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی که در واقع بستر شکل گیری تشکلهای کارگری هستند، حدود ۱ میلیون کارگاه کوچک با ۵، ۶کارگر هست و بیش از۳۰۰۰۰۰ کارگاه متوسط و بزرگ وجود دارد
طبق آمار وزارت کار ۹۰۸۳تشکل کارگری در کل کارگاهها وجود دارد!در واقع اگر فقط کارگاههای متوسط و بزرگ را در نظر بگیریم حدود ۳ درصد از کارگاهها تشکل کارگری دارند!
دولت انقلابی باید این جمهوری های مستمر را برای کارگران و معلمان و کارمندان و...احیاء کند تا مردمسالاری تراز انقلاب اسلامی شکل بگیرد و جمهوریت و مشارکت های حداکثری انتخابات هم تضمین شود.
☑️ @m_ghanbarian
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸 سرگذشت بانکداری خصوصی در ایران
🎤 محمد امینی رعیا ( کارشناس مسائل پولی و بانکی)
🔹قانون بانکداری خصوصی در راستای قانون برنامه سوم توسعه و در مجلس پنجم شورای اسلامی و پس از رفت و برگشت های متعدد با شورای نگهبان تصویب شد.
‼️این مجلس تاکید ویژهای بر این داشت که بانکداری خصوصی باید مجوز بگیرد، در حالی که نه در آن زمان و نه در حال حاضر، شرایط تاسیس بانک خصوصی در ایران فراهم نبوده است.
✅ مطابق سیاستهای اصل ۴۴ صراحتا ذکر شده است که بانکداری یک از حوزههایی است که باید در اختیار دولت باشد و نمیتواند خصوصی شود.
⭕️ بانکداری خصوصی، مقولهای است که نباید آن را با خصوصی کردن یک شرکت خاص مثل پتروشیمی و فولاد مقایسه کرد. خصوصی کردن بانک در واقع واگذاری بخش عظیمی از اقتصاد به بخش خصوصی است که مجوز «خلق پول» ر ا در اختیار بخش خصوصی قرار میدهد.
🆔 @Qsasdway
📝وقتی «میانبر ایرانی» ساخته نمیشود، عراق برای «کانال خشک» نقشه میکشد.
#دانشطلب
🔸چند روز پیش مکتوبات نقدی منتشر کرد درباره غفلت بیش از صدساله ایران در ساخت راهآهن جنوب شرق به شمال با عنوان «دیوانگی رضاخانی و بیعملی انقلابی». چکیده نقد این بود که چهار دهه سال پس از انقلاب ضروریترین و سادهترین کار برای بیرون آوردن ایران از انزوای تجاری انجام نشده و بدتر از آن حتی در میان نخبگان هم مسئله و مطالبه نیست چه رسد به توده مردم.
🔹این نمونه بارزی از «واماندگی راهبردی» است که تن به هیچ توجیهی نمیدهد. امروز ایندیپندنت فارسی خبری منتشر کرده درباره عزم عراق برای راهاندازی یک پروژه موازی و دور زدن کانال سوئز. وقتی ما چابهار و بندرعباس را به دریای قزوین و به قفقاز و ترکیه متصل نمیکنیم عراق برای متصل کردن فاو و بصره به ترکیه و به دست آوردن شش میلیارد دلار درآمد اضافی نقشه میکشد.
بخشهای مرتبط از این خبر را میتوانید در زیر بخوانید:
گامهای جدی برای ایجاد خط ریلی «کانال خشک»
🔸طالب حسینی، مدیرکل پروژه راه آهن عراق، با اشاره به پروژه خط ریلی «کانال خشک» که بندر فاو در جنوب عراق را با «فیش خابور» (آخرین نقطه مرزی با ترکیه) متصل میکند، گفت که شماری از شرکتهای بینالمللی برای ساخت این پروژه که طول آن به ۱۲۱۱ کیلومتر میرسد، آمادگی دارند. وی افزود که این پروژه صددرصد سرمایهگذاری خواهد بود. حسینی اظهار داشت که یک خط ریلی جایگزین دیگری نیز ساخته خواهد شد که از شهر «ربیعه» به سمت «یعربیه» و «قامشلی» در سوریه امتداد خواهد یافت.
🔹البته پروژه «کانال خشک» عبارت از ایجاد خط ریلی برای انتقال کالاهایی تجاری خواهد بود که از استرالیا و آسیای شرقی به اروپا ارسال میشوند. نخست محمولههای تجاری از بنادر عراق در خلیج فارس، به ویژه بندر فاو که هنوز کار ساخت آن ادامه دارد، از طریق راه آهن به ترکیه منتقل شده، سپس از آنجا به اروپا صادر خواهد شد.
🔸در همین حال، نبیل مرسومی، استاد اقتصاد در دانشگاه بصره، معتقد است که این پروژه علاوه براینکه باعث رشد بخشهای مهم دیگری میشود، فرصتهای شغلی بسیاری را فراهم کرده و بازده مالی سالانه آن میتواند به شش میلیارد دلار برسد. وی افزود که بندر فاو، به محض تکمیل شدن، تجارت را از شرق به اروپا منتقل خواهد کرد. نبیل مرسومی خاطرنشان کرد که این پروژه بسیار بزرگی است و نیاز به سرمایهگذاریهای هنگفت دارد و امید است عراق پیشنهادات بینالمللی متعددی را برای ساخت این پروژه دریافت کند و در نهایت، کمیته عالی دولتی که برای این هدف تشکیل میشود، شرکتهای مناسب را برای پیشبرد این پروژه انتخاب کند. وی با اشاره به اینکه ساخت نخستین مرحله بندر فاو به چهار سال زمان نیاز دارد، گفت که گزینههای مختلفی برای سرمایهگذاری در پروژه «کانال خشک» وجود دارد، از جمله اینکه پروژه به طور کامل توسط شرکتهای خارجی ساخته شود و درآمد آن با نسبتهای مشخصی با دولت عراق تقسیم شود، یا اینکه دولت عراق خود پرداخت هزینه آن را برعهده گیرد.
پروژه استراتژیک
🔹نبیل مرسومی انتظار دارد که درآمد «کانال خشک» بیش از شش میلیارد دلار در سال باشد و نزدیک به مبلغی باشد که کانال سوئز به دست میآورد. وی افزود که این پروژه علاوه بر ایجاد فرصتهای شغلی برای شهروندان عراق، باعث رشد بخشهای دیگر اقتصادی از جمله گردشگری، حمل و نقل، مسکن، ساخت و ساز و انرژی میشود. در ماه آوریل سال گذشته، مصطفیالکاظمی، نخست وزیر عراق سنگ بنای آغاز ساخت مرحله نخست پروژه بندر فاو را گذاشت. هزینه تخمینی این پروژه که توسط شرکت «دوو» کره جنوبی ساخته میشود به ۲.۶۲ میلیارد دلار میرسد و در هر سال سه میلیون کانتینر از این بندر عبور خواهد کرد.
🔸عراق قصد دارد با ساخت دو پروژه یادشده، به یک راهرو تجاری مهم برای انتقال کالاهای تجاری از آسیا به اروپا تبدیل شود که سایر مسیرهای دریایی را کوتاه میکند و طبق گفته کارشناسان، میتواند زمان انتقال کالا از آسیا به اروپا را به حدود ۲۵ روز کاهش دهد.
🔹همچنان، کاظم فنجان، وزیر پیشین حمل و نقل عراق، گفت که پروژه «کانال خشک» یک پروژه استراتژیک بوده و درآمد زیادی برای عراق به همراه خواهد داشت. وی افزود که این پروژه که خلیج فارس را بدون عبور از دریای سرخ و کانال سوئز به اروپا متصل میکند، تمام وزارتخانههای عراق در اجرای آن نقش خواهند داشت و کار احداث آن از سوی شورای وزیران عراق تصویب خواهد شد.
🆔 @Qasdway
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢مقایسه قانون تعارض منافع کانادا با ایران
✳️ قانون تعارض منافع کانادا ۲۰۰ صفحه است
❇️ اما قانون تعارض منافع ایران یک خط است‼️
🔹 در سال ۱۹۴۴ قانونی در کانادا تصویب شده است با عنوان «قانون تعارض منافع و پساشغلی».
🔰 این قانون شامل موارد زیر است:
1️⃣ هر فرد قبل از پست، تمام منافع خصوصیاش شامل حلقهها و لابیهای خصوصی و هدیههایی که گرفته را باید به دفتر تعارض منافع گزارش کند.
2️⃣ هر وقت دفتر تعارض منافع، هر چیزی غیر از این اموالی که اظهار کرده پیدا کرد، باید مصادره شود.
3️⃣ هر چیزی بالای ۲۰۰ دلار که در زمان مسئولیت فرد به وی هدیه داده شد، برای دولت است.
4️⃣ استخدام نزدیکان درجه یک وکلا و وزرا و همه مسئولین کشور در همه سازمانهای کشور ممنوع است.
5️⃣ کسانی که استفاده از مشاغل دولتی میکنند به مدت یک سال اجازه ورود به هیچ بخش خصوصی را ندارند.
6️⃣ فردی که مسئول دولتی است حق ندارد هیچ اطلاعاتی که در اختیار مردم نیست، برای کسبوکار خصوصی خودش استفاده کند.
7️⃣ هیچ کارمند دولت اجازه کار همزمان در بخش خصوصی ندارد.
8️⃣ برلابیگری نظارت هست.
✳️ دفتر تعارض منافع از یک استاد دانشگاه میزان اموال خودش و خانوادهاش را میپرسد.
✳️بعد از این مرحله نیز بازیابی سالیانه میکنند تا اگر هر چیزی بدون قانون به اموال اضافه شد مصادره کنند.
🆔 @Qasdway
هدایت شده از قیام
🔸نقدینگی کشنده تر از داعش
#دکتر_حسین_صمصامی
✳️ در شرایط موجود حجم و رشد نقدینگی و نحوه عمکرد آن، کمتر از تهدید حمله عراق و داعش در منطقه برای اقتصاد ایران نیست. گرچه تهدید حمله عراق و #داعش بههمت دلاورمردان غیور کشور دفع شد، اما تهدید نقدینگی همچنان وجود دارد و شدت آن سال به سال بیشتر میشود.
✳️در طول تاریخ بعد از انقلاب تقریباً همواره رشد نقدینگی بیش از رشد اقتصادی بوده و این شکاف در سالهای اخیر بهشدت افزایش یافته است، بهعنوان نمونه در سال گذشته رشد نقدینگی 6.40 درصد و #رشد_اقتصادی در نهماهه 1ــ درصد (مرکز آمار ایران) بوده است.
✳️ از عوامل اصلی رشد نقدینگی بهترتیب، رشد شدید تسهیلاتدهی بانکها بهخصوص بانکهای خصوصی، سیاست ارزی نامناسب بانک مرکزی بهخصوص از سال 91 تاکنون و رسمیت دادن به بازار ارز آزاد مختلشده در تعیین #نرخ_ارز و تضعیف شدید ارزش پول ملی و ساختار نامناسب بودجه کشور را میتوان نام برد.
✳️ استفاده از ابزار #مالیات و جذب سودهای کوتاهمدت و بالا در بخش غیرمولد و غیرجذاب کردن بخش غیرمولد موجب میشود؛ درآمدهای مالیاتی دولت افزایش یابد و وابستگی به نفت کمتر شود، #نقدینگی بهسمت فعالیتهای مولد سرازیر شود و افزایش تولید رشد #صادرات_غیرنفتی و درآمدهای ارزی را بهدنبال دارد.
https://tn.ai/2525734
⚜قرارگاه یاوران اقتصاد مقاومتی⚜
🔹🔹قیام🔸🔸
🆔 @Qiam_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 وام نه دام؛ درد تولیدکنندگان در قبال بانکها‼️
⭕️ بعد از برجام، ۳۰ برند کفش خارجی به ایران آمد و به تولید ملی ضربه زد!
👤 رسول شجری، رئیس اتحادیه کفاشان دستدوز تهران: در حالیکه بعدِ برجام (لغو تحریمها) دولت میتوانست کارخانههای مواد اولیه را پشتیبانی کند، اما این کار را نکرد! و به محصول نهایی و واردات پرداخت!‼️
🆔 @Qasdway
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 توصیه یک اقتصاددان به دولت سیزدهم:
در خصوصی سازی بانک ها تجدیدنظر کنید
@Roshangari_ir
🆔 @Qasdway
هدایت شده از اساتید انقلابی و نخبگان علمی
🔸احداث بزرگترین کارخانه تولید چادر مشکی در قم
#خبر
🔹استاندار قم از آغاز عملیات اجرایی ساخت بزرگترین کارخانه تولید چادر مشکلی در قم با سرمایهگذاری ۱۱۳۰ میلیارد تومانی خبر داد.
🇮🇷 کانال اساتید انقلابی و نخبگان علمی
@asatid_enghelabi ایتا و سروش