یکشنبه های روش8.mp3
30.29M
.
#گزارش_صوتی
نشست هشتم «یکشنبه های روش»
.
💫در هشتمین نشست یکشنبههای روش بیان شد:
کارکردهای شبکهسازی در بررسی تأثیر مسائل فقهی
نشست «روش تدوین شبکه مسائل فقههای معاصر با تاکید بر روش دانشنامه فقه معاصر» یکشنبه ۲ اردیبهشتماه از سوی پژوهشگاه مطالعه فقه معاصر برگزار شد.
مدیر دانشنامه فقه معاصر در جواب این سوال که آیا موضوعاتی همانند جراحی زیبایی یا لقاح مصنوعی که ریشه در روایات ندارند را باید در بابهای فقهی قرار دهیم، گفت: معتقدم برای این مسائل باید ابواب خاصی در نظر گرفته شوند چون اگر متفرق شوند، کار ما مقداری سخت میشود لذا شبکهسازی برای این است که تأثیر و تأثر مسائل فقهی بر همدیگر را بفهمیم.
حجتالاسلام والمسلمین کاظم حقانی فضل، مدیر دانشنامه فقه معاصر در این نشست به سخنرانی پرداخت و گفت: یک پرسش این است که مسائل فقهی چه ارتباطی با مسائل روز و همچنین با سایر مسائل دارند؟ این مسئلهای است که باید در فقه معاصر مشخص شود. ممکن است مسائلی به صورت عینی در جامعه وجود داشته باشند اما تبدیل به فقه نشده باشند یعنی فقیه در مورد آنها نظری نداده و در جایی مکتوب نشده باشند. چون این پرسشها، پاسخ واضحی ندارند ما به این نتیجه رسیدیم که باید سیری از جزیی به کلی در راستای تدوین شبکه مسائل فقههای معاصر داشته باشیم یعنی آنچه در جامعه وجود دارد و انتقال این مسائل به فقها و مراجع تقلید را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم مردم عمدتاً چه چیزهایی را از مراجع پرسیدهاند.
امکان خطا در تحلیل پدیدهها
وی افزود: بعید میدانم کسی از فقیهی پرسیده باشد آیا سوار شدن به هواپیما جایز است یا خیر؟ اما قطعا افرادی پرسیدهاند که چگونه باید در هواپیما نماز بخوانیم؟ ما میتوانیم در فقه، آیندهپژوهی هم داشته باشیم و مثلاً بگوییم با این سیری که در علم پزشکی وجود دارد پس میتوانیم حدس بزنیم که در آینده نه چندان دور با سوالات فقهی جدید در عرصه پزشکی مواجه خواهیم شد. همچنین پدیدههای تکنولوژیک گاهی چنان جهش میکنند که ما را دچار مسائلی میکنند که برای ما قابل پیشبینی نبوده است.
مدیر دانشنامه فقه معاصر پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر بیان کرد: در بسیاری از موارد هم توان پیشبینی نداریم و ممکن است با حوادث غیرمترقبه مواجه شویم که تبدیل به مسائل فقهی برای ما شوند. همچنین باید دانست امکان خطا در تحلیل پدیدهها هم وجود دارد لذا باید آنچه در عرصه واقعیت رخ داده است را گردآوری کرده و شبکه فقهی لازم را تدوین کنیم. حجتالاسلام فلاح در دانشنامه فقه معاصر گام اول را در این زمینه برداشتند و موارد لازم را گردآوری کردند. بنده وقتی این دانشنامه را بررسی کردم متوجه شدم بسیاری از مسائل برایم جدید هستند و هیچ وقت فکر نمیکردم تبدیل به مسئله فقهی شوند.
لزوم داشتن درک مناسب از امر معاصر
عبدالمجید مبلغی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، به عنوان ناقد این نشست گفت: آنچه ارائه شد سودمند و ارزشمند بود و تلاش حجتالاسلام حقانی؛ حائز یک منطق راهگشا و نوعی دقت و خوشسلیقگی بود اما لازم است عرض کنم که در حوزه روششناسی به معنای واقعی کلمه قرار نمیگرفت و تا زمانی که مواجهه ما با یک موقعیت، روششناسانه نباشد از مواهب آن بهرهمند نخواهیم شد. مسئله این است که اساساً ما در مرحله اول، نیاز به تأمل روششناختی داریم و اگر این گام را محکم و سنگین بر نداشته باشیم آنگاه این مباحث در حد محدودی برای ما باقی میمانند.
اهداف شبکهسازی
حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا فلاحتفتی؛ مدیر علمی و محتوایی سایت ویکیشیعه نیز در این نشست گفت: نکتهای که به عنوان یک سوال زیربنایی مطرح شد ارتباط مسائل جدید با مسائل قدیم و همچنین ارتباط این مسائل با یکدیگر است. به نظرم باید مشخص کنیم اولا نگاه ما به فقه معاصر چیست؟ آیا فقه معاصر را بخشی از فقه میدانیم؟ مثلا اگر بحث فقه رسانه مطرح میشود آیا در کنار فقه نماز و فقه طهارت قرار میگیرد. برخی از پژوهشگران معاصر میگویند اینها دانشهای بینرشتهای هستند لذا اگر نگاه ما به فقه پزشکی، یک دانش میانرشتهای باشد طبیعتاً مواجهه ما با آن به مثابه یکی از ابواب فقهی نیست و الزامات آن نیز، همین الزامات پذیرفته شده در فقه نیست.
مشاهده متن کامل #خبر:
https://riicj.com/news/2042/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار میکند: ⚡️نشست «قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان»
.
#گزارش_تصویری
📌نشست قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان
.
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
. #گزارش_تصویری 📌نشست قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان .
🔅در نشست قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان عنوان شد:
نظریه منسجم فقهی درباره آزادی نداریم
دکتر محمود حکمتنیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سوم اردیبهشتماه در نشست علمی «قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان» که از سوی پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار شد، با بیان اینکه وقتی از آزادی سخن گفته میشود، باید مشخص شود چه چیزی آزادی نیست، گفت: اینکه انسان چه رابطهای در بحث آزادی با خداوند از منظر کلامی و فلسفی دارد بحثی متفاوت از آن چیزی است که ما قصد داریم در این نشست بحث کنیم؛ سخن ما فارغ از رابطه خالق و مخلوق است و مراد از آزادی در بحث ما آزادی به عنوان یک کشنگر حقوق است و اینکه حاکمیت چگونه میتواند رفتار افراد را به صورت قانونی تنظیم کند.
دکتر حکمتنیا با بیان اینکه برخی نظریات سیاسی معتقد است که اگر آزادی بیان وجود نداشته باشد، حاکمان همیشه در شیب لغزنده هستند، اضافه کرد: آزادی بیان به تعبیر آنان جلوی این شیب لغزنده را میگیرد و ابزاری برای اجرای عدالت است؛ در برابر آن نظریه دلسردشدن مطرح است یعنی وقتی من ببینم با زدن هر حرفی مورد هجمه قرار میگیرم، ترجیح میدهم حرفی نزنم؛ درست مانند شرایط امروزی امر به معروف و نهی از منکر چون همه فکر میکنیم اگر تذکری بدهیم به دیگری برمیخورد؛ اگر جامعه به این سمت پیش رفت که برخی میدانند دیگری به خطا میرود و میگویند رها کنید بگذارید خطا برود آن هم به خاطر اینکه آن فرد یا گروه بدشان میآید، نقص است.
در ادامه آیتﷲ محمد عندلیب همدانی، استاد درس خارج حوزه علمیه در سخنانی به نقد مطالب پرداخت و با بیان اینکه شما سعی کردهاید مطالب را منصفانه، گویا و مختصر تبیین کنید که این امر، از امتیازات این تحقیق است، گفت: آن چه در مورد تحدید حد مانند عدوان، اضرار، اختلال نظم، تضاد با ارزشهای اخلاقی مورد قبول عموم جامعه فرمودید، صحیح ولی آیا حکم خدا میتواند آزادیها و حقوق اجتماعی را محدود کند یا خیر؟ ما در جامعه دینی خودمان این بحث را مطرح میکنیم ولی گاهی این بحث در بیرون از محدوده جامعه دینی است. اساساً اگر بخواهد حکمﷲ، تحدیدی داشته باشد، تحلیل شما چیست؟
وی افزود: اینکه حکمﷲ چگونه میتواند یک حق و آزادی را تحدید کند باید تفسیر شود؛ مثلاً شما در مورد ارتداد، گاهی آن را ضیق معنا میکنید همانطور که برخی فقها مانند آقای منتظری ضیق معنا کرده است ولی گاهی وسیع تفسیر میشود، در این صورت آیا این قابل تحلیل است؟ همچنین به درستی مطالبی در مورد راهنمایی و موعظه فرمودید. حضرت امام حسین(ع) در روز عاشورا وقتی دشمنان هلهله میکردند فرمودند: سخنان مرا بشنوید و هلهله نکنید و بگذارید حق شما را ادا کنم یعنی دشمن هم بر امام(ع) حق موعظه کردن دارد. اگر ما تبیین درستی از بحث امر به معروف و نهی از منکر و موعظه و نصیحت داشته باشیم، بهتر خواهیم توانست جایگاه حقوقی بحث را هم بیان کنیم.
🔸مشاهده متن کامل #خبر:
https://riicj.com/news/2065/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
48.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 کلیپ
⚡️نشست
«قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان»
🔶 ارائه دهنده:
🎤 دکتر محمود حکمتنیا
عضو شورای پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
💫ناقد:
استاد محمد عندلیب همدانی
استاد دروس خارج حوزه علمیه قم و عضو شورای پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🕒 زمان برگزاری : دوشنبه 3 اردیبهشت، ساعت 15
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با همکاری میز "توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی" دفتر تبلیغات اسلامی برگزار میکند:
🔹 یکشنبههای روش!
⚡️نشست نهم
مناهجالاقامه، با تاکید بر روشهای کاربست گزارههای فقهی
🔶 ارائه دهنده:
🎤حجتالاسلام والمسلمین محمد قطبی
رئیس خانه خلاق و نوآوری اشراق
🔶 ناقد:
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند
عضو هیئت علمی دانشگاه عالی دفاع ملی
🕒 زمان:یکشنبه9 اردیبهشت ساعت 12/30 الی 14
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb01.dte.ir/b/ggp-aag-qln-1ze
علاقمندان میتوانند برای حضور در جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: خیابان فاطمی(دورشهر) . کوچه 30. پلاک 53
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار میکند: ⚡️نشست «قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان»
قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان.mp3
45.94M
.
#گزارش_صوتی
📌نشست قلمرو و محدودیتهای
قانونی آزادیهــــــای شهرونـــــدان
.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 گزارش #نشست_علمی (قسمت اول)
⚡️نظریهی مقاصد شریعه؛ چیستی، بایستهها، ابعاد⚡️
🔹موضوع «فقه مقاصدی» یا «مقاصدالشریعة» اگرچه بحث جدیدی بین فقها نیست، اما در سالهای اخیر مورد توجه و تبادل نظر بین اساتید و صاحبنظران فقهی قرار گرفتهاست. در این موضوع دو دیدگاه موافق و مخالف وجود دارد که هرازچندی به بهانهی نشستهای علمی به ابراز نظر میپردازند لکن قالب نشست علمی و گفتگوی رسانه ای، به گونه ای نیست که تمام ابعاد نظریه را منعکس کند.
به همین بهانه و با توجه به نظرات گوناگون مطرح شده پیرامون این دلیل اصولی، با آیتﷲ ابوالقاسم علیدوست، به عنوان یکی از مهم ترین مدافعان مقاصد شریعت، به گفتگو نشستیم. شاید بتوان گفت این جلسه، اولین یا یکی از اولین جلساتی بود که با حضور یک استاد صاحب نظر و همراهی اساتید جوان سطوح عالی حوزه برگزار می شد؛ جلسه ای که برخلاف قالب مرسوم گفتگوها، همراه با پرسشها و نقدهای فراوانی بود و حاصل آن، تبیین واضح و دقیق تمام ابعاد این نظریه توسط آیتﷲ علیدوست بود.
🔹دبیر علمی این جلسه، حجتالاسلام مصطفی دُرّی، قائم مقام پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر و اساتید مشارکت کننده در گفتگو، حجج اسلام محمد عشایری منفرد، کاظم حقانی فضل، مهدی رهنما و یاسر امینیان بودند.
🔻متن کامل این گفتگوی طولانی، از نگاه شما می گذرد:
https://riicj.com/news/2009/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
🔅 پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
#رویدادهای_بینالمللی
🔸بخش بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر در رصد علمی از تحولات مرتبط با موضوع «فقه معاصر» تلاش میکند اخبار و رویدادهای مهم را جمعآوری و به اطلاع علاقمندان برساند.
رویدادهای علمی مرتبط به بخش بینالملل در سایت پژوهشگاه فقه معاصر قابل مشاهده است.
⚡️عناوین و لینک آخرین اخبار🔻🔻🔻
🔹برگزاری سمپوزیوم فخر رازی توسط دانشگاه ایالتی فلوریدا
🔹فراخوان مرکز دارالاسلام و انجمن شیعیان متخصص لندن جهت حضور در پنل تخصصی با موضوع «خلاقیت و هنر از منظر اهل بیت (ع)»
🔹فراخوان دانشگاه بین المللی هارتفورد برای صلح و دین آمریکا جهت حضور در اولین کنفرانس بین المللی شیعه شناسی مجمع غدیر
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 معرفی دانشنامه فقه معاصر
🔹دانشنامه فقه معاصر یکی از بخشهای پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر است که هماکنون فعالیتهای این بخش در حوزه تخصصی فقه معاصر در بستر سایت اینترنتی قابل مشاهده است.
🔹حجتالاسلام محمدکاظم حقانی فضل مدیر این دانشنامه در کلیپ فوق به توضیح بخشها و برنامههای آن میپردازد.
🔸آدرس سایت اینترنتی دانشنامه:
https://feqhemoaser.com
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
#پرونده_علمی
📖پرونده فقه نمایش/13
استاد محمد عمومی، مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم
🔹زنان، کلاهگیس و چند نکته!
🔸استفاده از کلاهگیس برای زنان از دیرباز مرسوم بوده است. با افزایش اقبال به هنرهای نمایشی اما این وسیله، بهعنوان یکی از ابزارآلات گریم بازیگر نیز تلقی گردید. بازیگران مرد و زن، با استفاده از کلاهگیس، دیگر نیاز نداشتند موی خود را بلند کنند یا رنگ آن را تغییر دهند. همین امر کلاهگیس را بهعنوان یکی از آسانترین وسائل تغییر چهره بازیگران به شمار آورد. دررابطهبا زنان اما این پرسش مطرح است که آیا استفاده از این وسیله، برای ایشان جایز است یا نه؟ وجه عدم جواز آن، صدق عنوان زینت بر آن یا عدم تلقی آن بهعنوان پوشش سر است. به همین منظور، حجتالاسلاموالمسلمین محمد عمومی، مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم و مدیر مدرسه فقه دارالهدی، در یادداشتی شفاهی، به واکاوی فقهی این موضوع پرداخته است. وی معتقد است اگر کلاهگیس، عرفاً مصداق زینت نباشد، استفاده از آن، بلااشکال است.
مشاهده کامل گفتوگو 🔻🔻
📱https://riicj.com/news/2023/
#فقه_نمایش
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
#پرونده_علمی
📖پرونده فقه نمایش/14
عضو هیئتعلمی دانشکده صداوسیمای قم:
🔹در مسئله پوشش بانوان، تفاوتی بین تصویر و عالم خارج وجود ندارد
🔸حجتالاسلام سید حمید میرخندان، سالهاست که در حوزه فقه رسانه به فعالیت میپردازد. او در این سالها، نگاشتههای فراوانی را به رشته تحریر درآورده و در مراکز علمی گوناگونی نیز به تدریس پرداخته است. وی علاوه بر تحصیلات حوزوی، دکتری خود را نیز در رشته فرهنگ و ارتباطات از دانشگاه باقرالعلوم دریافت کرده است. وی که استادیار دانشکده صداوسیمای قم است، در این گفتگو، به واکاوی جواز یا عدم جواز نمایش بانوان بیحجاب یا بدحجاب ایرانی و غیرایرانی پرداخته است. به باور عضو گروه فقه هنر، رسانه و ارتباطات مرکز فقهی ائمه اطهار قم، ادله گوناگونی بر عدم جواز نمایش زنان بدحجاب و بیحجاب دلالت میکند. مشروح گفتگو با این استاد حوزه و دانشگاه، بهقرار زیر است:
مشاهده کامل گفتوگو 🔻🔻
📱https://riicj.com/news/2028/
#فقه_نمایش
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/