🔻ارمغان #بعثت در دنیای امروز
✳ ظهور دستاوردهایِ حیرت آورِ بشری از دوران رنسانس، حسِّ #خودبسندگیِ انسان را تقویت کرد تا جایی که دوران جدید، دوران بلوغِ بشریّت قلمداد شد. از سوی دیگر نزاعها، جنگها و جنایتهایی که به نام #دین رخ نمود، پرسش از فایده بعثت، را جدّیتر از همیشه نمایان کرد.
🔻متأسفانه رونقِ مباحثِ کم فایده و بی فایده در حوزه دین، عرصه برای مطرح نمودنِ ارکانِ پیامِ #بعثت را تنگ میکند.
اینک به بهانه سالروز بعثت، چند نمونه از آموزههای اصلی و جاودان بعثت رسول (ص) را مرور میکنیم.
1⃣-#زندگیِ_ابدی
در آموزههای موسی (ع) و عیسی (ع) چندان صحبتی از معاد نیست اما حدود یک سومِ قران از معاد سخن میگوید.
البته که آموزه معاد نیز همچون دهها و صدها آموزه دیگر، ابزاری برای سوء استفاده بوده است و البته که دنیایِ پر از رنگ و لعابِ امروزی، فرصت اندیشیدن در باره معاد را از انسان ربوده است، اما همه این غبارها، نمیتواند عظمت و جِدّیتِ آموزه ابدیّتِ انسان را پنهان کند. از مهمترین ارمغانهای رسولِ خاتم (ص)، خبرِ ابدیّت انسان است. در اهمیّت این خبر همین بس که همه برنامهریزیها، رفتارها و … در یک زندگیِ منطقی منوط به این باورِ پایه است که آیا انسان موجودی هفتاد هشتاد ساله است یا موجودی ابدی؟
2⃣-#اخلاقِ ویژه #قرانی
راهکارِ ترویج اخلاقِ خوب میان انسانها از جمله دغدغههایِ سرآمدانِ اخلاق بوده است. گاه رسیدن به اهدافِ دنیوی همچون عزّت و احترام و امنیت و … غایتی اخلاقی شمرده شده تا مردم به اخلاقی زیستن گرایش پیدا کنند
در میان دینداران رسیدن به ثواب الهی و دورماندن از عذابِ الهی، به عنوانِ غایت اخلاق معرّفی میشود. اما علامه طباطبایی «قران» و «اهل بیت» (ع) را مبتکر راهکارِ سوم میداند. در این روش از طریق معارف توحیدی زمینه رذایلِ اخلاقی از بین میرود. انسانی که عزّت،، قدرت،، مالکیت، ربوبیّت، خالقیّت[؛ بینیازی و … را به معنای واقعی از آنِ خدا دید، و فقر و وابستگیِ همه جانبه خویشتن به خدا را شهود کرد، زمینه رذایل اخلاقی همچون تکبّر، ریا، ترس، اضطراب و … در او خشکیده است
و از سوی دیگر آرامش، اعتماد به نفس، مناعت طبع و عزت نفس و … در میان مردم را تجربه خواهد کرد. این روش مبتنی بر واقعیّتِ جایگاه خدا و انسان، و منتهی به نابترین اخلاق است.
3⃣- #تفکر
«تفکر» از جمله واجباتِ مُسلُّمِ دینی است که متأسفانه در فهرست واجباتِ توضیحالمسائلها نمیآید.
قرآن بارها تصریح میکند که بیان بسیاری از آیات جهت تحریک انسان به تفکر اس. و در احادیث عبادتِ بدون تفکر بیفائده معرفی میشود.
سخن حکیمانه مفسر قرآن در زمینه «فکر» و «فهم» قابل توجه است:
🔻🔻«خداوند در قرآن، حتی در یک آیه به بندگان خود امر نفرمود که به خدا و یا به چیزی که از جانب اوست، نفهمیده ایمان بیاورند و یا کورکورانه راهی بپیمایند»
📚(تفسير الميزان ج 5)
4⃣-نجات از #تنهایی
واقعیت آن است که همراهیِ همه همراهان، موقّت و مَجازی است و یکی از فوایدِ بعثت، معرفیِ همراهِ واقعی و تکوینیِ است. انسان با تمام وجود، وابسته و آوزیرانِ مَبدأِ کائنات است. این همراهی نه به معنایِ در کنار هم بودن بلکه به معنایِ حضورِ او در اعماق وجود انسان است. رسیدن به این واقعیّت، زمینه سخن گفتن و انس گرفتن با همه کاره عالم هستی را با هر زبان و هر سطح فکری، فراهم میکند:
🔻تو کجایی تا شوم من چاکرت
چارقت دوزم کنم شانه سرت
ای فدای تو همه بزهای من
ای بیادت هیهی و هیهای من
👌خلاصه اینکه در دنیایِ آشفته بازارِ امروزی، #مخاطبِ فرهیخته ضمن هوشیاری در برابرِ #مدعیانِ_دروغین یا ناآگاهِ دین، خود را از گوهرهایِ ناب و بیبدیلِ #دین محروم نکند.
💻برگرفته از سايت دين انلاين
✍محمدتقی سهرابیفر
(استاد درس خارج و سطوح عالی حوزه علمیه قم)
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
هدایت شده از قران پویان
8.12M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#انیمیشن اپلیکیشن قرانی #تنزیل، لینکهای دانلود نسخه جديد #تنزيل از https://quranpuyan.com/app-tanzil9811.apk وhttps://t.me/tanzilapp/130/ اطلاعات بیشتر در https://t.me/tanzilapp
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_قصص آیات 20 تا 35
📄#صفحه_389
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_389
❇️نخستین جرقه #وحی
💠فلما اتیها نودی من شاطی ء الواد الایمن فی البقعه المبارکه من الشجره ان یا موسی انی انا الله رب العالمین 30/قصص
🌱پس زمانی که نزدیک آتش رسید،صدایی از کرانه وادی از طرف راست ، از درختی که در قطعه زمینی مبارک واقع بود،برخاست که ای موسی به درستی که من خدای پروردگار جهانیانم .
🔷(شاطی ء وادی ) یعنی کنار وادی یا سیلاب و (بقعه ) یعنی زمین مخصوصی که به شکل زمینهای اطرافش نیست و مبارک بودن آن زمین به جهت وقوع تکلم الهی با موسی درآن مکان است که بواسطه آن تشرف و تقرب یافته است .
و درخت مزبور به وجهی مبدأ آن ندا و گفتگو بوده است ، اما سخن ، قائم به خداوندبوده نه قائم به درخت ، همانطور که کلام ما قائم به خود متکلم است یعنی درخت حجابی بود که خدای متعال از ورای آن با موسی سخن گفت ، و این احتجاب به گونه ای بوده که لایق ساحت تقدس الهی باشد و با احاطه خدا بر هر چیز منافات نداشته باشد.
🔷و کلامی که موسی می شنود ندایی است که به طور اجمال به معارف سه گانه توحید،نبوت و معاد اشاره دارد و به موسی خبر می دهد که آن ذاتی که با تو سخن می گوید الله است که در الوهیت و ربوبیت یگانه است و تنها اوست که لیاقت پرستش دارد و همه عوالم مربوب او هستند. و لذا شایسته نیست که غیر او پرستیده شود.
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_389
❇️برای #ارشاد و دعوت به #حقّ، از بهترينها استفاده كنيم و هر نيرويی را در جای خود بكار بگيريم
💠وَ أَخِي هارُونُ هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي لِساناً فَأَرْسِلْهُ مَعِي رِدْءاً يُصَدِّقُنِي إِنِّي أَخافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ (۳۴) قالَ سَنَشُدُّ عَضُدَكَ بِأَخِيكَ وَ نَجْعَلُ لَكُما سُلْطاناً فَلا يَصِلُونَ إِلَيْكُما بِآياتِنا أَنْتُما وَ مَنِ اتَّبَعَكُمَا الْغالِبُونَ (۳۵)
🌱و برادرم هارون را كه در بيان از من شيواتر است برای ياریام با من بفرست تامرا تصديق كند، همانا میترسم كه (فرعونيان) مرا تكذيب كنند.
(خداوند) فرمود: (نگران مباش) ما بازوی تو را به واسطه (همراهی) برادرت محكم خواهيم كرد و برای شما، برتری و سلطه قرار خواهيم داد، پس به بركت آيات (و نشانههای) ما بر شما دست نخواهند يافت (و) شما و هركس پيرویتان كند، پيروز خواهيد بود.
🔹حضرت موسی در انجام مأموريّتش از دو چيز میترسيد، يكی قصاص قتل، «انی فَأَخافُ أَنْ يَقْتُلُونِ» و ديگری تكذيب حقّ، «إِنِّي أَخافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ»
🔹در واگذاری مسئوليّتهای سنگين، بايد به همهی ابعاد شخص، توجّه كرد. گرچه حضرت هارون از نظر سنّ و سخن، از حضرت موسی بزرگتر و خوش بيانتر بود، ولی حضرت موسی به خاطر صفات و لياقتهای ديگری كه داشت، در اين مأموريّت مسئول و مأمور شد. هر چند هارون نيز پيامبر الهی بود.
🔹در امر به معروف و نهی از منكر، محور اصلی اثر كردن است؛ اگر با اشاره اثر میكند بايد اشاره كرد، اگر فرياد اثر میكند بايد فرياد زد. اگر با طومار و راهپيمايی و تحصّن و اعتصاب و تجمّع، يا تهديد و تشويق، بايد همان راه را طی كرد و به هر نحو ممكن، قلباً و لساناً و عملًا جلو مفاسد را گرفت، حتّی اگر با تكرار اثر میكند بايد امر ونهی را تكرار كرد.
🔹اقرار به كمالات ديگران، خود يك كمال وارزش است. «هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي» حضرت موسی با اين كه پيامبر اولوالعزم بود، به كمال برادرش اقرار كرد.
🔹بيان روان، از عوامل مؤثّر در جذب افراد وتبليغ موفّق است. «هُوَ أَفْصَحُ»
🔹برای ارشاد و دعوت به حقّ، از بهترينها استفاده كنيم. «هُوَ أَفْصَحُ»
🔹هر نيرويی را در جای خود بكار بگيريم. «هُوَ أَفْصَحُ» (هارون دارای بيانی شيوا بود و در اين مأموريّت تبليغی، سخنرسا نقش اساسی داشت، لذا حضرت موسی از خداوند همراهی او را درخواست كرد.)
🔹لازم نيست كه مسئولان، در همهی كمالات، برترين باشند، بلكه بايد من حيث المجموع لايق باشند. «هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي» (با اينكه مسئول اصلی موسی بود، ولی در بعضی جهات هارون قویتر بود.)
🔹گاهی برای رفع مشكلات، بايستی خود اقدام به پيشنهاد و ارائه راهكار به مسئول مربوطه نمود. أَخِي هارُونُ ... فَأَرْسِلْهُ
🔹دغدغهی برنامهريزی و آيندهنگری، با ترس و وحشت متفاوت است. «إِنِّي أَخافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ»
🔹در يك رسالت الهی، نفر دوم را نيز بايد خداوند تعيين فرمايد. «سَنَشُدُّ عَضُدَكَ بِأَخِيكَ» همان گونه كه ما معتقديم جانشين پيامبر را نيز بايد خدا تعيين كند.
🔹ايمان و حمايت بستگان، در پشت گرمی مبلّغ و تأثيرگذاری او در ديگران، بسيار مؤثّر است. «أَخِي- يُصَدِّقُنِي»
🔹دعا ودرخواست انبيا مستجاب است. «فَأَرْسِلْهُ مَعِي- سَنَشُدُّ عَضُدَكَ» حضرتموسی از خداوند درخواست كرد تا برادرش هارون را همراه و ياور او قرار دهد و خداوند آن را اجابت كرد.
🔹بهترين نوع برادری، برادری در تأييد حقّ و بازوی يكديگر بودن در مسير خداوند است. «سَنَشُدُّ عَضُدَكَ بِأَخِيكَ»
🔹پيروزی انبيا، در سايهی آيات الهی محقّق میشود. «فَلا يَصِلُونَ إِلَيْكُما بِآياتِنا»
🔹حتّی انبيا به اميد واطمينانِ خاطر نياز دارند. خداوند به موسی و هارون و پيروانشان وعدهی پيروزی داد و آنان را اميدوار كرد. «أَنْتُما وَ مَنِ اتَّبَعَكُمَا الْغالِبُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11