✅رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از فضلای حوزه علمیه:
♦️شما آقایان چرا #پایاننامه نمی نویسید؟!
یک نفر دانشجو، چهار سال، پنج سال دورهیی را می بیند؛ بعد موضوعی را به او میدهند؛ استاد او را راهنمایی میکند و یک رساله به وجود میآورد؛ خیلی هم خوب است.
♦️الان اگر همین آقایان طلاب ما، بعد از آنکه پنج سال، شش سال، ده سال درس خارج رفتند، یک استاد راهنما بگیرند و یک موضوع فقهی به آنها بدهند و بگویند کار کنید، ببینید از همین طریق چهقدر موضوع حل خواهد شد!
۱۳۷۰/۱۱/۳۰
#کلام_رهبری
👉@rahnameh
🔷♦️🔸 توانایی حوزه برای تحول در علوم انسانی
🔹آیت الله سید احمد مددی:
✳️ این علوم انسانی چیزی نیستند که ما در مقابل آن ها کمر خم کنیم. چرا بعد از سی سال، با وجود این همه امکانات که در اختیار ما بود نتوانستیم دانشگاه ها را در بخش علوم انسانی، متأثر از تفکر اسلامی کنیم؟
✳️ ما در علوم انسانی می توانیم نظریات جهانی ارائه دهیم. نسبت به آن زوایایی که ما در فقه کنکاش کردیم این علوم ناچیز هستند.
✔️گفتگو با رهنامه پژوهش ش 8
#خودباوری
👉@rahnameh
✅فهرست برچسب های کانال جهت جستجوی مطالب مورد نیاز:
#آیه_پژوهشی
#حدیث_پژوهشی
#کلام_رهبری
#مقاله_علمی (ساختار مقاله علمی)
#بروشور
#موضوع_پژوهش 🍃
#چشم_انداز_پژوهش
#مهارتهای_پژوهشی
#اهمیت_پژوهش
#لوازم_پژوهشگری
#آموزش_پژوهش_محور
#آموزش_پژوهش_گرا
#سیره_پژوهشی_بزرگان
#آسیب_شناسی_پژوهش
#معرفی_اثر_پژوهشی
#پژوهش_در_درس_خارج
#رسالت_پژوهشی_حوزه
#روش_شناسی_پژوهش
#نیازمحوری_در_پژوهش
#موانع_پژوهش
#تفکر
#تفکرمحوری
#تفکر_انتقادی
#کلام_بزرگان
#الزامات_پژوهش
#نشاط_پژوهشی
#خلاقیت
#خودباوری
#دوره_آموزش_روش_تحقیق
#تخصص
#تخصص_گرایی
•┈┈••••✾•🌿🌸🌼🌸🌿•✾•••┈┈•
💌با معرفی کانال به دوستانتان به گفتمان سازی پژوهش در میان طلاب کمک کنید:
👉@rahnameh
✅پیشنهاد #موضوع_پژوهش
📚عنوان: «تحلیل ویژگی های موثر سبک زندگی اجتماعی اسلام بر افزایش امید به زندگی»
🔻توضیحات:
«امید به زندگی» یا متوسط طول عمر، یک شاخص آماری است که نشان میدهد اعضای یک جامعه به طور میانگین چقدر عمر میکنند، یا به عبارت دقیق تر، انتظار میرود چقدر عمر کنند.
برای افزایش این شاخص در دنیا عمدتا بر افزایش سطح بهداشت و درمان تاکید می شود در حالی که سبک زندگی اسلامی در قلمرو حیات اجتماعی آکنده از مولفه های است که به شکل غیر مستقیم سبب افزایش امید به زندگی در جامعه اسلامی می گردد.
بررسی زوایای مطلوبیت طول عمر در اسلام (به عنوان مقدمه) و تحلیل چگونگی تاثیر ابعاد مختلف سبک زندگی اجتماعی اسلام بر افزایش نرخ امید به زندگی جامعه اسلامی، موضوعی کاربردی و جذاب است که می تواند بخشی از ظرفیتهای تمدن اسلامی را آشکار سازد.
♨️گفتنی است برای این منظور می توان به روایات طول عمر مراجعه نمود ولی نباید پژوهش خود را منحصر به این روایات کرد چرا که قطعا آنچه در این روایات آمده است از باب انحصار نیست بنابراین ضروری است با مطالعۀ ابعاد گسترده حیات اجتماعی مورد نظر اسلام و ارتباط سنجی آن با موضوع میزان امید به زندگی، در صدد بود با تحلیل مناسب، تحقیق نسبتا جامعی را ارائه نمود.
🌿به عنوان نمونه، ویژگی های: خانواده دوستی، جمع گرایی، دیگر خواهی و اخلاق مداری بخشی از ویژگی های سبک زندگی اجتماعی اسلام است که سبب افزایش میزان امید به زندگی می شود؛ البته هر یک نیازمند مستندسازی، تحلیل، استدلال و تبیین جامع مصادیق است.
#سطح_دو
#کاربردی
👉@rahnameh
💠🍃💠در حوزه، ارزش «تدریس» به مراتب بیش از ارزش «کار پژوهشی» است!
🔻در دانشگاه کار پژوهشی در قالب پایاننامه است و جزو سابقه درسی استاد به شمار میآید، ولی در حوزه این گونه نیست. به شخصی که پانزده سال سابقه تدریس داشته باشد، توجه میکنند، ولی برای بررسی پانزده پایاننامه، هیچ ارزشی قائل نمیشوند! از این رو، استادها به این موضوع اهمیت نمیدهند.
🔸گفتگوی حجت الاسلام رضا اسلامی با رهنامه، شماره 10، ص 11.
#آسیب_شناسی_پژوهش در حوزه
#هنجارهای_حوزوی
👉@rahnameh
✅مرعوب بودن، سدی بر سر راه نقد و نوآوری
🔻باید طلبه را به سوی ذهن پرسشگر سوق بدهیم و کاری کنیم که برخوردش با مطالب، برخوردی فعال باشد، و در برابر بزرگان مرعوب نباشد؛ زیرا مرعوبیت، ویژگی بدی به شمار میآید.
🔻ما نباید اینقدر شخصیتی علمی را بزرگ کنیم که طلبه باورش نشود او هم میتواند فکر بکند یا باورش نشود که کلام آن شخص هم میتواند اشکال داشته باشد. مثلاً بگوییم فلان آقا استوانه و کوه علم است، تالی تلو معصوم است و با امام زمان (عج) دیدار کرده است.
طلبه هم فکر میکند، چون او با امام زمان (عج) دیدار داشته است، پس به او نمیتوان اشکال کرد.
🌐گفتگوی رهنامه با حجت الاسلام رضا اسلامی، شماره 10، ص 9.
#موانع_پژوهش
#لوازم_پژوهشگری
#خلاقیت
#خودباوری
👉@rahnameh
⭕️⭕️⭕️موانع #تفکرمحوری و اندیشه ورزی در حوزه
✅ 1.سرعت آموزش دروس حوزه: یعنی یا استاد سرعت میگیرد و به هر دلیل تند درس میدهد و جلو میرود یا طلبه خودش سرعت میگیرد و میخواهد مثلاً دو سال را در یک سال بخواند. سرعت در فرآیند علمی، جلوی فکر را میگیرد.
✅2.تراکم دروس: اگر مواد درسی متراکم و زیاد باشد، برای فکر و تحلیل جایی نمیماند، حتی اگر استاد و طلبه بخواهند ـ یعنی انگیزه و حوصله داشته باشند که با تأمل درس بخوانند ـ چنین روندی را نمیتوانند پیش بگیرند.
✅ 3.پراکندگی دروس: برای نمونه، یک نفر میآید با مسئولان حوزه صحبت میکند که چرا به درس تاریخ اهمیت نمیدهید؟ دیگری میگوید که چرا نسبت به حدیث بیاهمیت هستید؟ شخص دیگری پیشنهاد میدهد که ریاضی ذهن طلبه را تقویت میکند.
تشتت سبب کاهش تمرکز میشود. با کاهش تمرکز، قدرت اندیشه نیز پایین میآید.
✅ 4.وقت نگذاشتن استاد برای طلبه: عامل دیگر این است که عملاً استاد برای طلبه نمیتواند وقت بگذارد، یعنی استاد خودش را جز در ارائه درس در مقابل طلبه مسئول نمیداند.
استاد فرصت ندارد بررسی کند آیا درسی را که ارائه داده، طلبه فهمیده است یا خیر؟ آیا طلبه رشد کرده است یا خیر؟ فقط در این اندیشه است که درس را خوب ارائه بدهد. اگر بخواهد وضعیت طلبه را بفهمد، متوقف بر این است که از او چند امتحان بگیرد. یک دفعه به او بگوید که درس را ارائه کند و کنفرانس بدهد یا مقالهای بنویسد تا استاد ببیند، ولی اگر او هم مقالهای بنویسد، استاد وقت ندارد مقاله را ببیند، چون او چند تا درس میرود و چند درس هم میدهد.
🌀حجت الاسلام رضا اسلامی، ش 10رهنامه، ص 11
👉@rahnameh
🔳 ▫️مواجهه غلط با «مکاسب»❗️
✅مواجهه درست با «مکاسب» این است که روش دینشناسی و فقاهت را که در کلمات شیخ هست، اقتباس کنیم و ضمن تکامل، آن را در جهت تحول زمان استفاده کنیم.
❌مواجهه غلط هم این است که طلبه در مسائل زمان شیخ بماند و بر مکاسب، کاملا هم مسلط شود، ولی این مکاسبخوان قادر است مشکلات بازار زمان شیخ انصاری را حل کند. مثلاً انواع بیع زمان شیخ را خوب میشناسد که مکیل است یا معدود.
📚گفتگوی حجت الاسلام دکتر امین رضا عابدین نژاد با رهنامه پژوهش، شماره 10، ص 22ـ23
#مهارتهای_پژوهشگری
#تفکرمحوری
👉@rahnameh
🌿💠🌿تکنیک توسل در عرصۀ جهاد علمی
🔻شهید تهرانی در خاطراتش مینویسد که من در کار طراحی موشک دچار مشکل شده بودم. اتفاقاً برای زیارت حضرت رضا (ع) به مشهد رفتم و به ایشان متوسل شدم. بعد وقتی به خانه آمدم، فکری به ذهنم رسید. همان جا دفتر نقاشی دخترم را گرفتم و فکرم را پیاده کردم.
🔻چرا ما در بقیه امور این کار را نمیکنیم؟ چون مأموریتمان را نمیشناسیم و دغدغه هم نداریم. مثلاً چرا برای علمای حوزه در بحثهایی مانند عدالت اجتماعی، مهندسی فرهنگی، نظریه هنر و…، دغدغهای مطرح نمیشود؟
📚گفتگوی حجت الاسلام دکتر امین رضا عابدین نژاد با رهنامه پژوهش، شماره 10، ص 26ـ27
#لوازم_پژوهشگری
👉@rahnameh
✅ معرفی موانع #تفکرمحوری طلاب از سوی فضلای حوزه
💠 موانع نه گانه زیر سبب تضعیف تفکرمحوری و گرایش به حفظ محوری می شود:
🔻1ـ وضعیت معیشتی دشوار و در نتیجه عدم تمرکز لازم
طلبه نه تنها نمی تواند با دریافت شهریه، زندگی حداقلی قابل تحملی برای خودش داشته باشد، بلکه در بسیاری از موارد به راحتی نمی تواند تشکیل خانواده بدهد و گاه مجبور می شود در کنار درسهای طلبگی به کار دیگری بپردازند تا معاش خود را تامین کند.
🔻2ـ کم شدن نظارت اساتید بر شاگردان
شاید در گذشته در موارد متعددی ـ به دلیل تعداد کم شاگردان ـ استاد می توانست نظارت دقیق تری نسبت به طلبه هایی داشته باشد که در درسش شرکت می کنند و ببیند آیا به صورت جدی درسشان را دنبال می کنند یا نه.
🔻3ـ شیوه ارزیابی حافظه محور
🔻4ـ روش تدریس منفعل، یک سویه و استادمحور
باید استادان را آموزش داد که تفکر محور عمل کنند و طلاب را با مطلب درگیر نمایند. استاد باید مقداری سر کلاس فعال تر عمل کند و با طرح سوال و نظرخواهی باب اندیشه ورزی را باز نماید و مهارتهای لازم برای تفکر و پژوهش را در اختیار طلاب بگذارد. اگر مهارتهای لازم برای تفکر و تحصیل تفکرمحور و پژوهش محور به طلاب آموزش داده شود، به خودی خود پس از مدتی، به هیچ وجه به سمت حفظ گرایی کشیده نمی شوند.
🔻5ـ ترک مباحثه یا انحصار مباحثه بر تکرار سخنان استاد
🔻6ـ احساس طلبه مبنی بر اینکه آنچه می خواند در زندگی روزمره اش و در زندگی حاکم بر مردم جامعه اثر چندانی ندارد.
🔻7ـ خالی بودن متن درسی از تمرین و پژوهش
🔻8ـ عدم استقبال از فکر و سخن نو
باید در حوزه از اندیشه و طرح نو استقبال شود. باید به فکر نو ارزش داد و هر اندیشه ای ـ ولو ابتدایی ـ مورد بررسی و اعتبارسنجی قرار گیرد و از صاحبان افکار نو به صورت مادی و معنوی قدردانی شود. باید به کسی که در راه پژوهش، حتی گامی کوچک برداشته، بها داده شود.
🔻9ـ عدم هدایت و ساماندهی طلاب به سوی رشته های مورد علاقه
اقدام متقابل برای رفع هر یک از این موانع، گامی به سوی تحقق تفکرمحوری است.
🌿رهنامه #پژوهش ، شماره 10، صص28ـ36 ، گفتگو با شماری از فضلای حوزه
👉@rahnameh
♦️کتاب «آموزش تفکرمحور» در سال 1395 به همت مرکز توسعه منابع انسانی جامعه المصطفی العالمیه و توسط انتشارات المصطفی (ص) منتشر شده است. این کتاب، با هدف تحول در نظام آموزشی مراکز حوزوی و دانشگاهی و به خصوص ایجاد یک تدریس موثر در این مراکز، تدوین و به بازار ارایه شده است.
🔹مطالب این کتاب در سه فصل آموزش تفکرمحور مقدماتی، تکمیلی و پیشرفته، تقسیم بندی شده است.
#تفکرمحوری
#معرفی_اثر_پژوهشی
👉@rahnameh
✳️ #تفکر_انتقادی چیست؟
🔻«تفکر» ایجاد ربط و هماهنگی میان اطلاعات و بازچینی آنها جهت تولید دادۀ جدید است.
🔹«تفکر انتقادی» نوعی رویکرد در تفکر است و منظور از آن داشتن نگاه تیزبینانه، هوشمندانه و پرهیز از سطحی نگری و سهل انگاری در رویارویی با افکار و نتایج آنهاست .بنابراین مقصود از آن برخورد منفی و شکایت آمیز با افکار دیگران نیست.
🔺انسانهایی که انتقادی فکر می کنند، عقاید و افکار را به صورت عمیق بررسی می کنند و با دیدگاه های دیگران برخوردی فعال، موشکافانه دارند و خودشان تصمیم می گیرند به چه چیزی باور داشته باشند و یا چه کاری انجام دهند.
🔹مولفه های اصلی تفکر انتقادی عبارتند از: 1ـ تحلیل 2ـ ارزشیابی. مراد از تحلیل، تجزیه کردن افکار پیچیده به اجزا سازنده آن است و مراد از ارزشیابی، تعیین میزان هماهنگی درونی یک اندیشه و همخوانی آن با شواهد بیرونی است.
🔻برای تقویت مهارت تفکر انتقادی موارد زیر توصیه می شود:
1ـ پیش از هر گونه تصمیم یا اقدامی، فرصت تفکر را برای خود فراهم کنید؛
2ـ مانع کنجکاوی خود نشوید. از پرسیدن خجالت نکشید؛
3ـ به جنبه های گوناگون موضوع توجه کنید و سعی کنید جامع نگر باشید؛
4ـ از نظر ذهنی و عقلی دقیق باشید؛
5ـ به افکار، فرضیه ها و احتمالات دیگر توجه کنید؛
6ـ تا حدی که مقدور است اطلاعات و شواهد موجود را جمع آوری کنید و به اطلاعات شخصی خودتان قانع نباشید؛
7ـ همانند دانشمندی واقعی فکر کنید؛
8ـ آثار و نتایج یکی اندیشه را به دقت رصد کنید.
📚چکیدۀ مقاله «تفکر انتقادی»، رهنامه #پژوهش ، ش 10
#تفکر
👉@rahnameh