#پرونده_علمی
📖پرونده ادله نوپرداخت در فقه معاصر/9
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم:
🔹آیتالله شبیری زنجانی، سیرههای مستحدث را حجت میدانند! / فقها حساسیتی به موضوعات نوپدید ندارند!
🔸حجیت سیرههای معاصر با زمان معصوم (ع)، تقریباً امری روشن و حل شده در میان اصولیون است که تنها در شیوه حجیت آن، با یکدیگر اختلاف دارند. در مورد سیرههای مستحدث اما تا چندی پیش، تقریباً تمام اصولیون، بر عدم حجیت این گونه سیرهها اتفاقنظر داشتند. در دهههای اخیر اما با ایجاد فقههای معاصر و مسائل نوپدیدی که فراروی فقه قرار گرفته است و تصور عدم کفایت منابع پیشین استنباط، زمزمههایی برای حجیت سیرههای مستحدث به میان آمده است. این موضوع را با استاد قدیرعلی شمس، استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم در میان گذاشتیم. او در این گفتگو، تلاش کرد تا زوایای مختلف حجیت سیره و مبانی مختلفی که در آن، قابلتصور است را بیان کند. تمایل او به عدم حجیت سیرههای مستحدث اما در لابهلای این گفتگو مشخص است. مشروح گفتگو با این استاد حوزه علمیه قم، بهقرار زیر است:
مشاهده کامل گفتوگو 🔻🔻
📱 https://riicj.com/news/1797/
#ادله_نوپرداخت_در_فقه_معاصر
#پرونده_علمی
📖پرونده ادله نوپرداخت در فقه معاصر/10
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم:
🔹سیرههای مستحدث حجت نیستند/ سکوت شارع، به معنای پذیرش سیره است، نه تبعیت از آن! / آنچه به ما واگذار شده، تفریع است، نه تشریع!
🔸پژوهش در فقههای معاصر و مسائل نوپدیدی که در این ابواب فقهی نوپیدا مطرح میشود، پرسشهای جدیدی را به وجود آورده است. یکی از این پرسشها این است که آیا با ادله سنتی دانش اصول فقه میتوان به نتایج کارآمدی در استنباط مسائل فقههای معاصر دست یافت یا آنکه برای پاسخ مناسب و کارآمد به این پرسشها، نیازمند افزودن ادله جدیدی همچون سیرههای مستحدث عقلایی هستیم؟ حجیت سیرههای مستحدث عقلایی، چند دهه است که بهصورت جدی در میان دانشیان فقه مطرح شده و طرفدارانی را نیز پیدا کرده است. دراینخصوص، با آیتالله محمد قائنی نجفی، استاد مطرح خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم گفتگو کردیم. او اگرچه سالهاست دروس و تألیفات خود را پیرامون فقههای معاصر قرار داده است؛ اما بااینوصف، حجیت سیرههای مستحدث عقلایی را نمیپذیرد. به باور او، ازآنجاکه در این سیرهها، امکان کشف رضایت شارع وجود ندارد، لذا حجیت آنها نیز ممکن نیست. مشروح گفتگو با این استاد برجسته حوزه علمیه قم، از نگاه شما میگذرد:
مشاهده کامل یادداشت 🔻🔻
📱 https://riicj.com/news/1800/
#ادله_نوپرداخت_در_فقه_معاصر
آیتالله سیدمجتبی نورمفیدی ریاست پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر:
عملیات «وعده صادق» منطبق با موازین شرعی، عقلی و عرفی بوده و در چارچوب قواعد بینالمللی و حقوقی است
✅هر کسی که اندکی غیرت داشته باشد، با هر عقیده و مبنایی به این اقدام بنگرد، باید از این کار قدردانی و آن را تحسین کند.
✅این عملیات منطبق با موازین شرعی، عقلی و عرفی بوده و در چارچوب قواعد بینالمللی و حقوقی میگنجد.
✅بدون تردید این کار موجب افزایش اقتدار ایران در سطح منطقه و بینالمللی است، چون یکی از مؤلفههای قدرت در جهان، قدرت بازدارندگی است. از این پس معادلات جدیدی بر منطقه حاکم میشود.
✅این عملیات باعث تقویت اعتماد به نفس مسلمانان و بالا رفتن غرور ملی گردید و مرهمی بر زخمهای عمیق مردم مقاوم غزه بود.
✅از رهبر معظم انقلاب که اقتدار اسلام و مسلمین و نظام را بار دیگر عینیت بخشیدند و همچنین از سپاه غیرتمند و ارتش دلاور تشکر وافر داریم.
مشاهده متن کامل بیانات:
https://riicj.com/news/1995/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
🔅 پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
#رویدادهای_بینالمللی
🔸بخش بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر در رصد علمی از تحولات مرتبط با موضوع «فقه معاصر» تلاش میکند اخبار و رویدادهای مهم را جمعآوری و به اطلاع علاقمندان برساند.
رویدادهای علمی مرتبط به بخش بینالملل در سایت پژوهشگاه فقه معاصر قابل مشاهده است.
⚡️عناوین و لینک آخرین اخبار🔻🔻🔻
🔹فراخوان حضور برای نشست چشم اندازهای جدید در احیاء و بازیابی تمدن اسلامی
🔹فراخوان مرکز جعفری تورنتو جهت تماشای سخنرانی اختصاصی حضرت آیت الله جوادی آملی در نشستی با عنوان «خدا در جهان مدرن»
🔹فراخوان حضور در نشست سالانه مرکز بین المللی تحقیقات پیشرفته اسلامی تورنتو با عنوان «خدا در دنیای مدرن»
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👈مظلومیت اهل بیت (علیهم السلام) در کلام آیت الله سید مجتبی نورمفیدی
به مناسبت هشتم سوال سالروز تخریب حرم ائمه بقیع(ع)
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با همکاری میز "توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی" دفتر تبلیغات اسلامی برگزار میکند:
🔹 یکشنبههای روش!
⚡️نشست هشتم
روش تدوین شبکه مسائل فقههای معاصر با تاکید بر روش دانشنامه فقه معاصر
🔶 ارائه دهنده:
🎤حجتالاسلام محمد کاظم حقانی فضل
مدیر دانشنامه فقه معاصر پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔶 ناقد:
حجتالاسلام محمدرضا فلاح تفتی
مدیر علمی، محتوایی سایت ویکیشیعه
🔸دکتر عبدالمجید مبلغی
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
🔶دبیر علمی:
دکتر علی شریفی
دبیر پژوهشکده فقه سیاست و حکومت پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🕒 زمان:یکشنبه 2 اردیبهشت ساعت 12/30 الی 14
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb01.dte.ir/b/ggp-aag-qln-1ze
علاقمندان میتوانند برای حضور در جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: خیابان فاطمی(دورشهر) . کوچه 30. پلاک 53
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار میکند:
⚡️نشست
«قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان»
🔶 ارائه دهنده:
🎤 دکتر محمود حکمتنیا
عضو شورای پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
💫ناقد:
استاد محمد عندلیب همدانی
استاد عالی حوزه علمیه قم و عضو شورای پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🕒 زمان: دوشنبه 3 اردیبهشت، ساعت 15
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb01.dte.ir/b/ggp-aag-qln-1ze
علاقمندان میتوانند برای حضور در جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: خیابان فاطمی(دورشهر)، کوچه 30، پلاک 53.
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
#پرونده_علمی
📖پرونده مبادی فقه حقوق شهروندی/15
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم:
🔹تقسیم انسانها به مسلمان و کافر، به معنای نادیده گرفته حقوق کفار نیست!
🔸یکی از چالشهای فراروی فقههای نوپدید، کارایی قواعد فعلی دانش اصول فقه، برای کشف گزارههای کارآمد از آنهاست. برخی از اصولیون، گزارههای فعلی اصول فقه و رویکرد فعلی اصولیان برای حل مسائل فقهی را کارآمد میانگارند و در مقابل، برخی دیگر، تولید گزارههای فقهی کاربردی و کارآمد در فقههای نوپدید را نیازمند بازنگری در قواعد اصولی و رویکرد اصولیان به این دانش میپندارند. دراینرابطه با استاد سید حمید جزایری به گفتگو نشستیم. این استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم، هم به دقت و تیزبینی در دانش اصول شهره است و هم علاقهمند به موضوعات جدید و فقههای نوپدید. همین خصوصیات او را یکی از بهترین افراد برای گفتگو پیرامون این موضوع قرار میدهد. مشروح گفتگو با این استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم، از نگاه شما میگذرد:
مشاهده کامل گفتوگو 🔻🔻
📱https://riicj.com/news/1819/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
#پرونده_علمی
📖پرونده مبادی فقه حقوق شهروندی/16
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه فقه معاصر:
🔹فقه حداقلی، نمیتواند حقوق شهروندی را تحلیل کند/ امام گفتند موضوعشناسی، کار فقیه است!
🔸حجتالاسلام دکتر محسن مهاجرنیا، زاده 1343 اندیمشک است. او علاوه بر تحصیلات حوزوی، کارشناسی ارشد خود را در رشته علوم سیاسی و دکترای خود را در گرایش اندیشه سیاسی از دانشگاه باقرالعلوم دریافت کرد. او بیش از صد مقاله و چندین کتاب در عرصه علوم سیاسی دارد. به جهت ارتباط وثیق میان علوم سیاسی و حقوق شهروندی، او آگاهی زیادی نسبت به این مقوله دارد. عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه فقه معاصر، در این گفتگوی اختصاصی، تلاش دارد تا فقه حقوق شهروندی، بایستهها و مبانی آن را بیان کند. گفتگوی صریح عضو هیئتعلمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، بهقرار زیر است:
مشاهده کامل گفتوگو 🔻🔻
📱https://riicj.com/news/1824/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
یکشنبه های روش8.mp3
30.29M
.
#گزارش_صوتی
نشست هشتم «یکشنبه های روش»
.
💫در هشتمین نشست یکشنبههای روش بیان شد:
کارکردهای شبکهسازی در بررسی تأثیر مسائل فقهی
نشست «روش تدوین شبکه مسائل فقههای معاصر با تاکید بر روش دانشنامه فقه معاصر» یکشنبه ۲ اردیبهشتماه از سوی پژوهشگاه مطالعه فقه معاصر برگزار شد.
مدیر دانشنامه فقه معاصر در جواب این سوال که آیا موضوعاتی همانند جراحی زیبایی یا لقاح مصنوعی که ریشه در روایات ندارند را باید در بابهای فقهی قرار دهیم، گفت: معتقدم برای این مسائل باید ابواب خاصی در نظر گرفته شوند چون اگر متفرق شوند، کار ما مقداری سخت میشود لذا شبکهسازی برای این است که تأثیر و تأثر مسائل فقهی بر همدیگر را بفهمیم.
حجتالاسلام والمسلمین کاظم حقانی فضل، مدیر دانشنامه فقه معاصر در این نشست به سخنرانی پرداخت و گفت: یک پرسش این است که مسائل فقهی چه ارتباطی با مسائل روز و همچنین با سایر مسائل دارند؟ این مسئلهای است که باید در فقه معاصر مشخص شود. ممکن است مسائلی به صورت عینی در جامعه وجود داشته باشند اما تبدیل به فقه نشده باشند یعنی فقیه در مورد آنها نظری نداده و در جایی مکتوب نشده باشند. چون این پرسشها، پاسخ واضحی ندارند ما به این نتیجه رسیدیم که باید سیری از جزیی به کلی در راستای تدوین شبکه مسائل فقههای معاصر داشته باشیم یعنی آنچه در جامعه وجود دارد و انتقال این مسائل به فقها و مراجع تقلید را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم مردم عمدتاً چه چیزهایی را از مراجع پرسیدهاند.
امکان خطا در تحلیل پدیدهها
وی افزود: بعید میدانم کسی از فقیهی پرسیده باشد آیا سوار شدن به هواپیما جایز است یا خیر؟ اما قطعا افرادی پرسیدهاند که چگونه باید در هواپیما نماز بخوانیم؟ ما میتوانیم در فقه، آیندهپژوهی هم داشته باشیم و مثلاً بگوییم با این سیری که در علم پزشکی وجود دارد پس میتوانیم حدس بزنیم که در آینده نه چندان دور با سوالات فقهی جدید در عرصه پزشکی مواجه خواهیم شد. همچنین پدیدههای تکنولوژیک گاهی چنان جهش میکنند که ما را دچار مسائلی میکنند که برای ما قابل پیشبینی نبوده است.
مدیر دانشنامه فقه معاصر پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر بیان کرد: در بسیاری از موارد هم توان پیشبینی نداریم و ممکن است با حوادث غیرمترقبه مواجه شویم که تبدیل به مسائل فقهی برای ما شوند. همچنین باید دانست امکان خطا در تحلیل پدیدهها هم وجود دارد لذا باید آنچه در عرصه واقعیت رخ داده است را گردآوری کرده و شبکه فقهی لازم را تدوین کنیم. حجتالاسلام فلاح در دانشنامه فقه معاصر گام اول را در این زمینه برداشتند و موارد لازم را گردآوری کردند. بنده وقتی این دانشنامه را بررسی کردم متوجه شدم بسیاری از مسائل برایم جدید هستند و هیچ وقت فکر نمیکردم تبدیل به مسئله فقهی شوند.
لزوم داشتن درک مناسب از امر معاصر
عبدالمجید مبلغی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، به عنوان ناقد این نشست گفت: آنچه ارائه شد سودمند و ارزشمند بود و تلاش حجتالاسلام حقانی؛ حائز یک منطق راهگشا و نوعی دقت و خوشسلیقگی بود اما لازم است عرض کنم که در حوزه روششناسی به معنای واقعی کلمه قرار نمیگرفت و تا زمانی که مواجهه ما با یک موقعیت، روششناسانه نباشد از مواهب آن بهرهمند نخواهیم شد. مسئله این است که اساساً ما در مرحله اول، نیاز به تأمل روششناختی داریم و اگر این گام را محکم و سنگین بر نداشته باشیم آنگاه این مباحث در حد محدودی برای ما باقی میمانند.
اهداف شبکهسازی
حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا فلاحتفتی؛ مدیر علمی و محتوایی سایت ویکیشیعه نیز در این نشست گفت: نکتهای که به عنوان یک سوال زیربنایی مطرح شد ارتباط مسائل جدید با مسائل قدیم و همچنین ارتباط این مسائل با یکدیگر است. به نظرم باید مشخص کنیم اولا نگاه ما به فقه معاصر چیست؟ آیا فقه معاصر را بخشی از فقه میدانیم؟ مثلا اگر بحث فقه رسانه مطرح میشود آیا در کنار فقه نماز و فقه طهارت قرار میگیرد. برخی از پژوهشگران معاصر میگویند اینها دانشهای بینرشتهای هستند لذا اگر نگاه ما به فقه پزشکی، یک دانش میانرشتهای باشد طبیعتاً مواجهه ما با آن به مثابه یکی از ابواب فقهی نیست و الزامات آن نیز، همین الزامات پذیرفته شده در فقه نیست.
مشاهده متن کامل #خبر:
https://riicj.com/news/2042/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار میکند: ⚡️نشست «قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان»
.
#گزارش_تصویری
📌نشست قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان
.
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
. #گزارش_تصویری 📌نشست قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان .
🔅در نشست قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان عنوان شد:
نظریه منسجم فقهی درباره آزادی نداریم
دکتر محمود حکمتنیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سوم اردیبهشتماه در نشست علمی «قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان» که از سوی پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار شد، با بیان اینکه وقتی از آزادی سخن گفته میشود، باید مشخص شود چه چیزی آزادی نیست، گفت: اینکه انسان چه رابطهای در بحث آزادی با خداوند از منظر کلامی و فلسفی دارد بحثی متفاوت از آن چیزی است که ما قصد داریم در این نشست بحث کنیم؛ سخن ما فارغ از رابطه خالق و مخلوق است و مراد از آزادی در بحث ما آزادی به عنوان یک کشنگر حقوق است و اینکه حاکمیت چگونه میتواند رفتار افراد را به صورت قانونی تنظیم کند.
دکتر حکمتنیا با بیان اینکه برخی نظریات سیاسی معتقد است که اگر آزادی بیان وجود نداشته باشد، حاکمان همیشه در شیب لغزنده هستند، اضافه کرد: آزادی بیان به تعبیر آنان جلوی این شیب لغزنده را میگیرد و ابزاری برای اجرای عدالت است؛ در برابر آن نظریه دلسردشدن مطرح است یعنی وقتی من ببینم با زدن هر حرفی مورد هجمه قرار میگیرم، ترجیح میدهم حرفی نزنم؛ درست مانند شرایط امروزی امر به معروف و نهی از منکر چون همه فکر میکنیم اگر تذکری بدهیم به دیگری برمیخورد؛ اگر جامعه به این سمت پیش رفت که برخی میدانند دیگری به خطا میرود و میگویند رها کنید بگذارید خطا برود آن هم به خاطر اینکه آن فرد یا گروه بدشان میآید، نقص است.
در ادامه آیتﷲ محمد عندلیب همدانی، استاد درس خارج حوزه علمیه در سخنانی به نقد مطالب پرداخت و با بیان اینکه شما سعی کردهاید مطالب را منصفانه، گویا و مختصر تبیین کنید که این امر، از امتیازات این تحقیق است، گفت: آن چه در مورد تحدید حد مانند عدوان، اضرار، اختلال نظم، تضاد با ارزشهای اخلاقی مورد قبول عموم جامعه فرمودید، صحیح ولی آیا حکم خدا میتواند آزادیها و حقوق اجتماعی را محدود کند یا خیر؟ ما در جامعه دینی خودمان این بحث را مطرح میکنیم ولی گاهی این بحث در بیرون از محدوده جامعه دینی است. اساساً اگر بخواهد حکمﷲ، تحدیدی داشته باشد، تحلیل شما چیست؟
وی افزود: اینکه حکمﷲ چگونه میتواند یک حق و آزادی را تحدید کند باید تفسیر شود؛ مثلاً شما در مورد ارتداد، گاهی آن را ضیق معنا میکنید همانطور که برخی فقها مانند آقای منتظری ضیق معنا کرده است ولی گاهی وسیع تفسیر میشود، در این صورت آیا این قابل تحلیل است؟ همچنین به درستی مطالبی در مورد راهنمایی و موعظه فرمودید. حضرت امام حسین(ع) در روز عاشورا وقتی دشمنان هلهله میکردند فرمودند: سخنان مرا بشنوید و هلهله نکنید و بگذارید حق شما را ادا کنم یعنی دشمن هم بر امام(ع) حق موعظه کردن دارد. اگر ما تبیین درستی از بحث امر به معروف و نهی از منکر و موعظه و نصیحت داشته باشیم، بهتر خواهیم توانست جایگاه حقوقی بحث را هم بیان کنیم.
🔸مشاهده متن کامل #خبر:
https://riicj.com/news/2065/
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
48.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 کلیپ
⚡️نشست
«قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان»
🔶 ارائه دهنده:
🎤 دکتر محمود حکمتنیا
عضو شورای پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
💫ناقد:
استاد محمد عندلیب همدانی
استاد دروس خارج حوزه علمیه قم و عضو شورای پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🕒 زمان برگزاری : دوشنبه 3 اردیبهشت، ساعت 15
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با همکاری میز "توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی" دفتر تبلیغات اسلامی برگزار میکند:
🔹 یکشنبههای روش!
⚡️نشست نهم
مناهجالاقامه، با تاکید بر روشهای کاربست گزارههای فقهی
🔶 ارائه دهنده:
🎤حجتالاسلام والمسلمین محمد قطبی
رئیس خانه خلاق و نوآوری اشراق
🔶 ناقد:
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند
عضو هیئت علمی دانشگاه عالی دفاع ملی
🕒 زمان:یکشنبه9 اردیبهشت ساعت 12/30 الی 14
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb01.dte.ir/b/ggp-aag-qln-1ze
علاقمندان میتوانند برای حضور در جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: خیابان فاطمی(دورشهر) . کوچه 30. پلاک 53
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/