✳دکتر عطاء الله رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و کشتار زنان، کودکان و افراد غیرنظامی گفت: تا قبل از این، تصور این بود با یک رژیم خونآشام اما غدار و قوی مواجه هستیم، ولی حوادث اخیر نشان داده است که اسرائیل یک رژیم به شدت سفاک، ترسو، متزلزل و ضعیف است.
✳امروز شاهد یک جنگ اساسی میان جبهه اسلام و کفر هستیم و خطای استراتژیک رژیم صهیونیستی در حمله به مناطق مسکونی، بیمارستانها، پناهگاهها و اماکن عمومی و آموزشی، آغازی بر پایان جنایاتهای این رژیم کودک کش است، اگر این رژیم متزلزل و ضعیف نبود اینگونه وحشیانه دست به جنایت نمی زد.
کانال رسمی دکتر رفیعی آتانی:
https://eitaa.com/rafeieatani
✳دکتر عطاء الله رفیعی آتانی در دیدار با آیت الله محسن فقیهی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم:
✅باید اعتراف کنیم که در کنار پیشرفتهای خوب علمی، هنوز به برخی از پرسشهای فقهی، که به صورت خاص فقهی هستند ولی از دل ضرروت های اجتماعی بیرون آمده اند، پاسخ داده نشده است.
به عنوان نمونه، ما هنوز به روشنی نمیدانیم تفاوت بین ربای حرام شرعی و بهره بانکی چیست؟ چون سیستم پیچیده است و فعل و انفعالاتی که اتفاق میافتاد، با مصداقها و مثالهایی که معمولاً در فقه وجود دارد، تطبیق ندارد.
✳سوال مبنایی در این قلمرو آن است که اگر طبقاتی در جامعه شکل بگیرند که بدون کار و تلاش فقط به صرف اینکه پول دارند، بدون ریسک و خلاقیت و کار، پول دارتر شوند، در حالی که مفاهیم و معارف دینی بر اصل کار و تلاش تاکید کرده است، تکلیف چیست؟ این مباحث نیاز به دقتهایی دارد که قوانین جدید بر اساس آنها شکل بگیرد و مشایه این سوالها زیاد است.
کانال رسمی دکتر رفیعی آتانی:
https://eitaa.com/rafeieatani
دکتر عطاء الله رفیعی آتانی
متن سخنرانی در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
✳دکتر عطاء الله رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی:
✅ما برای رفع مشکلات کشور در حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیازمند نظریههای منسجم، مبنایی و جهت دهنده هستیم.
✅ باید نتیجه عمل را در هر کاری مد نظر قرار دهیم و از منظر نتایح نیز توجه داشته باشیم که اگر یک قانون را اجرا کنیم در عمل چه خواهد شد، بنابراین، نتیجه عمل باید در مبنای ما دیده شود، این مبنایی فکر کردن می تواند قانون و سیاست گذاری را مبنا محور و نتیجه گرا کند و از نظر درونی نیز به آن انسجام دهد.
✅ برخی از حوزه های موضوعی مهم مانند طرح صیانت از فضای مجازی و یا رمز ارزها ، نشان می دهد که به فهم عمیق از این موضوعات نیاز داریم و تصمیم گیری در مورد آنها متوقف بر این است که ما نظریه پایه ای روشنی داشته باشیم.
کانال رسمی دکتر رفیعی آتانی:
https://eitaa.com/rafeieatani
هدایت شده از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
✅رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی ضمن ارائه تعریفی از مفهوم حکمرانی گفت: حکمرانی مشارکتی گام جدید مردم سالاری دینی برای پیشرفت ایده جمهوری اسلامی است.
✅لینک متن کامل مصاحبه دکتر رفیعی آتانی پیرامون حکمرانی مشارکتی.
https://b2n.ir/g72609
📣 دهمین شماره از ماهنامه #گفتمان_پیشرفت با مدیر مسئولی دکتر عطاالله رفیعی آتانی منتشر شد.
با آثاری از
محمد توحیدفام
سیدرضا حسینی
کریس دی نوبرگ
علی ذوعلم
حسین راغفر
محمدحسین رجبی دوانی
و ...
🆔@goftemanpishraft
✅رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران با تاکید براینکه در نظامهای اجتماعی، زندگی انسانها میبایست همانند یک مدرسه باشد و انسان از لحاظ علمی رشد کند، عنوان کرد: انسانها از یکدیگر یاد میگیرند، با این وجود هر اندازه مردم در اداره جامعه مشارکت داشته باشند، نشانگر رشد آن جامعه است در حالی که در کشورهای غربی به تبع آنکه انسان موجودی منفعت طلب تلقی میشود، جهان را یک بنگاه اقتصادی در نظر میگیرند.
✅ لینک کامل خبر:B2n.ir/u58273
🆔https://eitaa.com/rafeieatani
هدایت شده از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشستی با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم و عضو شورای سیاستگذاری مرکز تحقیقات اسلامی مجلس پیرامون چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، تبادل نظر کردند.
هدایت شده از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی
اهم مباحث مطرح شده توسط رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشست با حجت الاسلام والمسلمین مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم:
✳فرآیند تبدیل فقه به قانون کار ساده ای نیست.
✳ با وجود اینکه فقه ظرفیت عظیمی در حوزه مسائل اجتماعی دارد ولی اینکه تصور شود ما بتوانیم تمام دستگاه و احکام فقهی را به قانون تبدیل کنیم، کار ساده ای نیست.
✳یکی از مسائل مهم در این زمینه اثرسنجی قانون برآمده از فقه است که آیا وقتی می خواهیم احکام فقهی را به قانون تبدیل کنیم اثرات آن جامعه چگونه خواهد بود؟ آیا تاثیرگذار است یا به همراه خود تبعات سیاسی، اجتماعی و فقهی دارد؟
✳یکی از مهمترین ابزارها برای سنجش این پیامدها، ابزار علوم اجتماعی است که به ما کمک می کند که اجرای یک قانون در عرصه میدانی و در بین سطوح جامعه چه اثرات و نتایجی به همراه دارد.
✳به عنوان نمونه وقتی ما در مورد مسالهای مانند حجاب و عفاف قانونگذاری میکنیم باید ببینیم که صحنه بعد از عمل به چه صورت خواهد بود، یعنی معیاری برای سنجش آثار قانون داشته باشیم.
✳متاسفانه در بسیاری از حوزه های موضوعی از نظر فقهی تکلیف روشن نیست، در برخی موضوعات نیاز به محتواهای قابل استنتاج و اتکا وجود دارد.
✳در عموم موضوعات اجتماعی مبتلابه نظام، کمترین انتظار این است که از نظر فقهی موضوعات تعیین تکلیف شده باشند.
✳در چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، مساله اصلی ما نحوه مداخله دولت اسلامی در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.
✳دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشستی با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم و عضو شورای سیاستگذاری مرکز تحقیقات اسلامی مجلس پیرامون چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، تبادل نظر کردند.
✳هماندیشی بین المللی «عصر مقاومت» با حضور شخصیتهای ملی و بین المللی به همت گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و برخی دیگر از نهادهای حوزوی برگزار می شود.
✳به گزارش روابط عمومی، این هم اندیشی با حضور حجج اسلام والمسلمین دکتر نجف لکزایی مدیر گروه حکمرانی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، دکتر سیدسجاد ایزدهی مدیر گروه سیاست مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و دکتر محمود حکمت نیا مدیر گروه حقوق مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی و دکتر منصور میراحمدی معاونت بین الملل بعثۀ مقام معظم رهبری برگزار میشود.
✳دکتر عماد حمرونی استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه پاریس، دکتر محمد شمص استاد علوم سیاسی لبنان و آقای ابراهیم برناط فعال و تحلیلگر فلسطینی مقیم فرانسه، اسیر آزادشده از زندانهای رژیم صهیونیستی از دیگر سخنرانان این هم اندیشی هستند.
✳این هم اندیشی بین المللی روز چهارشنبه از ساعت 15 در سالن اجتماعات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم واقع در طبقه چهارم برگزار می شود.
لینک خبر:
B2n.ir/g22098
✳معانی و تعاریف مختلف از «علم دینی»
✅مفروض ما این است که علم به صورت اجتماعی ساخته میشود. بنابراین اگر علم متعارف همان علم غربی و ساختهی جامعهی غربی است، علم اسلامی نیز همان علمِ ساختهی جامعهی اسلامی است.
گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری فارس:
✳متن کامل گفت وگو:
B2n.ir/x87919
27.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
فکرانه: سخنرانی دکتر رفیعی آتانی در نشست «پیوند عشق و تدبیر»
✳نسبتسنجی معرفتهای بشری در تولید علم دینی /بخش دوم گفت و گو با دکتر رفیعی آتانی
✅علم اسلامی از سه منبع عقل، تجربه و وحی استفاده میکند. منابع دیگری برای شناخت وجود ندارد؛ چرا که اگر وجود داشتند، آن را در دستگاه معرفتی اسلامی میپذیرفتیم. بنابراین این علم که از منابع کامل شناخت به دست آمده، منطقاً کامل است
✳لینک بخش دوم گفت و گو؛
B2n.ir/z60300
✳متن بخش اول گفت وگو:
B2n.ir/x87919
دکتر عطاء الله رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با بیان اینکه راهکار توسعه کشور پیشرفت فرهنگی با محوریت علم است، گفت: در ارتباط با برنامه هفتم توسعه، ایده ما این است اگر بخواهیم کشور در عرصه های مختلف پیشرفت و توسعه پیدا کند، راهکار آن پیشرفت فرهنگی با محوریت علم است. متاسفانه در برنامههای توسعه، فرهنگ را پیش پای اقتصاد قربانی کردیم و تا به امروز گرفتار آن هستیم.
لینک کامل سخنان دکتر رفیعی آتانی:
B2n.ir/m22277
📍دکتر عطاء الله رفیعی آتانی:
|#عدالت، جان و جوهر نظام اسلامی|
🔸عدالت،جان، جوهر، قوام ، حیات ، اساس و فلسفه اسلام و نظام اسلامی است. عدالت ملاک و معیار و مبنای مشروعیت و حق حاکمیت، حکمرانی و حکومت در اسلام است. عدالت عامترین، عالیترین ، راقیترین و شاملترین مفهومی است که برای بیان همه خواستههای متعالی بشر ساخته شده است و به همین دلیل است آنگاه و آن زمان که قرار است همه آرزوهای بشر محقق شود در تحقق عدالت خلاصه میشود. بنابراین است که حکومت آخر(عج) رسالتی به جز تحقق عدالت بر عهده ندارد. زیرا قرار است که همه خواستههای سوخته بشر یک جا و کامل تحقق یابد.
🔸بر این اساس، معیار عدالت، جوهر یاب و حیات سنج یک نظام اسلامی است. هر اندازه که در نظام زندگی فردی و اجتماعی، عدالت تحقق یابد نظام زندگی به همان اندازه و میزان اسلامی خواهد بود . جغرافیای حکومت و حاکمان فقط به مقصد تحقق عدالت مشروعیت مییابد. بنابراین و در غیر این صورت حق صدور امر و نهی و تصرف در منابع گوناگون زندگی در یک جامعه اسلامی را ندارند. بر این اساس در یک نظام زندگی دینی، عیار میزان مشروعیت حکومت و حاکمیت تنها با معیار عدالت تعیین خواهد شد و بس!
🔸 رهبر حکیم انقلاب اسلامی در این باره فرموده است :
فلسفه وجود من و امثال من در اينجا، اين است كه بتوانيم عدالت را اجرا كنيم ولاغير. (از اين رو) مشروعيت من و شما، وابسته به مبارزه با فساد،تبعيض و نيز عدالت خواهي است، اين پايه مشروعيت ماست. الآن درباره مشروعيت، حرف هاي زيادي زده مي شود، بنده هم از اين حرف ها بلدم، اما حقيقت قضيه اين است كه اگر ما دنبال عدالت نباشيم، حقيقتاً من كه اينجا نشسته ام وجودم نامشروع خواهد بود،ديگران هم همين طور. 6 - 6 - 82
🔸و نیز فرمود: بدون تأمين عدالت اجتماعى، جامعه ما اسلامى نخواهد بود. اگر كسى تصور كند كه ممكن است دين الهى و واقعى ـ نه فقط دين اسلام ـ تحقق پيدا كند، ولى در آن عدل اجتماعى به معناى صحيح و وسيع آن تحقق پيدا نكرده باشد، بايد بداند كه اشتباه مىكند. اولين ارزش در نظام ما از لحاظ عملى، بايد تأمين عدالت اجتماعى باشد. اين مهم بايد در تمام برنامهريزىها و عملها و امثال آن، مورد توجه قرار گيرد . 11 - 9 - 68
عطاالله رفیعیآتانی، رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران در هفتمین کنگره علوم انسانی با تاکید بر اینکه باید طبقهبندی علوم به درستی صورت گیرد، علوم انسانی را انسان محور و انسان را دارای جهانهای مختلف خواند و گفت: برای زیست انسانی جهانهای مختلفی وجود دارد که میتوان آنها را متمایز کرد و هر دانش را جداگانه توضیح داد.
وی جهان کنشگران را به عنوان اولین جهان برشمرد و افزود: حوزه علوم انسانی به نحو کلان به دانشهایی همچون اخلاق و فقه نیاز دارد.
دکتر عطاء الله رفیعی آتانی
✳معانی و تعاریف مختلف از «علم دینی» ✅مفروض ما این است که علم به صورت اجتماعی ساخته میشود. بنابرای
♦️ تعاریف در باره علم دینی:
📌علمی که پژوهشگران و نظریهپردازان متدین آن را تولید کردهاند.
📌علمی که برای تأمین نیازهای جامعهی اسلامی به وجود بیاید.
این دو تفسیر به مبانی و ماهیت علم بومی بسیار نزدیک است. از آنجا که بومِ علم همان جامعه است بنابراین اگر علم متعارف همان علم غربی و ساختهی جامعهی غربی است، علم اسلامی نیز همان علمِ ساختهی جامعهی اسلامی است. وقتی ماهیت علم بومی در جامعهی اسلامی محقق شود، آن را علم اسلامی میدانیم؛ چون بوم و خصوصیت جامعه، اسلامی است.
📌دیدگاه بعدی این است که قید «دینی» را یک قید شناختی تلقی کنیم. در این صورت علم, برآمده از منابع معتبر شناخت از منظر دین است و مهم نیست که مربوط و معطوف به کدام جامعه است. بنابرین منظور ما از اسلامیت عِلم، همان اسلامیت علم است، نه اسلامیت معلوم و عالِم.
📌شناخت اسلامی از آن دسته منابع معرفتی که اسلام آنها را معتبر میداند یعنی عقل، تجربه و وحی که علم متعارف به بخشی از این منابع مراجعه نکرده است به دست میآید.
بنابرین علم اسلامی برآمده از عقل و تجربه و وحی و محصول سازگار این سه است و اگر موضوع محوری آن انسان باشد، مراد همان علوم انسانی است. پس منظور ما از علم اسلامی چنین امری است. افرادی که منابع شناخت وحیانی را معتبر نمیدانند، این ساحت را جدا کردهاند. آنها باور دارند که این علم به ما هیچ شناختی نمیدهد.
♦️ما از علم انسانی انتظار داریم که واقعیت کنشها و نمودهای زندگی فردی و اجتماعی را برای ما تبیین کند. یعنی بتواند بین پدیدهها و نمودهای زندگی فردی و اجتماعی روابط سبب و مسبّبی برقرار کند و واقعیت کنشها و نمودهای زندگی فردی و اجتماعی را برای ما تبیین کند. پس باید اولاً توضیح دهیم که «تبیین» چیست و ثانیاً «واقعیتهای زندگی انسانی» چیست و سوماً هدف از تبیین واقعیتهای انسانی چیست که همان مدیریت و رهبری زندگی فردی و اجتماعی است.
♦️تعریف علم عبارت است از مجموعهی تبیینهایی که در مورد واقعیتهای زندگی اجتماعی و فردی انسان، با هدف مدیریت و رهبری آن انجام میدهیم. اما در حال حاضر، علم متعارف، همهی تبیینها و سبب و مسببهایی که برای پدیدههای انسانی در نظر میگیرد، مادی است؛ چون واقعیت فرامادی را نمیفهمد!
♦️ خودِ وحی, معرفتی از ماورای طبیعت است؛ اما برای اصل وحی باید استدلال عقلی داشت و اگر با منطق و استدلال پذیرفته شد، با محتوای ماورای طبیعی همان رسالت علم را انجام میدهد. اگر وظیفهی علوم انسانی توضیح رفتارهاست، جایگاه تبیین امام حسین که دانایی دیگری را حجت میداند و در تبیین فاجعه روز عاشورا, علت را مال حرام تشخیص میدهد کجاست؟!این تبیین که از سنخ تجربه، به معنای برقراری رابطه بین علل و معلولهای مادی نیست.
♦️مثال دیگر اینکه در نگاه امام خمینی، غرب و در رأس آن آمریکا #شیطان است. سند این دانایی کجاست؟! ایشان رفتار آمریکا را تحلیل، ظرفیتهای ما را تفسیر و میدان مواجهه را تبیین مینماید. آن گاه ابعاد مختلف و لایههای این واقعیت را توضیح میدهد و طبق آن، مدیریتی را برای تغییر به سمت وضعیت مطلوب (خود) طراحی میکند و هر چه میگذرد، بیشتر متوجه میشویم که تحلیلهای او واقعاً درست است.
بنابرین ما منابع معرفتی دیگری داریم که شناخت واقعبینانهتری در مورد واقعیتهای زندگی میدهد و کسانی که از این منظر و با کمک این منابع شناختی به سراغ تحلیل واقعیت رفتند، نسبت به دانشمندان علوم اجتماعی، خبرهای بهتری به بشریت دادند...
🆔 @rafeieatani