💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انعام آیه 111 تا 118
📄#صفحـہ_142
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_142
❇️#وسوسههای_شيطانی
💠وَ كَذلِكَ جَعَلْنا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَياطِينَ الْإِنْسِ وَ الْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلى بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُوراً وَ لَوْ شاءَ رَبُّكَ ما فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَ ما يَفْتَرُونَ
🌱اینچنین برای هر پیامبری، شیطانهای انس و جن را دشمن قرار دادیم؛ بهطوری که بعضی از آنان، به برخی دیگر، پنهانی سخنان خوشظاهر ولی بیپایه برای فریب القا میکنند، و اگر پروردگارت میخواست، چنین نمیکردند. بنابراین، آنان را با تهمتهایشان رها کن؛
أنعام - ۱۱۲
🔷✨در آيه فوق خداوند وجود شياطين انس و جن را در برابر انبياء به خود نسبت میدهد و میگويد وَ كَذلِكَ جَعَلْنا (ما اينچنين قرار داديم) و در معنی اين جمله در ميان مفسران گفتگو است، ولی همانطور كه در سابق نيز اشاره كرديم تمام اعمال انسانها را از يك نظر میتوان به خداوند نسبت داد، زيرا هر كسی هر چه دارد از او دارد، قدرتش از او است، هم چنان كه اختيار و آزادی ارادهاش نيز از او میباشد. اما مفهوم اينگونه تعبيرات هرگز، جبر و سلب اختيار نيست، كه خداوند عدهای را آن چنان آفريده كه به دشمنی در برابر انبياء برخيزند.
زيرا اگر چنين بود میبايست آنها در عداوت و دشمنی خود هيچگونه مسئوليتی نداشته باشند، بلكه كار آنها انجام يك رسالت محسوب شود، در حالی كه میدانيم چنين نيست.
البته انكار نمیتوان كرد كه وجود اينگونه دشمنان هر چند به اختيار خودشان بوده باشد میتواند برای مؤمنان به طور غير مستقيم اثر سازنده داشته باشد، و به تعبير بهتر مؤمنان راستين میتوانند از وجود هر گونه دشمن اثر مثبت بگيرند و او را وسيلهای برای بالا بردن سطح آگاهی و آمادگی و مقاومت خود قرار دهند، زيرا وجود دشمن باعث بسيج نيروهای انسان است.
🔷✨شياطين جمع شيطان معنی وسيعی دارد و به معنی هر موجود سركش و طغيانگر و موذی است، و لذا در قرآن به انسانهای پست و خبيث و طغيانگر نيز كلمه" شيطان" اطلاق شده است، همانطور كه در آيه فوق كلمه شيطان هم به شيطانهای انسانی و هم به شيطانهای غير انسانی كه از نظر ما پنهانند اطلاق شده، اما" ابليس" اسم خاص برای شيطانی است كه در برابر آدم ع قرار گرفت و در حقيقت رئيس همه شياطين است!
🔷✨تعبير به وحی در آيه بالا اشاره لطيفی است به اين حقيقت كه آنها در گفتار و اعمال شيطانی خود نقشههای اسرار آميز دارند كه محرمانه به يكديگر القاء میكنند، تا مردم از كار آنها آگاه نشوند، و طرحهای آنها كاملا پياده شود، زيرا يكی از معانی" وحی" در لغت سخنان آهسته و در گوشی است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_142
❇️#قرآن، پاسخگوی همهی نيازهای هدايتی جوامع بشری است
❇️وَ تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ صِدْقاً وَ عَدْلاً لا مُبَدِّلَ لِكَلِماتِهِ وَ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (۱۱۵/انعام)
🌱و كلام پروردگارت، در صداقت و عدالت به حدّ كمال و تمام رسيد. هيچ تغييردهندهای برای كلمات او نيست و او شنوای داناست.
🔹مراد از «كلمت» در اين آيه، به دليل آيهی قبل، آيات قرآن است ولی واژهی «كلمة» در فرهنگ قرآن و روايات، گاهی به معنای وعدهی حتمی آمده است، «وَ تَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ الْحُسْنی عَلی بَنِي إِسْرائِيلَ بِما صَبَرُوا» كه تحقّق وعدهی الهی را نسبت به بنیاسرائيل به خاطر صبرشان بيان میكند.
🔹گاهی به معنای دين آمده است، «كلمت اللّه» يعنی دين خدا، و گاهی به پيامبر و اوليای الهی اطلاق شده است، چنانكه دربارهی حضرت عيسی عليه السلام میخوانيم: «كَلِمَتُهُ أَلْقاها إِلی مَرْيَمَ»
🔹قرآن، آخرين كتاب آسمانی و اسلام، آخرين دين الهی است. «تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ»
🔹قرآن، معجزهای كامل برای اثبات رسالت پيامبر اكرم است. «تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ»
🔹قرآن، پاسخگوی همهی نيازهای هدايتی جوامع بشری است. «تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ»
🔹اسلام، مكمّل اديان گذشته است. تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ ...
🔹اتمام دين با بعثت رسول اكرم صلی الله عليه و آله، جلوهای از ربوبيّت خداوند است. «وَ تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ»
🔹مبنای قوانين و سنّتهای خداوند در نظام هستی، صدق و عدل است. «وَ تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ صِدْقاً وَ عَدْلًا»
🔹اخبار قرآن، صادق و احكامش بر عدل استوار است. «وَ تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ صِدْقاً وَ عَدْلًا» در آيهی ديگر میخوانيم: «وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ حَدِيثاً»۴
🔹در قرآن، تحريف راه ندارد. «لا مُبَدِّلَ لِكَلِماتِهِ»
🔹خداوند نيازها را بسيار خوب میداند و با توجّه به آن، قرآن را نازل كرده است. «وَ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣3⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹تفسیر سوره حجر از عبدالعلی بازرگان
حجر : ۳۹
قَالَ رَبِّ بِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَلَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ
گفت: پروردگارا، حال که مرا [از مسير رشد و کمال با اخراج از مقامي که داشتم] به تباهي سپردي، ۲۳
براي آنها [=بنيآدم؛ دنياپرستي را] در زمين حتماً خواهم آراست ۲۴
و بيترديد همگي آنان را به تباهي خواهم کشاند.
۲۳- «لاغوينهم» از ريشة «غَوَي»، و غواية به راه تباهي و هلاکت رفتن است، درست مقابل رشد که به راه سعادت منتهي شدن ميباشد. قرآن واژة «غوايه» را مقابل رشد قرار داده است. مثل: بقره ۲۵۶ (۲:۲۵۶) : لا إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ. [همچنين اعراف ۱۴۶ (۷:۱۴۶) ]. و اطاعت از حق، آدمي را به رشد ميرساند و عصيان در برابر آن، به غَي [وَعَصَى آدَمُ رَبَّهُ فَغَوَى- طه ۱۲۱ (۲۰:۱۲۱) ].
۲۴- نيکو جلوه کردن اعمال شخص نزد خود را قرآن گاهي به شيطان نسبت داده [انعام ۴۳ (۶:۴۳) ، انفال ۴۸ (۸:۴۸) ، نحل ۶۳ (۱۶:۶۳) ، نمل ۲۴ (۲۷:۲۴) ، عنکبوت ۳۸ (۲۹:۳۸) ]، گاهي به شرکاء شيطاني [فصلت ۲۵ (۴۱:۲۵) ، انعام ۱۳۷ (۴:۱۳۷) ]، گاهي به خدا [انعام ۱۰۸، نمل ۴ (۲۷:۴) ] ولي بيشتر به صورت ناشناخته، که ميتواند هر يک از موارد فوق باشد [انعام ۱۲۲ (۶:۱۲۲) ، توبه ۳۷ (۹:۳۷) ، يونس ۱۲ (۱۰:۱۲) ، رعد ۳۳ (۱۳:۳۳) ، فاطر ۸ (۳۵:۸) ، مؤمن ۳۷ (۲۳:۳۷) ، محمد ۱۴ (۴۷:۱۴) و فتح ۱۲ (۴۸:۱۲) ].
حجر : ۴۰
إِلَّا عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ
مگر بندگان اخلاص يافتهات از ايشان. ۲۵
۲۵- «خلوص» صاف شدن و اخلاص، صاف و پاک کردن خود از هر آلودگي و شرک است. مخلِص [اسم فاعل] کسي است که ميکوشد خود را پاک کند و مخلَص [اسم مفعول] کسي است که به توفيق الهي خلوص در بندگي يافته باشد.
در آية ۵۱ سوره مريم (۱۹:۵۱) ، موسي(ع) مخلَص ناميده شده است و در آيه ۲۴ سوره يوسف (۱۲:۲۴) ، يوسف. ابليس نيز سوگند خورده است که همة بندگان را گمراه ميکند، مگر مخلَصين را، و اين تهديد نشان ميدهد که جز با اخلاص در عبادت و پاک شدن از شرک نميتوان از گزند شيطان محفوظ ماند. واژه مخلصين ۵ بار نيز در سوره صافات آمده است [آيات: ۴۰، ۷۴، ۱۲۸، ۱۶۰، ۱۶۹].
https://zaya.io/cn2xb
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🎤💐 #صراحت_شيرين و #نرمش_بجا
💢دوستان گاهی #صراحت را با #صراحت_تلخ اشتباه میکنند و #صراحت_شیرین را هم با #مجامله و #مزاج_گویی عوض میکنند.
دوستان عزیز، ما باید #صریح باشیم و میتوانیم صریح باشیم اما لازم نیست این صراحت ما #تلخ باشد.
دوستان عزیز!
⏪صراحت داشتن غیر از صراحت تلخ داشتن است.
وقتی #خدا به #محمد (ص) میگوید:
🔸«فَبِمٰا رَحْمَةٍ مِنَ اَللّٰهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ اَلْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ» (آلعمران /۱۵۹)
«ای محمد با آن مِهری که خدا تو را با آن بار آورد، با آن #مهر_انسانیت، در برابر دیگران #نرمش بجا نشان دادی و اگر تو #خشن بودی همین دوستانت هم از کنارت پراکنده میشدند.»
وقتی به او این را میگوید دیگر بنده و شما چه میگوییم؟
محمد صریح نبود؟
مجاملهگو بود؟
نه، #صراحت داشت اما صراحتش را هم با #شیرینی ممکن به کار میبرد.
شهید مظلوم آیت الله دکتر #بهشتی
📚 کتاب (#اتحادیه_انجمن_های_اسلامی_دانشجویان_در_اروپا) ص۱۱۹-۱۱۸
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دین
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛