♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣5⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹نکات فراز آیات ۶۴-۵۹ سوره نمل
۱- تکرار ۵ باره عبارت أَإِلَهٌ مَّعَ اللَّهِ
۲- ايه مشهور امن يجيب المضطر اذا دعاه ...ايا بر هر مضطري اطلاق دارد؟ ايا اين جمله با جمله بعدي و يجعلكم خلفائ الارض، ارتباط مفهومي دارد؟ يا دو ايت جدا هستند؟ منظور از یجعلکم خلفاء الارض در ایه ۶۲ چیست؟
پاسخ: در تفسير اين آيه دو نظر عمده موجود است:
گروه اول، مضطر را به همان معنای لغوی گرفته اند و براساس آیاتی، یکی از مصادیق آنرا افراد راکب بر کشتی در حال غرق دانسته است. مثل المیزان و گفته اند خداوند هر مضطري اگر تنها خدا را از روي اخلاص بخواند، اجابت ميكند.
گروه دوم، براساس روایات و ادامه آیه (يجعلكم خلفا)، اين ايه را مربوط به حكومت امام زمان دانسته اند.
در قرآن واژه خلفا سه جا استفاده شده است:
اولین مورد آن در همین سوره نمل،
دومین در سوره اعراف آیه ۶۹ خطاب به قوم عاد:واذکرو اذ جعلکم خلفاء من بعد قوم نوح،
دیگری هم در سوره اعراف آیه ۷۴ خطاب به قوم ثمود: واذکروا اذ جعلکم خلفاء من بعد عاد و بواکم فی الارض.در سوره اعراف خداوند خطاب به دو قوم فرموده که شما را خلفا و جانشینان اقوام قبل کردیم. و مراد از خلفا، در واقع نسلهای جدید بعد از اسلاف است نه خلافت و جانشینی خاص.
البته در سوره اعراف خلفاء الارض نیست اما لغت خلائف که هم معنی با خلفا و بقول برخی منابع لغوی هر دو جمع خلیفه هستند، به همین معنا و در هم نشینی با ارض بکار رفته است:
وهو الذی جعلکم خلایف الارض (انعام ۱۶۵)،ثم جعلناکم خلایف فی الارض(یونس ۱۴)،هوالذی جعلکم خلایف فی الارض (فاطر ۳۹). لذا در سوره نمل نیز همان معنای عمومی جانشینی نسلها در زمین مراد است و نه خلافت خاص الهی. هر چند که ان هم یک نوع و مصداقی از خلفاء الارض می باشد.
از سوي ديگر، با توجه به اينكه نعمات و ايات الهي ذكر شده در ايات قبل، محسوس و قابل مشاهده و غير قابل انكار توسط مخاطبان يعني مشركان مي باشند، مفاد اين ايه يعني اجابت مضطر و جانشيني زمين هم اينگونه بايد باشد.
لذا منظور ايه اجابت دعاي هر انساني است كه در مواقع اضطرار و درماندگي خدا را خوانده است كه معمولا براي هر انساني حداقل يكبار پيش امده و در وجدان خود اين امر را تاييد ميكند. ايات در مقام بر شمردن نعمات مختلف منحصر بخداست تا با مشركين احتجاج نمايد و در اين مقام نبوده كه بگويد همه دعاهاي مضطرين اجابت ميشود. بخاطر همين هم مشركان و مخاطبان پيامبر، اين ايه و اين استدلال را نفي نكرده اند.
سید کاظم فرهنگ
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#عصرانه_قراني با سخنراني دكتر عبدالرحيم سليماني با موضوع "مراقبت از #قلب_سلیم ،پاسداری از انسانیت"
🌹زمان: 4 شنبه 15 اذر 1402
ساعت 15-17
✳مكان:بلوار میرداماد، بین ایستگاه مترو و میدان مادر، پ 126 ، ط 4،سالن انجمن اسلامی مهندسین
✳مشاهده آنلاین برنامه :
https://www.skyroom.online/ch/iaie/general-speech
✳بررسی #الزام_حجاب_بانوان در حکومت دینی:
⁉آيا قران و سنت، حكومت ها را به اجبار به پوشاندن موي سر زنان ملزم كرده است؟
🔴قسمت چهارم:
↩️3) #ادله_موافقان الزام حكومتي حجاب
🔻3-3) #نهي_از_منكر:
🧕يكي ديگر از ادله الزام #حجاب دليل نهي از منكر است. دستگاههاي بسياري بر اساس اين عنوان مبادرت به الزام ميكنند و كسان بسياري براي مشروعيت رفتار خود در الزام، از اين عنوان استفاده مينمايند و گفته شده اين دليل بر وجوب جلوگيري از انجام هر يك از منكرات فردي و اجتماعي دلالت دارد و جلوگيري از منكرات در همه مراتب آن هر چند مجازات و كيفر باشد، مجاز است.
1-3-3-) نقد و بررسي
↩️الف) در آغاز بايد بدانيم منظور از معروف و منكر چيست تا روشن شود كه آيا ترك هر واجب و ارتكاب هر حرام از منكرات است؟.
#منكر در لغت «رفتار زشت، سخت و مشمئز كننده» است: (معجم الفاظ القرآن، 1363: ج2، ص727). راغب اصفهاني با قيدي ديگر منكر را چنين تعريف ميكند: «هر كار زشتي كه عقول سليم زشتي آن را تاييد كنند يا هر عملي كه زشتي و زيبايي آن بر اساس عقول است و شارع هم از آن جهت كه عقلا زشت ميدانند، حكم ميكند» (راغب اصفهاني، 1412ق: ماده نكر).
👈👈بنابراين هر #فعل_حرامي را نميتوان #منكر دانست، چون عقلا همه نهيهاي ديني را زشت نميدانند و اتفاق نظر ندارند.
🔸 قرآن كريم نمونههايي از مصاديق منكر را ياد كرده؛ مانند فرار از قانون (مائده، 79)، زورگويي (مجادله، 2)، تجاوزگري (مائده، 79)، فحشا (نحل، 16؛ نور، 21) و فضاي فهم اين موضوع را روشن ساخته تا بدانيم كه منكر جايي است كه هم در جامعه تنفر طبع نسبت به آن ايجاد شود و هم ناظر به امور اجتماعي باشد. به عنوان نمونه ريش تراشيدن ممكن است حرام باشد، اما منكر نباشد. انسان خود را به ذلت و خواري بيندازد حرام است، اما منكر نيست.
🔻به عبارت ديگر، هنجار و ناهنجار دانستن كار خوب و بد وابسته به فهم و رويكرد جامعه است و در صورتي شكل ميگيرد كه پشتوانه اجتماعي و عقلايي پيدا كند و تنها واجب و حرام بودن كافي نيست.
به عنوان نمونه تخلف از مقررات راهنمايي و گذشتن از چراغ قرمز ناهنجاري است، هر چند به لحاظ شرعي حرام نيست و كسي با ارتكاب آن در روز قيامت مؤاخذه و عذاب نميشود.
به همين دليل قرآن به جاي تعبير حرام از واژه #منكر و به جاي واجب، از واژه #معروف استفاده كرده است.
👈جالب اينكه در آيات و روايات از اين واژگان در حوزه احكام فردي و خصوصي استفاده نشده و تنها در موضوعاتي مانند قتل، دزدي، ظلم، فسادگري و اجحاف به جامعه به كار گرفته شده است.
👈 علامه طباطبايي ميگويد: « #معروف آن است كه افراد جامعه انساني آن را ميشناسند، بدون آن كه نسبت به آن جاهل باشند يا آن را انكار نمايند» (طباطبايي، 1393ق: ج4، ص250)
و در جاي ديگر مينويسد: «معروف آن است كه انسانها آن را با ذوق اجتماعي درك كنند» (همان، ج2، ص232). بنابراين، موضوع ترك حجاب اين گونه نيست كه عقلا زشتي آن را دريابند و نسبت به كساني كه آن را ترك ميكنند، تنفر طبع ايجاد شود.
↩️ب) درباره نهي از منكر گفتهاند، بايد عامل منكر #آگاه به آن باشد و با #قصد_گناه انجام دهد و با آگاهي به منكر بودن به سمت آن برود.
👈 علامه نجفي صاحب جواهر الكلام به صراحت تاكيد ميكند: « #معروف آن است كه هر فعل حسن افزون بر اينكه #حسن است، كننده كار آن خوبي را ميشناسد و منكر هر كار زشتي است كه فاعل آن زشتي آن را ميشناسد» (نجفي، بيتا: ج21، ص356)
🔻🔻اگر كسي به زشتي فعل خود آگاه نيست و از ضرر و زيان آن باخبر نشده، چگونه ميتوان او را از آن نهي كرد و از كاري كه او منكر نميداند، بازداشت. به همين دليل نهي از منكر شامل هر ناهنجاري نميشود و نميتوان بر اساس دليل نهي از منكر، كسي كه زشتي ترك حجاب را نميداند و بيحجابي را از باب جلوهنمايي غريزي و طبيعي ميداند، مجازات نمود. لذا در صورتي الزام حجاب از مقوله #امربه_معروف ميشود كه پيش از آن #فرهنگسازي شده باشد و اكثريت جامعه ضرر و زيان آن را دانسته باشند.
💫ادامه دارد
🎙ايت الله سید محمد علی ایازی
مشروح ديدگاهاي مختلف را در لينك زير مطالعه نماييد
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst5547_y-qrn-w-mSwmyn--Hkwmt-r-bh-jbr-Hjb-bry-khnm-h-mlzm-krdh-st.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحیم
وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ
عَلَى اللهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللهَ بَالِغُ أَمْرِهِ
قَدْ جَعَلَ اللهُ لِكُلِّ شَیْءٍ قَدْرًا
و او را از جایی که گمان ندارد روزی می دهد و کسی که بر خدا توکل کند ، خدا برایش کافی است [و] خدا فرمان و خواسته اش را [ به هر کس که بخواهد] می رساند؛ یقیناً برای هر چیزی اندازه ای قرار داده است.
🌸 سوره طلاق ، آیه ۳
🌷 @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_آلعمران آیات 46 تا 52
📄#صفحه_56
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_56
❇️ساير اوصاف #مسيح
💠وَ يُعَلِّمُهُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ التَّوْراةَ وَ الْإِنْجِيلَ
🌱(خداوند) به او کتاب (آسمانی) و حکمت و تورات و انجیل را میآموزد.
آل عمران - ۴۸
🔷✨به دنبال صفات چهارگانهای كه در آيات قبل برای حضرت مسيح ع بيان شد، (آبرومند در دنيا و آخرت بودن، از مقربان بودن، و سخن گفتن در گاهواره و از صالحان بودن) به دو وصف ديگر از اوصاف آن پيامبر بزرگ كه هر كدام نيز تركيبی از مجموعه اوصاف مهمی است، اشاره میكند. نخست میفرمايد:" خداوند به او كتاب و دانش و تورات و انجيل میآموزد" (وَ يُعَلِّمُهُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ التَّوْراةَ وَ الْإِنْجِيلَ).
نخست به تعليم كتاب و حكمت و دانش به طور كلی اشاره میكند و بعد دو مصداق روشن اين كتاب و حكمت يعنی تورات و انجيل را بيان مینمايد.
👌بديهی است افرادی كه به عنوان رهبر جامعه بشريت از سوی خداوند تعيين میشوند، بايد در درجه اول از علم و دانش كافی برخوردار باشند و آيين و قوانين زنده و سازندهای با خود بياورند و در درجه بعد دلايل و اسناد روشنی برای ارتباط خود با خدا ارائه دهند و با اين دو وسيله ماموريت هدايت مردم را تكميل و تثبيت كنند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan