لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸آموزه #انتظار، امید به #ظهور_جامعه_قرآنی
خداوند تعالی هدف از بعثت انبیا را اقامه #عدل و داد اعلام می کند. روایات بسیاري، درباره ظهور وارد شده است که دوره ای خواهد آمد که در آن عدالت برپا می شود و به کسی ظلم نمی شود و حق کسی از بین نمیرود
مهم ترین تفاوت حکومت مهدی(ع) با هر حکومت دیگری همین #عدالت و #رعایت_حقوقمردم است.
امام علی(ع) : «کسی بر شما حکومت خواهد کرد که غیر از خاندان حکومت هاست، او عمال و روسای حکومت ها را بر اعمال بدشان کیفر خواهد داد...آن وقت عدالت گستری و روش پیامبر در عدالت را به شما نشان خواهد داد و کتاب و سنت را که پیش از آن مرده اند زنده خواهد ساخت»(نهج البلاغه، خ138).
پس کار اصلی مهدی(ع) پیاده کردن کتاب خدا و سنت پیامبر است که مهم ترین آنها عدالت و توجه به حقوق انسان هاست. او كتاب جديدي نمي اورد. وظیفه همه کسانی که خود را منتظر می دانند اجرای دستورات آنهاست.
امام صادق(ع) در پاسخ به زراره که از تکلیف مردم در زمان غیبت پرسیده بود فرمود که مردم باید به همان تکالیفی که در کتاب و سنت آمده عمل کنند تا امام بر آنان ظاهر شود(کمال الدین، ص350، باب33، ح44).
دکترسلیمانی
@quranpuyan
#نقد و #سئوال_از_حاكمان: #واجب_شرعي يا ممنوع؟
🔴قسمت پنجم :
❓ ايا مجلس #خبرگان نبايد بر #رهبري نظارت كند؟
🔹 در قسمتهاي قبلي اشاره شد كه از متون دینی بر می آید که مهم ترین وظیفه مردم، #نصیحت و خیرخواهی و امر به معروف و نهی از منکر نسبت به همه مردم و به ویژه #حاکمان است.👈عجیب است از درون نهادی که قرار بوده است مردم اعضای آن را برای #نظارت بر حاکم برگزینند، این صدا به گوش می رسد که وظیفه این نهاد (#مجلس_خبرگان) نظارت بر حاکم نیست بلکه حفاظت آن است. حتی عالماني که احیانا خود در این نظام و تدوین قوانین آن نقش داشته اند درست عکس این مطلب را بیان می کرده اند و آن را روشن و آشکار می دیده اند.
در قسمتهاي قبل، بخشي از نظرات امام خميني و شهيد بهشتي و ايت الله جوادي املي و ایت الله مومن ارسال شد
🔴نظارت فقط بر #صفات یا بر #عملکرد ؟
برخی از افرادی که بیان می کنند نظارت بر رهبری فاقد وجاهت و استناد قانونی است ، می گویند: "در هیچ کجای قانون اساسی، عنوان #نظارت بر رهبری نیامده است؛ البته #مراقبت برای اینکه رهبری واجد شرایط بماند، در قانون اساسی آمده است."
برخی هم بعد از تصریح خود مقام رهبری به وظیفه نظارتی مجلس خبرگان، که:
"کار مهم خبرگان در در درجه اول، همین انتخاب است و در درجه دوم، #نظارت بر وضع رهبر موجود و حاضر، که متوجه باشند و ببینند آیا صلاحیتها در او باقى است؟ آیا علم او، تقواى او، مدیریت او، تدبیر او، خلوص او و صدق او باقى است؛ یا از حد نصاب پایین افتاده است؟ باید نظارت داشته باشند. این کارِ مهم مجلس خبرگان است."
نظارت را اینگونه محدود کردند که نظارت مجلس خبرگان، فقط مختص #صفات رهبری است:
"نظارت دو معنا دارد: در معنای اول نظارت برای تشخیص صلاحیتهای شخص و احراز آن و باقی ماندن آن صفات صورت میگیرد؛ اما نظارت نوع دوم نظارت بر #عملکرد است که البته آن چیزی که در قانون اساسی مربوط به نظارت مجلس خبرگان بر رهبری آمده است از نوع اول یعنی بقاء صلاحیتهای شخصی رهبر است و نه نظارت بر عملکرد."
🔴اما مرحوم ایت الله مصباح یزدی علیرغم انکه در بعد مردمی حکومت اسلامی نظراتی متفاوت با بنیانگذاران نظام و تدوین کنندگان قانون اساسی دارد، لکن در این زمینه معتقد به لزوم نظارت دقیق خبرگان بر عملکرد رهبری است.
🔹«باید در نظر داشت که زمامدار و رهبر جامعه اسلامی به هرحال، #معصوم نیست؛ بنابراین محتمل است که در یک مقطع تاریخی، کسی که عهده دار زمامداری و رهبری امت اسلام است دچار #لغزش شود و مرتکب سوء استفاده یا خیانت گردد یا هیچ یک از این امور نیز پیش نیاید و فقط شخصی شایسته تر از رهبر پدیدار شود؛ چرا که امکان دارد که رهبر در وضع خاص خود، از لحاظ فقاهت، مدیریت و تدبیر، تقوا و عدالت بماند و پیشرفتی نکند یا حتی دستخوش انحطاط و پسروی گردد؛ و از سوی دیگر کسی دیگر در این سه بعد، مدارج رشد و کمال را بپیماید و از حد رهبر هم فراتر رود. به هر تقدیر، در هر یک از این موارد چه باید کرد؟
یکی از وظایف «مجلس خبرگان رهبری» این است که بر #اعمال مقام رهبری #نظارت دقیق داشته باشد. هرگاه رهبر کاری کرد که -به زعم فقهای مجلس خبرگان- صحیح و مطابق موازین شرعی و معیارهای عقلی نبود آنان #دادگاهی تشکیل می دهند و از وی می خواهند که در آن دادگاه عمل خود را توجیه کند و صحت آن را مدلل سازد.
👈اگر #رهبر در دفاع از خود، موفق نشود و اعضای مجلس خبرگان دریابند که وی برای ادامه کار، شایستگی ندارد #معزولش می کنند و دیگری را که اصلح افراد است برای تصدی مقام رهبری، به جایش منصوب می دارند؛ 👈زیرا در اسلام غیر از معصومین(ع) هیچکس فوق قانون نیست بلکه همه باید تابع قانون باشند
همچنین اگر فقهای مجلس خبرگان کسی را من حیث المجموع شایسته تر از شخص رهبر دانستند او را به جای رهبر می نشانند.
مجلس خبرگان باید همواره #ناظر_بر_اعمال شخص رهبر باشد و پیوسته مترصد و مراقب باشد تا اگر کسی شایسته تر از رهبر پدیدار شد، بی درنگ جانشین او شود.
👈چنین نیست که رهبر جامعه اسلامی قدرت مطلق و بی چون و چرا داشته باشد و کسی نتواند وی را مورد پرسش و بازخواست قرار دهد»
📚(آیت الله مصباح یزدی،حقوق و سیاست در قرآن، (1) ص262-263)
ادامه دارد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَىٰ ۚ
و براى خود توشه برگيريد كه در حقيقت، بهترين توشه، پرهيزگارى است
@quranpuyam
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انعام آیه 69 تا 73
📄#صفحـہ_136
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_136
❇️#تقوا وسيلهی حفاظت و بيمهی انسان در مقابل #گناه است
💠وَ ما عَلَی الَّذِينَ يَتَّقُونَ مِنْ حِسابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَ لكِنْ ذِكْری لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ (۶۹/انعام)
🌱كسانی كه پروا پيشه كردند، به گناه ستمكاران بازخواست نخواهند شد، ولی بايد آنان را پند دهند تا شايد پرهيزكار شوند.
🔹این آیه می خواهدبفرماید: گناه و وبالی که تمسخر کنندگان برای خود کسب می کنند تنها متوجه خود آنهاست و بس ، مگر اینکه دیگران هم راضی به کردار آنهاباشند که دراین صورت در گناه آنها شریکند وگرنه اهل تقوی و کسانی که از نواهی الهی پرهیزمی کنند هیچ گناهی متوجه آنها نیست ، و اینکه از مجالست با آنها نهی فرمود، به دلیل جلوگیری و پرهیز از وقوع در خوض در آیات الهی بود وگرنه همه می دانندکه در هر گناهی جز مرتکب و عاملش دیگری محاسبه نمی شود ،ولی همین نشست و برخاست با اینگونه افراد باعث می شود انسان به ارتکاب این اعمال راغب شود و قبح آن برایش زائل گردد.
🔹مراد از( ذکری لعلهم یتقون )این است که این تذکری که ما به پرهیزکاران دادیم که با آنها مجالست نکنند برای این بود که آنها به کمال تقوی برسند و برآن استمرارو مداومت داشته باشند، وگرنه گناه آن گروه تنها متوجه خودشان است و چیزی از وزرو وبال آنها به گردن اهل تقوی نمی باشد .
🔹رعايت اهمّ و مهمّ در مسائل، از اصول عقلی و اسلامی است. شنيدن موقّتی ياوهها به قصد پاسخگويی يا نجات منحرفان، جايز است. «وَ ما عَلَی الَّذِينَ يَتَّقُونَ مِنْ حِسابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ»
🔹تقوا وسيلهی حفاظت و بيمهی انسان در مقابل گناه است. (مثل لباس ضد حريق، برای مأموران آتش نشانی) «وَ ما عَلَی الَّذِينَ يَتَّقُونَ»
🔹از همنشينی با ياوهسرايان پرهيز كنيم وسخنانشان را استماع نكنيم، ولی اگر به ناچار چيزی به گوش ما، رسيد مانعی ندارد. ما عَلَی الَّذِينَ يَتَّقُونَ ... مِنْ شَيْءٍ
🔹علاوه بر تقوای خود، بايد به فكر متّقی كردن ديگران نيز باشيم. «وَ لكِنْ ذِكْری لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ»
📚تفسير المیزان و نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_136
❇️آنها كه #دين_حق را به بازی گرفتهاند
💠وَ ذَرِ الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَهُمْ لَعِباً وَ لَهْواً وَ غَرَّتْهُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا وَ ذَكِّرْ بِهِ أَنْ تُبْسَلَ نَفْسٌ بِما كَسَبَتْ لَيْسَ لَها مِنْ دُونِ اللَّـهِ وَلِيٌّ وَ لا شَفِيعٌ وَ إِنْ تَعْدِلْ كُلَّ عَدْلٍ لا يُؤْخَذْ مِنْها أُولئِكَ الَّذِينَ أُبْسِلُوا بِما كَسَبُوا لَهُمْ شَرابٌ مِنْ حَمِيمٍ وَ عَذابٌ أَلِيمٌ بِما كانُوا يَكْفُرُونَ
🌱کسانی را که دینشان را به بازی و سرگرمی گرفتهاند و زندگی دنیا آنان را فریفته است، رها کن و بهوسیلهی قرآن یادآوری کن که مبادا کسی به سزای کارهایش، (از رحمت الهی) محروم و تسلیم (عذاب) شود. (در آن زمان،) جز خدا هیچ سرپرست و شفاعتکنندهای نخواهد داشت، و اگر (برای رهایی از عذاب،) هر گونه عوضی بدهد، از او پذیرفته نخواهد شد. آنان، کسانی هستند که به سزای کارهایشان، (از رحمت الهی) محروم و تسلیم (عذاب) شدند. آنان، به سزای کفرشان، نوشیدنیای از آب جوشان و عذابی دردناک خواهند داشت.
أنعام - ۷۰
🔷✨اين آيه در حقيقت بحث آيه قبل را تكميل میكند و به پيامبر ص دستور میدهد" از كسانی كه دين و آئين خود را به شوخی گرفتهاند و يك مشت بازی و سرگرمی را به حساب دين میگذارند و زندگی دنيا و امكانات مادی آنها را مغرور ساخته، اعراض كند و آنها را به حال خود واگذارد" (وَ ذَرِ الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَهُمْ لَعِباً وَ لَهْواً وَ غَرَّتْهُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا) بديهی است دستور به ترك كردن اين گونه اشخاص هيچگونه منافاتی با مساله جهاد ندارد زيرا جهاد دارای شرائطی است، و بیاعتنايی به كفار دارای شرائط و ظروف ديگر، و هر كدام از اين دو در جای خود بايد انجام گيرد، گاهی لازم است با بیاعتنايی مخالفان را كوبيد و گاهی با مبارزه و جهاد و كشيدن اسلحه، و اينكه بعضی تصور كردهاند آيات جهاد، آيه فوق را نسخ كرده كاملا بی اساس است.
🔷✨در حقيقت آيه فوق اشاره به اين است كه آئين آنها از نظر محتوا پوچ و واهی است و نام دين را بر يك مشت اعمالی كه به كارهای كودكان و سرگرمیهای بزرگسالان شبيهتر است گذاردهاند اين چنين افراد قابل بحث و گفتگو نيستند و لذا دستور میدهد از آنها روی بگردان و به آنها و مذهب توخاليشان اعتنا مكن.
👈از آنچه گفتيم معلوم شد كه منظور از" دينهم" همان آئين شرك و بت پرستی است كه آنها داشتند و اين احتمال كه منظور از آن" دين حق" باشد، و اضافه دين به آنها به خاطر فطری بودن دين بوده باشد بسيار بعيد بنظر میرسد.
👌احتمال ديگری در تفسير آيه وجود دارد و آن اينكه قرآن اشاره به جمعی از كفار میكند كه حتی نسبت به آئين خود به عنوان يك بازی و سرگرمی مینگريستند و هرگز به عنوان يك مطلب جدی روی آن فكر نمیكردند، يعنی در بیايمانی نيز بیايمان بودند و به مبانی مذهب بی اساسشان نيز وفادار نبودند.
👈و در هر حال آيه اختصاصی به كفار ندارد و شامل حال همه كسانی میشود كه مقدسات و احكام الهی را بازيچه نيل به هدفهای مادی و شخصی قرار میدهند دين را آلت دنيا و حكم خدا را بازيچه اغراض شخصی میسازند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan