💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انفال آیه 41 تا 45
📄#صفحـہ_182
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_182
❇️#خمس در قرآن و فقه
❓ آيا #خمس در قرآن واجب است؟آيه خمس كدام است؟ آیا خمس فقط مربوط به #غنایم_جنگی است؟
👈#خمس یکی از احکام مالی در اسلام است که در یک آیه از قرآن،آیه 41 سوره انفال و در میان آیات مربوط به جنگ بدر به آن پرداخته شده است.
💠وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا غَنِمْتُم مِّن شَيْءٍ فَأَنَّ لِلّهِ خُمُسَهُ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ إِن كُنتُمْ آمَنتُمْ بِاللّهِ وَمَا أَنزَلْنَا عَلَى عَبْدِنَا يَوْمَ الْفُرْقَانِ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ وَاللّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ﴿۴۱ انفال﴾
🌱فولادوند: و بدانيد كه هر چيزى را به غنيمت گرفتيد يك پنجم آن براى خدا و پيامبر و براى خويشاوندان [او] و يتيمان و بينوايان و در راه ماندگان است اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدايى [حق از باطل] روزى كه آن دو گروه با هم روبرو شدند نازل كرديم ايمان آورده ايد و خدا بر هر چيزى تواناست
👈در تفسیر المیزان در ذیل این آیه چنین امده است:
🔷✨"كلمه (غنم ) و (غنيمت ) به معناى رسيدن به در آمد از راه تجارت و يا #صنعت_و_ياجنگ است، و ليكن در اين آيه بملاحظه مورد نزولش تنها با غنيمت جنگى منطبق است.
🔷✨راغب مى گويد: (غنم ) - به دو فتحه - معنايش معروف است، خداى تعالى فرموده : (و من البقر و الغنم حرمنا عليهم شحومهما) (و از گاو و گوسفند پيه آن دو را بر ايشان حرام كرديم )و (غنم ) - به ضمه حرف اول و سكون حرف دوم - به معناى رسيدن و دست يافتن به فائده است، و ليكن در هر درآمدى كه از راه جنگ و از ناحيه دشمنان و غير ايشان به دست آيد استعمال شده، و به اين معنا است آيه (و اعلموا انما غنمتم من شى ء و آيه فكلوا مما غنمتم حلالا طيبا).
🔷✨و كلمه (مغنم ) به معناى هر چيزى است كه به #غنيمت درآيد و جمع آن (مغانم ) مى باشد، مانند: (فعند الله مغانم كثيره) و از ظاهر آيه برمى آيد كه تشريع در آن مانند ساير تشريعات قرآنى ابدى و دائمى است، و نيز استفاده مى شود كه حكم مورد نظر آيه مربوط به هر چيزى است كه غنيمت شمرده شود، هر چند #غنيمت_جنگى ماخوذ از كفار نباشد.
👈مانند استفاده هاى #كسبى و مرواريدهايى كه با غوص از دريا گرفته مى شود و كشتى رانى و استخراج معادن و گنج، آرى، گو اينكه مورد نزول آيه غنيمت جنگى است، و ليكن مورد مخصص نيست."
http://www.quranpuyan.com/yaf_postsm16974findlastpost_khms-dr-qrn--y-fqT-Gnym-jngy-mshmwl-khms-st--nZrt-mtfwt-dr-shm-sdt-w-shm--mm.aspx#post16974
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan.
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_182
❇️#آیه45انفال
💠يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذا لَقِيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَ اذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيراً لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (۴۵/انفال)
🌱ای كسانی كه ايمان آوردهايد! هرگاه با گروهی (از دشمن) روبرو شديد، ثابتقدم باشيد و خدا را بسيار ياد كنيد تا شما رستگار شويد.
🔷✨مراد از ذكر و ياد خدا در آيه، تنها ذكر زبانی نيست، بلكه توجّه درونی و ياد لطفها و امدادهای و وعدههای و ياد عزّت، عظمت و فرمان او نيز مقصود است، چنانكه امام صادق عليه السلام فرمودند: «از امور مهمّی كه خداوند بر بندگان لازم دانسته است، بسيار ياد نمودن از خداوند است، ياد الهی هنگام مواجهه با حلالها و حرامها كه اگر اطاعت الهی باشد بدان عمل كند و اگر معصيت خدا باشد، آن را ترك كند».
🔹لازمهی ايمان، ثابت قدمی است. يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ... فَاثْبُتُوا
🔹ما مأمور به ثبات قدم در جبههايم، «فَاثْبُتُوا» امّا همين پايداری را هم بايد از خدا بخواهيم. «رَبَّنا أَفْرِغْ عَلَيْنا صَبْراً وَ ثَبِّتْ أَقْدامَنا»
🔹فضای جبههی مسلمانان بايد آكنده از ياد خدا باشد و هر چه مشكلات بيشتر باشد، نياز به ياد خدا بيشتر است. «وَ اذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيراً»
🔹يادی از خدا كافی نيست، بايد خدا را بسيار ياد كنيم. «وَ اذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيراً» زيرا اگر در بحران جنگ و حوادث جبهه، ياد خدا زياد نباشد، امكان انحراف در هدف، عمل وشيوه بيشتر است.
🔹در جبهه، بايد ياد خدا، جايگزين ياد زن، فرزند، مال و ... شود. «وَ اذْكُرُوا اللَّهَ» چنانكه امام سجاد عليه السلام در دعای مرزداران میفرمايد: خدايا! ياد مال و فرزندان و ... را از دل رزمندگان ببر و بهشت را جلوی چشمشان جلوه بده.
🔹پايداری و ياد خدا، رمز پيروزی در نبرد و رستگاری جاويد است. فَاثْبُتُوا وَ اذْكُرُوا اللَّهَ ... لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
🔹ميدانهای نبرد وجبههها، يكی از مراكز رستگاری است. «لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
2⃣7⃣ تدبر در سوره #اسراء
❓منظور از دلوك الشمس و غسق الليل در آيه ۷۸ سوره بني اسراييل چيست؟ اين آيه به كدام يك از نمازهاي يوميه اشاره دارد؟
پاسخ ۵ :
لدلوک از ریشه دلک: گذراندن چيزي بر چيزي است، به گونه اي كه مَسح (دست ماليدن به چيزي خيس يا آغشته به چيزي به منظور رفع اثر آن چيز از آن) و مَرَس (ماليدن چيزي به چيزي) بر آن صدق كند و آن از مسح، قويتر و شديدتر است. در مفهوم مَرس، جنبه فشردن نيز لحاظ ميشود و از مصاديق دَلْك، دست كشيدن بر چيزي و استعمال عطر و كشيدن پا به زمين و دوشيدن پستان و غير آن است. اما دُلُوك خورشيد، ظاهر اين است كه آن عبور خورشيد از آخرين خط زمين است؛ گويا خورشيد در هنگام غروب و در چشم بيننده، در افق غربي ماليده ميشود، اما دَلك بر مرور خورشيد از نصفالنهار، صدق نميكند. پس آشكار شد كه مفاهيم زوال و پنهان شدن و مسح، از لوازم اين اصلاند.
سوره مباركه اسراء آيه 78: أَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلی غَسَقِ اللَّيْلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ،
مراد از دُلُوك، مغرب خورشيد است كه با دلوكش و گذشتنش از افق، حس ميشود. اما مغرب شرعي و ذَهاب حُمْرَة مَشرِقيَّة (از ميان رفتن شفق)، علامت تحقق دلوك و غروب حقيقي در افق غربي است؛ زيرا افق حقيقي و ديدن آن و آنگاه علم به غروب خورشيد در آن واقعاً مشكل است، خصوصاً در زمينهاي غير هموار. بنابراين لطف تعبير به اين كلمه در اين مورد روشن شد.
غسق از ریشه غسق: اصل الواحد در ماده، ظلمت (تاريكي) فرود آمده (نازل) محيط (احاطه كننده) است؛ خواه در امري مادي باشد يا معنوي. غسق مادي، مانند: غَسَق الليل؛ يعني شب فرود آمد و تاريكي اش همه جا را احاطه كرد و غَسَقَتِ العَين؛ يعني چشم تيره شد و اشكش جاري گرديد و غسق الجُرح؛ يعني زخم عفونت كرد و از آن چرك خارج شد و موارد ديگر هم به همين ترتيب است.
سوره مباركه اسراء آيه 78: أَقِمِ الصَّلَوةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلیَ غَسَقِ الَّيْلِ ...،.يعني از ابتداي وقت دلوك خورشيد تا وقتي كه تاريكي فراگير شود. دلوك عبارتست از كشيدن دست بر چيزي يا تراشيدن چيزي با دست,
التحقيق في كلمات القران
https://b2n.ir/m41693
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛