#نکته_تصویری
جزء سی ام
☘سوره مطففین:
وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ ﴿۱﴾واى بر #كم_فروشان (۱)
الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ ﴿۲﴾كه چون از مردم پيمانه ستانند تمام ستانند (۲)
وَإِذَا كَالُوهُمْ أَوْ وَزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ ﴿۳﴾و چون براى آنان پيمانه يا وزن كنند به ايشان كم دهند (۳)
أَلَا يَظُنُّ أُولَئِكَ أَنَّهُم مَّبْعُوثُونَ {4}مگر آنان احتمال نمی دهندكه برانگيخته خواهند شد {4}
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
⭕❓آیا آیات قرآن بر لزوم #رؤیت_هلال دلالت دارد؟ آيا آيه يسئلونك عن الاهله بر نفي رويت با #چشم_مسلح دلالت دارد؟
🛑قسمت دوم:
💮👈نکته دیگر نیز این است که اصلاً آیه اهله مربوط به هلال نیست، بلکه مربوط به شهر است. فرمود ای پیامبر(ص) در مورد ماههای قمری از تو میپرسند، هلالی که به هلال دیگر میرسد؛ یعنی شهر مراد است. مرحوم علامه در المیزان بحث خوبی دارند. میگویند که برای اینکه آیه در پاسخ به آنها میگوید «هی مواقیت لِلنَّاسِ»، هلال یک وضعی است که در قمر وجود دارد و ما آن را میبینیم. آن تصویری که در قمر است، برای ما به منزله میقات نیست. ما یک امتداد زمانی داریم. ماه در لحظهای شروع میشود و یک موقع نیز تمام میشود، در این فاصله زمانی که میتوانیم قطعهبندی هم کنیم، این برای ما مواقیت است؛ لذا علامه استظهارش این است که اینجا کلمه اهله و هلال، وضع خاص قمر در هنگام پیدایش و خروج از محاق نیست، چون عمل ما تنظیم میشود. حجی که انجام میدهیم در ذیحجه است، نه در هلال آن.
💮👈ما یک یوم الترویة، یک یوم عرفه و یک یوم عید قربان داریم. اینها در شهر است، نه در هلال و هم زندگی مردم نیز در شهر قرار دارد، نه در هلال. پس اصلاً آیه ناظر بر این نیست که ماه چطور شروع میشود و باید آن را مستقیم دید یا خیر. آیه میگوید ماه چه تکوراتی برای شما دارد و زندگیتان را بر این اساس تنظیم کنید.
❓سؤال در آیه «الْأَهِلَّةِ» از مبدأ هلال نیست / تولد ماه ملاک تحقق شهر است/مراد از سؤال در آیه «يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ» چیست؟
💮👈آیه شریفه اهله را مطرح کرده است. اهله را فرموده که مواقیت است، اما خود هلال نمیتواند میقات باشد. یعنی ظرفی را از نظر زمان نمیتواند مشخص کند و تفاوت بین قطعههای زمان ایجاد نمیشود. چه زمانی این تفاوت ایجاد میشود؟ آن زمانی که در هلال تغییراتی باشد و ماه شب سوم با اول فرق کند تا بتوانیم یکی از اینها را به عنوان شاخص برای عمل خود قرار دهیم که وقتی ماه این طور است، این کار را انجام دهیم. لذا مفسران گفتهاند آیه به این معنا است که«یسئلونک عن تغییر الاهله».
🔶والا نه سؤال و نه جواب معنا ندارد و تطبیق بین سؤال و جواب نیست. سؤال این است که با توجه به اینکه هلال در حال تغییر است و ثابت نمیماند، فایدهاش چیست؟ چرا اولش نازک است و بعد به مرور، شب به شب آن را قویتر میبینیم تا به صورت قرص کامل در میآید؟ پس سؤال در مورد مبدأ نیست، یعنی نقطه شروع ماه که هلال باشد، سؤال در مورد آن نیست، سؤال در مورد امتداد این تغییرات است که عمل ما نیز با توجه به این تغییرات، مواقیت مختلف پیدا میکند.
💮وقتی به مفسرین از عامه و خاصه رجوع کنید، میبینید همه این طور معنا کردهاند. هم در تفسیر کشّاف و هم در تفسیر کبیر امام فخر و هم آنهایی که شأن نزول را مطرح کردهاند که بگویند سؤال چه بود نیز میگویند از پیامبر(ص) سؤالی را برخی مطرح کردند و آن این بود که این تغییرات برای چیست؟ نه اینکه خصوص هلال را مطرح کرده باشند. مراد هلالی که تغییر میکند بود که چه فایدهای دارد؟ چون میدیدند خورشید که تغییر نمیکند و مانند ماه نیست، لذا گفتند ماه چرا این طور است؟ لذا سؤال از تغییر است. محور سؤال هلال است، اما از حیث اینکه تغییر میکند سؤال میکنند.
تقریری بر آیه «فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ»
🔶یک آیه دیگر نیز در قرآن است که آن آیه نیز چهبسا قابل استناد باشد و مورد بحث قرار گیرد و آن نیز در ردیف همین آیه است که فرمود «شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَ بَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَ الْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ»، در آیه، فضیلت رمضان را مطرح میکند و بعد مترتب کرده است که هر کس که شهر را درک کرد، باید در این ماه روزه بگیرد.
👈به نظر بنده دلالت آیه بر قول مخالف، خیلی روشنتر است. قول کسانی که معتقدند به اینکه در مبدأ ماه رمضان و همین طور شوال و .. ما تابع واقعیت ماه هستیم، نه تابع اینکه با چشم عادی یا حتی با چشم مسلح دیده شود. تابع این هستیم که شهر تحقق یافته است یا خیر.
شهر چطور تحقق مییابد؟ ماه که متولد شود، شهر تحقق یافته است. آیه دلالت میکند که هر چیزی موجب درک ماه شود، کفایت میکند، خواه مستقیم باشد یا غیرمستقیم. لذا این آیه، نهتنها مؤیدی برای کسانی که میگویند صرفاً چشم عادی معتبر است و چشم مسلح را معتبر نمیدانند نیست، بلکه مؤید برای کسانی است که چشم عادی و غیرعادی و طرق مختلف را کافی میدانند، کما اینکه این استدلال در کلمات کسانی که قائل به این نظر هستند دیده میشود.
از درس خارج فقه استاد سروش محلاتي
💫براي مطالعه نظرات مختلف به لينك زير مراجعه نماييد
https://b2n.ir/d32002
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
اللّٰهُمَّ أَنْتَ كَشَّافُ الْكَُرَْبِ وَالْبَلْوَىٰ ، وَ إِلَيْكَ أَسْتَعْدِي فَعِنْدَكَ الْعَدْوَىٰ ، وَأَنْتَ رَبُّ الْآخِرَةِ وَالدُّنْيا ، فَأَغِثْ يَا غِياثَ الْمُسْتَغِيثِينَ عُبَيْدَكَ الْمُبْتَلىٰ وَأَرِهِ سَيِّدَهُ
خدایا تو برطرف کننده سختیها و حوادث ناگواری، از تو یاری میطلبم که یاری و کمک تنها نزد توست و تو پروردگار آخرت و دنیایی، پس ای فریادرس درماندگان، به فریاد بنده کوچک گرفتارت برس و سرورش را به او نشان بده
🆔 @quranpuyan
💐👌شما هم در 📖#قرائت_روزانه یک صفحه از قرآن به همراه #ترجمه با ما همراه شوید
🌹🌹🌹بلطف خدا و استقبال مخاطبان عزیز از سال گذشته، ،
هر روز فایل صوتی🎧 قرائت #ترتيل قران يك صفحه از قران كريم را به همراه عکس متن عربی آن صفحه ، از ابتداي قران، در كانال ارسال نموده ایم.
✍تاکنون سوره های :👇
حمد _بقره _آل عمران _نساء _ مائده _ انعام _ اعراف _انفال _توبه _یونس _ هود _ یوسف _ رعد _ ابراهیم ، حجر نحل _ اسراء _ کهف _ مریم _ طه ، انبیاء حج_ مومنون _ نور _ فرقان _شعرا ، نمل - قصص ، عنکبوت ، روم ، لقمان ،سجده ،احزاب ، سباء ، فاطر ،یس ، صافات ، صاد ،زمر ، غافر ،فصلت ،شوری ، زخرف ، دخان ،جاثیه ،احقاف ، محمّد ، فتح و حجرات
به اتمام رسیده که جهت دسترسی به انها میتوانید از لینکهای زیر استفاده نمایید.
🌱#سوره_مبارکه_حمد
🌱#سوره_مبارکه_بقره
🌱#سوره_مبارکه_آل_عمران
🌱#سوره_مبارکه_نساء
🌱#سوره_مبارکه_مائده
🌱#سوره_مبارکه_انعام
🌱#سوره_مبارکه_اعراف
🌱#سوره_مبارکه_انفال
🌱#سوره_مبارکه_توبه
🌱#سوره_مبارکه_یونس
🌱#سوره_مبارکه_هود
🌱#سوره_مبارکه_یوسف
🌱#سوره_مبارکه_رعد
🌱#سوره_مبارکه_ابراهیم
🌱#سوره_مبارکه_حجر
🌱#سوره_مبارکه_نحل
🌱#سوره_مبارکه_اسراء
🌱#سوره_مبارکه_کهف
🌱#سوره_مبارکه_مریم
🌱#سوره_مبارکه_طه
🌱#سوره_مبارکه_انبیاء
🌱#سوره_مبارکه_حج
🌱#سوره_مبارکه_مومنون
🌱#سوره_مبارکه_نور
🌱#سوره_مبارکه_فرقان
🌱#سوره_مبارکه_شعرا
🌱#سوره_مبارکه_نمل
🌱#سوره_مبارکه_قصص
🌱#سوره_مبارکه_عنکبوت
🌱#سوره_مبارکه_روم
🌱#سوره_مبارکه_لقمان
🌱#سوره_مبارکه_سجده
🌱#سوره_مبارکه_احزاب
🌱#سوره_مبارکه_سباء
🌱#سوره_مبارکه_فاطر
🌱#سوره_مبارکه_یس
🌱#سوره_مبارکه_صافات
🌱#سوره_مبارکه_صاد
🌱#سوره_مبارکه_زمر
🌱#سوره_مبارکه_غافر
🌱#سوره_مبارکه_فصلت
🌱#سوره_مبارکه_شوری
🌱#سوره_مبارکه_زخرف
🌱#سوره_مبارکه_دخان
🌱#سوره_مبارکه_جاثیه
🌱#سوره_مبارکه_احقاف
🌱#سوره_مبارکه_محمّد
🌱#سوره_مبارکه_فتح
🌱#سوره_مبارکه_حجرات
___
✅ و به لطف پروردگار از امروز 👇
📖#سوره_مبارکه_قاف
📚#ترتیل_صفحه_به_صفحه
🎙#ترجمه_گویا_و_توضیح_لغات
را شروع خواهیم نمود.
💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢
🆔https://telegram.me/quranpuyan
🌱✨🌱✨🌱✨🌱✨🌱✨🌱✨
🆔@quranpuyan