#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_51
❇️#عبرت گرفتن از #نصرت اهل #ايمان توسط خداوند در جنگ #بدر
💠قَدْ كَانَ لَكُمْ آيَةٌ فِي فِئَتَيْنِ الْتَقَتَا فِئَةٌ تُقَاتِلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَأُخْرَى كَافِرَةٌ يَرَوْنَهُم مِّثْلَيْهِمْ رَأْيَ الْعَيْنِ وَاللَّهُ يُؤَيِّدُ بِنَصْرِهِ مَن يَشَاءُ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَعِبْرَةً لِّأُولِي الْـأَبْصَارِ . ال عمران:13
🌱همانا در [تجربة عبرتآموز] آن دو گروه كه [در ميدان جنگ بدر] باهم روبرو شدند 25 براي شما آيهاي [=نشانهاي؛ از سرانجام حقستيزي] است؛ گروهي در راه خدا پيكار ميكردند و [گروه] ديگر كه كافر [به رسالت توحيدي] بودند، كه آنها را به رأيالعين [=واضح و آشكارا] دو برابر ميديدند [بنابراين به پيروزي خود يقين داشتند] حال آن كه، خدا هر كه را بخواهد [=شايسته بداند] به ياري خويش نيرومند ميكند. بيگمان در اين [تجربة تاريخي] براي اهل بصيرت عبرتي [بسيار مهم] است.
🔹اين آيه مربوط به جنگ بدر است كه دو گروهِ مسلمانان و كفّار در برابر يكديگر قرار گرفتند.
🔹در اين نبرد تعداد مسلمانان سيصد وسيزده نفر بود. مسلمانان هفتاد شتر، دو اسب، شش زره و هشت شمشير داشتند، ولى لشكر كفر بيش از هزار رزمنده و صد اسبسوار داشت. مسلمانان در آن جنگ با دادن بيست ودو شهيد- چهارده نفر از مهاجران و هشت نفر از انصار- بر دشمن كافر كه هفتاد كشته و هفتاد اسير داده بود، پيروز شدند.
🔹جنگ بدر با پيش بينى قبلى انجام نشد. هدف، مصادره اموال كفّار به تلافى مصادرهى اموال مسلمانان مهاجر از مكّه بود كه به جنگ و برخورد نظامى انجاميد.
🔹آنجا كه خدا بخواهد ديدها، برداشتها و افكار عوض مىشود. با همين چشم همين جمعيّت را دو برابر مىبيند. «يَرَوْنَهُمْ مِثْلَيْهِمْ رَأْيَ الْعَيْنِ»
1⃣يكى از امدادهاى غيبى، ايجاد رُعب در دل دشمنان است. «يَرَوْنَهُمْ مِثْلَيْهِمْ ... وَ اللَّهُ يُؤَيِّدُ»
2⃣جنگ بدر نشان داد كه اراده خداوند بر اراده خلق غالب و تنها امكانات مادّى، عامل پيروزى نيست. «يُؤَيِّدُ بِنَصْرِهِ مَنْ يَشاءُ»
3⃣گرچه خداوند هر كس را بخواهد يارى مىكند؛ «مَنْ يَشاءُ» ولى شرط يارى آن است كه مردم در مقام يارى دين او بپاخيزند. «فِي سَبِيلِ اللَّهِ» در جاى ديگر نيز مىفرمايد: «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ
👈آری! آنها که چشم بصیرت دارند، و حقیقت را آنچنان که هست میبینند از این پیروزی همه جانبه افراد با ایمان درس عبرت میگیرند و میدانند سرمایه اصلی پیروزی #ایمان است و ایمان.
📚تفسیر نمونه ونور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_51
❇️#رضايت_خدا برتر از همه #علايق_دنيوي
💠قُلْ أَؤُنَبِّئُكُم بِخَيْرٍ مِّن ذَلِكُمْ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَأَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَرِضْوَانٌ مِّنَ اللَّهِ وَاللَّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ
(ال عمران:15)
🌱 [اي پيامبر به دنياطلبان] بگو: آيا [ميخواهيد] شما را به گزيدهتر از اينها خبر دهم؟ براي كساني كه [در برابر جاذبههاي افراطي اين غرايز] پرهيزكاري كردهاند، نزد پروردگارشان بوستانهايي است كه از زير آن نهرها [یی از آثار نيكوي اعمالشان] جاري است كه در آن جاودانه خواهند ماند و [نيز] همسران پاكيزه شدهاي [از همة پليديها] و خشنودي از [سوي] خدا، [كه از همة آنها برتر است] و خدا بس بيناي به [احوال] بندگان است.
🔹با توجه به آنچه در آیه قبل در باره اشیاء مورد #علاقه انسان در زندگی مادی دنیا آمده بود در اینجا در یک مقایسه، اشاره به مواهب فوق العاده خداوند در جهان آخرت و بالاخره قوس صعودی تکامل انسان کرده است.
🔹دوام و ثباتِ بهشت و رضايت خداوند كجا و لذائذ موقّت و ناپايدار دنيا كجا؟«ذلِكَ مَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا ... قُلْ أَ أُنَبِّئُكُمْ»
🔹کلمة «رِضْوَانٌ» 8 بار در قرآن تکرار شده که در 3 مورد، رضوان الله را بالاتر از بهشت يا مستقل از آن شمرده است [آلعمران 15 (3:15) ، توبه 21 (9:21) و 72 (9:72) ].
🔹«رِضْوَانٌ مِنَ الله» [به جاي رضوان الله] منشأ چنان خشنودي و رضايتي را، در مقايسه با «حُبّالشَّهَوات» شيفتگان دنيا نشان ميدهد؛ آنچنان خشنودي و سرمستي كه نه از ارضاي غرايز حيواني، بلكه از رؤيت جمال ذوالجلال والاكرام و برخورداري از مغفرت و رحمت او ناشي ميگردد. چنان سرمستي و نشاطي وصفناپذير كه براي اسيران غرايز باور نكردني است.
📚تفسیر نمونه ،بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
2⃣5⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹تفسیر سوره نمل از عبدالعلی بازرگان
نمل : ۵۹
قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَسَلَامٌ عَلَى عِبَادِهِ الَّذِينَ اصْطَفَى آللَّهُ خَيْرٌ أَمَّا يُشْرِكُونَ
ـ [اينک با آگاهی از جريان تاريخیِ انتخاب اصلح در عالم انسانها] بگو: سپاس ويژه خداست، و سلام بر آن بندگانش که [به رسالت] برگزيد. [حال با شناخت سرنوشت مؤمنين و مشرکين، از آنان بپرس] آيا خدای يکتا بهتر است يا آنچه با او [در عبادت] شريک ميگيريد؟ ۷۳
۷۳- اين آيه با پرسش: «الله خير امّا يشرکون» سرآغاز سلسله سؤالاتی است که در پنج آيه بعدی با تکرار: «اَمَّن» [آيا کسی که ...] در پنج زمينة مختلف مطرح ميگردد.
نمل : ۶۰
أَمَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَأَنزَلَ لَكُم مِّنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَنبَتْنَا بِهِ حَدَائِقَ ذَاتَ بَهْجَةٍ مَّا كَانَ لَكُمْ أَن تُنبِتُوا شَجَرَهَا أَإِلَهٌ مَّعَ اللَّهِ بَلْ هُمْ قَوْمٌ يَعْدِلُونَ
آيا آنکه آسمانها و زمين را آفريد و برای شما از آسمان، آبی [پُر برکت] فرستاد و به لطف آن بوستانهای فرحبخشی رويانيد که برای شما امکانپذير نبود درختانش را برويانيد [شايستة پرستش انحصاری است، يا واسطهها و بُتهائی که کاری از آنها ساخته نيست؟] آيا معبود ديگری با خدای يکتا هست؟ ۷۴
[مسلماً خير!] مسئله اين است که آنها مردمانی هستند که عدول ميکنند [=با رويگردانی از حق، معادل ديگری ميگيرند]. ۷۵
۷۴- يعنی خدائی که باغچه و بوستان بشريت را يکسره با ريشهکن کردن علفهای هرزه و آفاتِ آزار رسان، و ميدان رشد و باروری دادن به گياهان مفيد و پر بهره مراقبت ميکند، باغبان بهتری است يا آن که باغ را به قانون جنگل ميسپارد؟ پس همچون طبيعت که با نزول باران پر برکت، سبز و خرّم شده، در عالم انسانها نيز اين خداست که مراقبت و انتخاب اصلح ميکند.
۷۵- همچنانکه امروزه نيز ميان بسياری از دينداران ظاهري، در مسيحيت و اسلام و بسياری از مذاهب به شرک آلوده شده، معمول است و گرفتاران به جای مستقيم رفتن به سوی خدا ، به واسطههائی متوسل ميشوند و به اين ترتيب از خدا به بندگانش عدول ميکنند. عدول، چيزی را معادل ديگری و عدل او قرار دادن است.
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
❇️ #حقوق_شهروندی در منظر فقهي آیتالله سیستانی
🛑قسمت يازدهم:
⭕️سخن پایانی
🔻آیتالله سیستانی در بستر (context) #فقه_سنتی و در چارچوب و التزام به اصول اجتهاد جواهری البته با عنصر نواندیشی و توجه به مبانی معرفتشناختی و انسانشناختی، به مبانی و مصادیق حقوق شهروندی پرداخته و به مناسبتهای مختلف آنها را مورد تأکید قرار داده است،
و با اصرار و پافشاری بر لزوم رعایت #حقوق_شهروندی به جریانهای افراطی اعلام کرده میان حقوق شهروندی با مسائل فقهی تعارض و ناسازگاری وجود ندارد.
👈روش آیتالله سیستانی در رویارویی با ناسازگاریهایی که گاهی میان احکام فقهی با جهان مدرن بهچشم میآید این است که با موضوعشناسی دقیق و بررسی مناط و ملاک احکام به ارائه فتوای مناسبی میپردازد که در چارچوب فقه جواهری با #مقتضیات_روز و #عقلانیت مدرن نیز سازگار باشد،
البته ایشان گاهی در چارچوب فقه و توجه به محدودیتهای متنی و نصوص دینی راه حل دیگری در پیش میگیرد.
به عنوان نمونه در باب #حدود_شرعی در کتابهای فقهی و فتوایی خود به موضوع حدود نمیپردازد و به قانونگذاران بر وضع قوانینی در راستای اجرای حدود شرعی نیز تأکید نمیکند و تنها به بیان رعایت #ثابتات_دینی در قانونگذاری بسنده میکند.
🌱🔸پیام آیتالله سیستانی مبنی بر پاسخگویی فقه در عصر حاضر و روش ایشان در رویارویی با تعارضها و ناسازگاریها، نه تنها برای نواندیشان دینی بلکه برای روشنفکران دینی و همه کسانی که دغدغه دینداری در جهان مدرن را دارند، حائز اهمیت بسیاری است.
چرا که با پیمودن این مسیر و استفاده از این روش؛ یعنی فعال کردن عناصر فراموش شده و مورد غفلت واقع شده در فقه چون کرامت ذاتی انسان و لوازم و پیآمدهای آن، میتوان گامبهگام البته استوار و محکم و دور از آشوب، آوار و برانگیختن حساسیتها و با همراهی طیف وسیعی از دینداران به حل تعارضها و تضادها پرداخت.
🔸آیتالله سیستانی به صراحت شرکت در #انتخابات را #حق شهروندان میداند و در اینباره از عباراتی چون؛ تکلیف یا وظیفه ملی و شرعی استفاده نمیکند، و بر این باور است که مردم با تأیید و حمایت خود به حکومت مشروعیت میدهند،
🔻 و در زمانی که دولتی در عراق مستقر نبوده نیز مالکیت دولتی را محترم دانسته و به شهروندان نسبت به تعرض و تصرف اموال دولتی هشدار داده است
و از سوی دیگر به #دولتمردان گوشزد کرده که در فراهم کردن #زندگی_کریمانه برای همه عراقیها نهایت کوشش خود را انجام دهند و حقوق شهروندی آنان را نیز بهرسمیت بشناسند و نادیده نگیرند.
ایشان در هر فرصت و مناسبتی همگان را به رعایت حقوق شهروندان، احترام به جان و مال آنان و التزام به موازین انسانی و اخلاقی دعوت میکند؛ از اینرو میتوان آیتالله سیستانی را مرجعی #گفتگومحور و #اخلاقمدار دانست که فارغ از نام و عنوان یا پسوند و پیشوند حکومت به دولت کارآمد و شهروند خوب باور دارد.
⭕️👈خلاصه سخن آنکه همانطور که بیان شد؛ #حقوق_شهروندی از جمله حقوق چالشی میباشد و این چالش در حکومتهای اسلامی نیز بیشتر بهچشم میآید،
اما میتوان با استناد به نظرات آیتالله سیستانی این چالشها را کمتر کرد و یا از میان برداشت.
به عنوان نمونهای کوچک در کشور ما برخی از مراکز آموزشی و ادارات برای تحصیل و #استخدام شرط #اسلام یا اهل کتاب قائل هستند، از اینرو فرد محصل یا متقاضی کار که پیرو آیین دیگری باشد در چالش میان راستگویی و #محرومیت از تحصیل و استخدام و یا بیان خلاف واقع و تحصیل و استخدام قرار میگیرد، روشن است انتخاب هر کدام از گزینهها برای فرد و اجتماع مشکلاتی پدید خواهد آورد.
پايان🌱
🖥🖌محمدهادی زاهد غروی، برگرفته از سايت دين انلاين
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#دعاهای_روزانه
🌸🤲 اللَّهُمَّ إِنِّي أُجَدِّدُ لَهُ فِي صَبِيحَةِ يَوْمِي هَذَا ، وَ مَا عِشْتُ مِنْ أَيَّامِي ، عَهْداً وَ عَقْداً وَ بَيْعَةً لَهُ فِي عُنُقِي ، لَا أَحُولُ عَنْهَا وَ لَا أَزُولُ أَبَداً
🌸خدایا در صبح این روز و تا زندگی کنم از روزهایم، برای آن حضرت بر عهدهام، عهد و پیمان و بیعت تجدید میکنم که از آن، رو نگردانم و هیچگاه دست برندارم
💫کانال قرآن پویان
┄═❁🍃❈🌸❈🍃❁═┄
@quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💝باسلام بہ همراهان عزیز در تلاوت روزانہ یڪ صفحہ از قرآن📖
🔷✨از آنجا ڪه هدف از این برنامہ، تلاوت آیات همراہ با ترجمہ و آگاهی از تفسیر ساده آن صفحہ است،
👈 روزهاے جمعه ، صفحہ جدیدے ارسال نمیشود تا دوستانیڪہ در طول هفتہ موفق بہ مطالعہ برخی پستها یا صفحات نشدند، فرصت ڪنند خود را باسایر عزیزان، همراه نمایند.
التماس دعا🙏
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
نشست استاد بهجت پور mp3-mc.mp3
40.78M
✅ "بررسی #شبهات درباب قرائت #حفص ازعاصم و نظرات مختلف راجع به تدوین ، تغییر یا #تحریف قرآن کریم"
⭕️قسمت اول:
🔻 سه رویکرد در رابطه با #جمع_آوری_قرآن مطرح است:
🔸رویکرد اول، که نگاه صحیح علمای شیعه است. ایات بانظم وترتیبی که در سوره ها قرار دارد، توسط پیامبر اکرم(ص) املا شده و صحابه هم آیات را ثبت وضبط می کردند و #نسخه های شخصی متعددی از سوی صحابه وجود داشته است اما باتوجه به اینکه تا زمان وفات ایشان، نزول آیات وحی ادامه داشته است، نسخه رسمی که به عنوان نسخه مرجع وقطعی باشد تا زمان وفات پیامبر(ص) ارائه نگردید.
🔸رویکرد دوم: اهل سنت میگویند قرآن در سینه رجال و روی پوست درختان و کتف شترها و … نوشته و در دوره پیامبر(ص) رها شد و نه خود ایشان و نه صحابه آن را جمع نکردند؛ یکسال بعد از وفات پیامبر(ص) در جنگی، ۴۰ تا ۷۰ حافظ قرآن کشته شدند لذا خلیفه(ابوبکر) به فکر این افتاد که قرآن را جمع کند
🔸رویکرد سوم:مستشرقین میگویند خبری از مصحف در دوره پیامبر(ص) نیست و خلیفه هم مصحفی نداشت و میگویند تازه مسلمین در دوره عثمان قرآن را نوشتند
از منظر شیعه هیچگونه #تحریفی در کم و زیادت نسبت به قرآن وجود ندارد، کسانی مانند حاجی نوری هم گرفتار این قرائت اهل سنت شدند و سخن از تحریف گفتند. انهایی هم که می گویند از قران ،چیزی کم شده است تبیین ایات بوده نه خود ایات.
🛑اختلاف بر سر #ترتیب_سورهها است که با دستور پیامبر بوده است یا صحابه،
🔸اما داستان #قرائت های مختلف چیست؟ #حفص که بود و چه کرد ؟چرا برخی نسبت به او شبهاتی مطرح کرده اند؟
💫👈 استاد#عبدالکریم_بهجت_پور
@quranpuyan
#گفتگو با #مخالفان در #سیره_ائمه
📌شاخصهای ارزیابی،حکومت با #صداقت، #عدالت و #وفای به وعده تعیین میشود/
با عصبانیت، درگیری و #یقه_گیری نمیتوان حجتهای الهی را اثبات کرد.
👈 میتوان منطق و گفتوگو را جایگزین سلاح و اسلحه کرد.
عدهای از افرادی که ظرفیتهای خودشان را از دست میدهند، به خشونت روی میآورند و دست به کار رفتارهای غیر متعارف میشوند، به خاطر این است که نتوانستهاند منطق معقولی را دریافت و درک کنند.
اگر این منطق معقول وجود داشته باشد، امیرالمؤمنین(ع) در گفتوگویی که قبل از جنگ نهروان با خوارج داشتند، دو سوم آنها را برگرداندند.
↩️ امر به معروف و نهی از منکر در منطق #خوارج، با قمه و قداره است،
امام رضا(ع) به یکی از منتقدین فرمود بر اساس منطق قرآن بحث میکنیم. یعنی میتوان منطق و گفتوگو را جایگزین سلاح و اسلحه کرد. عدهای از افرادی که ظرفیتهای خودشان را از دست میدهند، به خشونت روی میآورند و دست به کار رفتارهای غیر متعارف میشوند.
🌴امیرالمؤمنین(ع) قاعدهای در اختیار ما قرار دادند و فرمودند که با عصبانیت، درگیری و گرفتن یقه نمیتوان حجتهای الهی را اثبات کرد.
گریبان کسی که ناسزا گفته را گرفتید و دهانش را بستید، فکر میکنید از این طریق و با این عصبانیت و ناراحتی میتوانید راه خدا را در جامعه تثبیت کنید؟ حضرت فرمودند با خشونت کاری صورت نمیگیرد.
🔻👈با عدالت که نمیشود #فریب داد؛ چرا که عدالت در صورت وجود، حقیقتی است که مردم در زندگی خودشان حس میکنند. از بین بردن فقر، تبعیض و فساد یک واقعیت است. شخصی خودش را در پشت لباس و جامه پنهان کند و در شرایطی که ظلم، بیعدالتی و #فساد فراگیر میشود، به شما نشان بدهد که غذای ساده میخورد و اصلا از بیتالمال استفاده نمیکند؛
مردم با آن یک وعده غذای خوب خوردن تو مشکل ندارند؛ این #تظاهر و ریاکاری را کنار بگذار! مردم با #ظلم و #فساد و تبعیض مشکل دارند. شاخصهای حکومت با صداقت، عدالت و وفای به وعده تعیین میشود.
بارها خود امیرالمؤمنین(ع) مردم را 👈 تشویق به #سؤال میکرد؛ مردم که آشنای با این فرهنگ نبودند و بلد نبودند که باید از حاکم سؤال کرد و پرسید؛ امیرالمؤمنین(ع) به مردم آموزش داد که شما حق سؤال کردن دارید.
🔻🔻 #گفتوگو دو شرط دارد؛
↩️شرط اول این است که رأس حکومت حاضر باشد خود را در معرض بحث و گفتوگو با مردم قرار بدهد؛ به جای اینکه منبر برود و خطابه داشته باشد، به مردم فرصت بدهد برای اینکه مستقیما با او صحبت کنند و از امام جواب بشنوند.
↩️شرط دوم این است که آیا #امنیت لازم برای #گفتوگو وجود دارد یا وجود ندارد؟
کسی که سؤال میکند و وارد بحث و گفتوگو میشود، چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟
♦️سطح سؤال اختصاص به مراتب پایین ندارد علی بن ابیطالب(ع) فرمود «از من بپرسید» و اگر به مالک هم اشکالی دارید، باز هم از من بپرسید چون من او را حمایت و نصب کردهام.
این قدم اول است که این فرهنگ در جامعه تثبیت شود که اگر از علی بن ابیطالب(ع) میشود سؤال کرد، آن وقت بقیه کارگزاران حکومت هم تسلیم هستند و کسی نمیتواند از زیر بار سؤال و احتجاج فرار کند.
♦️بین فهم و رویه ما با آنچه که در منابع هست، تطابق و سازگاری نیست؛ یک تحکم از بالا جای ارتباط برابر برای گفتوگو را میگیرد.
🎙استاد سروش محلاتی.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
🌹🍃
🍃
❤ بسم الله الرحمن الرحیم ❤
وَهُوَ الَّذِی يَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِهِ
وَيَعْفُو عَنِ السَّيِّئَاتِ وَيَعْلَمُ مَا تَفْعَلُونَ
وَيَسْتَجِيبُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا
الصَّالِحَاتِ وَيَزِيدُهُمْ مِنْ فَضْلِهِ
و اوست خدایی که توبه بندگانش
را میپذیرد و گناهان را میبخشد
و هر چه کنید میداند.
و دعای آنان را که ایمان آورده و نیکوکار
شوند مستجاب میگرداند و از فضل
و کرم خود بر ثواب آنها میافزاید
🌿 سوره شوری ، آیه ۲۵ ، ۲۶
🍃
🌹🍃
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_آلعمران آیات 16 تا 22
📄#صفحه_52
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_52
❇️کشتن #آمران_به_عدالت *،* هم ردیف #قتل_انبیاء
💠إِنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَيَقْتُلُونَ النَّبِيِّينَ بِغَيْرِ حَقٍّ وَيَقْتُلُونَ الَّذِينَ يَأْمُرُونَ بِالْقِسْطِ مِنَ النَّاسِ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ (ال عمران:21)
🌱بيگمان كساني كه به آيات خدا كفر ميورزند و پيامبران را بي هيچ حقّي ميكُشند و [نيز] كساني از مردم را كه نداي قسط [=عدالت اجتماعي و رهايي از ظلم ] سر ميدهند ميكُشند، آنها را به عذابي دردناك بشارت ده!
🔹قرآن در 6 مورد به كشتن پيامبران از سوي ستمگراني از قوم بنياسرائيل اشاره كرده است، هرچند نامي از آن پيامبران را به ميان نياورده، ولي شهادت زكريا و يحيي در تواريخ ذكر شده است. مضارع آمدن افعال «يَكْفُرُونَ» و «يَقْتُلُونَ» دلالت بر استمرار و ادامة آن ميكند. كفر دائمي به آيات، همان انكار ارزشهاي اخلاقي و حقوق مردم است كه به تدريج نفوس طغيانگر را به تجاوز و تعدّي به ديگران ميكشاند. چنين سركشاني اگر به قدرت برسند، اولين اقدامشان كشتن پيامآوران الهي است كه دعوتشان به پيروي از كتاب خدا را در تضاد با منافع و سياستهاي سلطهگرانة خود ميبينند. نكره آمدن «بِغَيْرِ حَقٍّ» به جاي بغيرالحق، بيگناهي مطلق آن پيشوايان حق را با هر توجيه مردم فريبي ميرساند.
🔹امرین به قسط ، يا از پيروان همان پيامبران هستند كه پيام عدالتطلبانة آنان را در عصرها و نسلهاي بعد به مردم منتقل ميكنند، و يا از هر گروه و آئيني كه نداي عدالت خواهي و مبارزه با مفاسد اجتماعي و اختلاف طبقاتي سر ميدهند . آنچنان كه در جنبشهاي آزاديخواهانه و عدالت طلب كشورهاي مختلف جهان شاهد هستيم.
🔹در آیه #آمران_به_عدالت و دعوت کنندگان به معروف و حق در ردیف #پیامبران شمرده شده اند،و کفر به خداوند، کشتن پیامبران و کشتن این گونه افراد در یک سطح قرار گرفته است و این نهایت اهتمام اسلام را به مسأله بسط #عدالت_در_اجتماع، روشن مى سازد.
🔹از آیه بعد شدت مجازات کسانى که اقدام به قتل چنین مردم صالحى بکنند به خوبى روشن مى شود; زیرا سابقاً گفته ایم حَبْط درباره همه گناهان نیست بلکه در مورد گناهان شدیدى است که اعمال نیک را نیز از میان مى برد و از همه گذشته، نفى شفاعت از این اشخاص، نشانه دیگرى بر شدت گناه آنها است.
📚تفسیر نمونه و بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_52
*❇️* #غفران_ذنوب يعني چه؟ #استغفار چه مراحلي دارد؟
💠الَّذِينَ يَقُـولُونَ رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ "16/ آلعمران"
🌱 [بندگان پرهيزكار] همان كسانند كه گويند: پروردگارا، به راستي كه ايمان آوردهايم، پس پيامدهاي گناهان ما را پاك كن و از عذاب آتش ما را محفوظ دار.
🔷معناي اصلي «ذنب»، دُم يا دنباله و يا عوارض و عقوبتي است که در پي و عقب گناه ميآيد. اگر به گناه ذنب گفته شده، به خاطر همين پيآمدهاي ناگوار آن در دنيا يا آخرت ميباشد.
پاك كنندة پليديهاي «ذنب» و زايل كنندة آثار و عوارض آن، «غفران» الهي است كه حدود نيمي از مشتقات واژة ذنب در قرآن با مغفرت آمده است.
🔷خداوند «غَافِرِ الذَّنْبِ وَقَابِلِ التَّوْبِ» است و غفّار از صفات نيكوي اوست. اما در مورد «سيئات» 13 بار در قرآن از پوشاندن آن «وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا» ياد كرده است. ذنب پاك شدني و سيئات پوشاندني است. تعقيب كيفري در دنيا مطابق قوانين مدني نيز در قرآن ذنب ناميده شده است: شعراء 14 «وَلَهُمْ عَلَيَّ ذَنْبٌ فَأَخَافُ أَنْ يَقْتُلُونِ»
🔷استغفار از ريشة «غَفَرَ» [پوشاندن و پاک کردن]، پذيرش خطاي خود و آمادگي به پاک شدن و اصلاح و تغيير است. وقتي تيرگيهاي قلب زدوده شد، آنگاه نور حق بر آن ميتابد. اصطلاح تغيير که در جوامع امروز بسيار مورد استفاده قرار ميگيرد، ناظر به ملتهايي است که از خواب غفلت و خودفريبي بيدار شده و خواستار تغييراتي اساسي در نفسانيات خود و جامعهشان شده باشند.
👈كسي به زبان در محضر امام علي(ع) استغفار كرد، فرمود: «آيا ميداني استغفار چيست؟ استغفار درجة عليين است. اسمي است كه بر 6 مرحله قرار دارد:
1. ندامت از آنچه گذشته
2. عزم و اراده براي ترك هميشگي آن
3. اداي حقوقي از مردم كه پايمال شده و رهايي از تبعات آن
4. اداي فرايضي كه تاكنون ضايع شده
5. ذوب كردن گوشتي كه از رشوه و مفتخواري حاصل شده
6. چشاندن سختي طاعت به جاي شيريني معصيت.» [نهجالبلاغه- حكمت 417- نسخة المعجم و صبحي صالح]
📚تفسیر آقاے بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
3⃣5⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹تفسیر سوره نمل از عبدالعلی بازرگان
نمل :۶۱
أَمَّن جَعَلَ الْأَرْضَ قَرَارًا وَجَعَلَ خِلَالَهَا أَنْهَارًا وَجَعَلَ لَهَا رَوَاسِيَ وَجَعَلَ بَيْنَ الْبَحْرَيْنِ حَاجِزًا أَإِلَهٌ مَّعَ اللَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ
آيا آنکه زمين را قرارگاهی [آرام و قابل زيست] گرداند و در خلال [چينخوردگيهای پوسته] آن، نهرهائی جريان داد و برای [مهار حرکت خشکيهای] آن، کوه هایی [به عنوان لنگرهای نگهدارنده کشتی قارهها در اقيانوس مواد مذاب طبقات زمين] قرار داد و ميان دو دريا [ی شور و شيرين / دو سيستم آبهای درياها و رودخانهها] حائلی گذاشت ۷۶
[شايسته پرستش است يا واسطهها؟]، آيا معبودی همراه خدای يکتا وجود دارد [مسلماً خير!] واقعيت اين است که اکثر آنها [از اين شگفتيهای طبيعت] خبر ندارند! ۷۷
__
۷۶- «بحر» به آب وسيع گفته مىشود. رود نيل را هم قرآن بحر ناميده است؛ پس لازم نيست حتماً دريا مورد نظر باشد. مفسرين برای پيدا کردن اين دو دريا، به دنبال تلاقی برخی جريانات آبی در نقاط مختلف جهان رفتهاند که با هم تفاوت رنگ و نوع املاح دارند ولی در هم مخلوط نمىشوند. علم اقيانوسشناسی نيز برخی از اين جريانات دريايي را مشخص کرده است و حتی عکسهای هوائی خط فاصل ميان اين جريانها را نيز مىتوان ديد. اما همه اين کشفيات مربوط به زمان ماست و بعيد به نظر مىرسد اعراب از چنين جرياناتی آگاه بوده باشند. اما اگر به معنای کلمه «بحر» که «آب کثير» است [و در لغت به هر وسعت و گستردگی اطلاق شود] توجه کنيم، بدون آنکه خواسته باشيم عظمت آيات و شگفتی اين جريانات را انکار کنيم، با توجه به ۴ موردی که در قرآن از اين پديده سخن گفته است [فرقان ۵۳ (۲۵:۵۳) ، فاطر ۱۲ (۳۵:۱۲) ، نمل ۶۱ (۲۷:۶۱) ، و رحمن ۱۹ (۵۵:۱۹) ] دو بحر [آب کثيری] که مردم در هر دو ماهیگیری ميکنند، دُرّ و مرجان صيد ميکنند و کشتی ميرانند [و يکی تلخ و شور و ديگری گوارا و شيرين است] دو سيستم آبهای روی زمين، يعنی آب شيرين رودخانهها و آب شور درياهاست که میلیاردها سال است در هم ادغام مىشوند [رودخانهها به درياها ميريزند و درياها نيز در اثر تبخير، آب رودخانهها را تشکيل ميدهند]. در حالي كه بسياری از اين جريانات دريايي، که مثال ميزنند، هر دو تلخ و شور اند. اگر قرار بود بارانی که از ذرات رطوبت اقيانوسها تشکيل ميشود عيناً ماهيت و مزه تلخ و شور آنها را [با همه املاحش] با خود حمل ميکرد، هيچکس هوس نميکرد تشنگی خود را از آن سيراب کند و گياهان نيز از نمک و املاح دريائی ميخشکيدند!
۷۷- در آية قبل سخن از رحمت خدا در آسمان بود و در اين آيه از زمينی که به لطف او ۴ مرحله را طی کرده است: آرامش [از تکان و تحولات اوليه و بمباران شهاب سنگها و آتشفشانها]، جريان يافتن آب در سطح زمين برای آبياري، پيدايش کوهها برای تعادل بخشيدن به پوسته جامد، و بالاخره دو سيستم بودن آبهای روی زمين [اقيانوسها و دریاهای شور و تلخ، رودخانهها، چشمهها و قنوات شيرين]. همه اين تدابير، که با ۴ بار تکرار فعل جَعَلَ به خدا نسبت داده شده است، البته برای کسانی آيه محسوب ميشود که بر آنها علم و آگاهی داشته باشند. وقتی بسیاری از مردم آنها را به طبيعت و حوادث اتفاقی آن نسبت ميدهند، معلوم ميشود از طراح آن خبری ندارند.
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
✳بررسی #الزام_حجاب_بانوان در حکومت دینی:
⁉آيا قران و سنت، حكومت ها را به اجبار به پوشاندن موي سر زنان ملزم كرده است؟
🔴قسمت اول:
↩️1-طرح موضوع: پوشش زن در فرهنگ ملي و اسلامي ما از جايگاه بلندي برخوردار است و لزوم آن در ميان همه مذاهب اسلامي، مورد اتفاق است ؛ لذا از وظايف حكومت اسلامي است كه اين وظيفه ديني را تبليغ و ترويج كرده و براي تحقق آن در جامعه برنامهريزي و فرهنگسازي كند.
💢 اما اينكه حكومت اسلامي براي اجراي اين حكم به روشهاي عقوبتي، #تنبيه و #تعزير متوسل شده و #اجبار و الزام قانوني براي آن داشته باشد،
👈👈 امري است كه نه از ناحيه شرع مقدس تأييد شده و نه در تاريخ اسلام و سيره پيامبر و ائمه معصومان نمونهاي براي آن يافت ميشود و نه سيره عقلا مؤيد آن است؛
⁉اكنون پرسش اين است كه شيوه برخورد با حكم حجاب به لحاظ #فقهي كدام است
و آيا در اصل مسأله پوشش، وظيفهاي دولتي است كه ضرورت الزام بر آن را ايجاب ميكند يا مانند نماز، روزه و ساير احكام ديني، تكليفي شرعي است كه تا زمينه فهم، آگاهي، اعتقاد، فرهنگسازي و هنجارگرايي در آن فراهم نيايد، هر عمل الزامكننده آب در هاون كوبيدن است ؟
↩️ 2) ديدگاهها درباره #الزام_حجاب
در ميان صاحبان انديشه درباره شيوه برخورد با مسأله حجاب، سه نظريه مطرح است:
🔄1- 2) از آنجا كه اصل حجاب به عنوان وظيفه شرعي #واجب است، مانند هر يك از #واجبات شرعي فردي و اجتماعي، بايد ديگران را بر آن الزام كرد و قوانيني براي ملزم كردن زنان وضع نمود و كساني كه مرتكب بيحجابي ميشوند را كيفر داد.
🔄2- 2) اصل حجاب هر چند واجب شرعي است، اما وظيفه شخصي و در حوزه خصوصي تكاليف ديني #فردي است؛ لذا الزام بر آن جايز نيست و نميتوان كسي را بر بيحجابي كيفر كرد.
3- 2) از آنجا كه اصل حجاب واجب است، #فرهنگسازي و فعاليت تبليغي براي آشنايي و آگاه كردن مردم نسبت به اين وظيفه لازم است و صرف رعايت نكردن حجاب كيفري را به دنبال نميآورد. لذا نميتوان كسي را بر ترك حجاب و انجام عمل حرامي مانند بيحجابي مجازات كرد، ادله اوليه نيز دلالتي بر جواز الزام ندارد.
⭕ تنها در صورتي الزام دولت جايز است كه ↩️اولاً برداشتن حجاب به صورت كلي عفت عمومي را جريحهدار كند و بيحجابي تبديل به ناهنجاري اجتماعي شود.
↩️ثانياً به صورت علمي و كارشناسي ثابت شود كه تبرج و آراستن ضايعهاي بزرگ و اجتماعي است.
↩️ ثالثاً تمام راههاي فرهنگي و روشهاي تبليغي و ترويجي انجام گرفته و اكثريت جامعه از #حكم_حجاب آگاه شده باشند. در آن صورت بحث حجاب از حوزه #تكليف-فردي بيرون آمده و در سلك قوانين اجتماعي و #حقوق_عمومي در ميآيد كه عدم رعايت آن ناهنجاري اجتماعي و فساد اخلاقي خواهد بود كه خود موضوع مستقلي است.
🔸به نظر نويسنده، نظريه سوم با مستندات ديني و عقلي سازگارتر است و كساني كه نظريه نخست را برگزيدهاند، به دلايلي مانند سيره عقلا، عمومات و اطلاقات ادله و امر به معروف و نهي از منكر استناد كردهاند. حتي به اين اصل فقهي كه هر مخالفت با شرع تعزير دارد، تمسك كردهاند.
حال آنكه به نظر نويسنده همه اين دلايل جاي مناقشه جدي دارد كه يكايك آنها مورد بحث قرار خواهد گرفت.
💫ادامه دارد
🎙ايت الله سید محمد علی ایازی
مشروح ديدگاهاي مختلف را در لينك زير مطالعه نماييد
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst5547_y-qrn-w-mSwmyn--Hkwmt-r-bh-jbr-Hjb-bry-khnm-h-mlzm-krdh-st.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#دعاهای_روزانه
«پروردگارا! دلهایمان را، بعد از آنکه ما را هدایت کردی، (از راه حق) منحرف مگردان! و از سوی خود، رحمتی بر ما ببخش، زیرا تو بخشندهای!
آل عمران/۸
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_آلعمران آیات 23 تا 29
📄#صفحه_53
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan