🌕 اندر خانه تاریک بازارگرایان افراطی
🔺مولانا در داستان «فیل اندر خانه تاریک» به ما نشان میدهد که چگونه بخشینگری و عقل جزئی باعث میشود تا افراد موجودی با جثه فیل را باد بزن، تخت، ستون و.. ببیند.
آن یکی را کف به خرطوم اوفتاد
گفت همچون ناودانست این نهاد
همچنین هر یک به جزوی که رسید
فهم آن میکرد هر جا میشنید
کارشناسان اقتصادی که این روزها برای حکمرانی نظام نسخه میپیچند همان مَثل «فیل اندر خانه تاریک» است که همه راههایشان به گرانکردن و بازار میرسد، عجیبتر آن که آنها از بقای جامعه هم سخن میگویند.
لکن پیرامون عدالت اجتماعی و شکاف طبقاتی و وضعیت فقر سخنی مطرح نمیکنند و درباره انسداد چرخش نخبگان در سپهر سیاسی و ضعیف و نحیفشدن دولت در نتیجه خصوصیسازیها غفلت میکنند.
چرا که همه چیز را از منظر اقتصاد میبینند و برایآنها تنها رشد اقتصادی اهمیت دارد نه میلیونها نفری که ممکن است در این راه فقیر شوند یا ماهیت مردم سالاری حکمرانی صدمه ببیند.
با همین روش، تعدیل اقتصادی را به دولت مرحوم هاشمی تحمیل کردند و آشوب های سال ۷۴ را رقم زدند، در دولت های خاتمی، احمدی نژاد، روحانی و شهید رئیسی نیز با همین ادبیات نجات ایران و رونق اقتصادی بانکهای خصوصی را در کشور تأسیس کردند، هزاران میلیارد تومان از اموال دولت را [خصوصی و] خصولتی کردند و باز هم سخن از نجات ایران میزنند بدون آنکه حداقل بپذیرند اگر امروز خطری ایران را تهدید میکند بخشی به خاطر سیاست های توصیه شده آنهاست. حتی آشوب های آبان ۹۸ را هم که حاصل سیاست مستقیم آنها در گران کردن بنزین بود گردن نمیگیرند.
عجیبتر آنکه مهم ترین مراکز دولتی سیاست گذاری اقتصادی از سازمان برنامه گرفته تا بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بعد از انقلاب در اختیار این جریان بوده و برنامه های توسعه کشور را اغلب همین افراد تدوین کردهاند.
البته مانند طرفداران متعصب همه تئوریها، جواب خواهند داد سیاستهای پیشنهادی ما [کامل و] درست اجرا نشد که اگر درست اجرا شده بود چنین نمیشد! (ارجاع به مصاحبههای اخیر روغنی زنجانی)
در آخرین نمونه دکتر نیلی نیز در قالب سه نشست علمی در رسانه دنیای اقتصاد و همچنین در مقاله «خطر سرمازدگی حکمرانان» به صراحت گفتهاند که ما باید به نظام حکمرانی کشور بقبولانیم که مسائلی که ما میگوییم مسائل اصلی است و سیستم باید تصمیم های سخت بگیرد.
البته دکتر نیلی اشاره میکنند که نظام مسائل را پذیرفته و راه حلها را میداند اما نمیتواند تصمیم بگیرد و باید نظام را هُل داد و وادار به تصمیمگیری کرد.
در دیدگاه دکتر نیلی تصمیمهای سخت نظام البته تنها مذاکره با آمریکا در قالب بهبود روابط خارجی یا آزادی های اجتماعی و فرهنگی همچون مسأله حجاب و فیلترینگ نیست این تصمیم های سخت تنها مقدمه و زمینه ساز تصمیم سخت بزرگتر است در زمینه حل ناترازی های اقتصادی که با «آزادسازی قیمتها» ممکن می شود.
البته دکتر نیلی این قسمت را برخلاف دو قسمت دیگر یعنی مذاکره با آمریکا و آزادی های اجتماعی به صراحت نمیگویند که آن دو را برای این میخواهند که بتوانند پروژه آزادسازی و گرانسازی انرژی و خدمات را در کشور راحتتر اجرا کنند .
اگر برخی از مردم طرفدار مذاکره و آزادیهای اجتماعی هستند به این خاطر است که گمان میکنند زندگی آسانتر و ارزانتری خواهند داشت اما برخی کارشناسان اقتصادی از این علاقه مردم به ارزانی برای گرانسازی زندگی استفاده میکنند.
در واقع یک سویه کلام نشستها و مقالههای بازارگرایان افراطی این هست که دیگر امکان ارائه خدمات ارزان به مردم وجود ندارد و چون سرمایه اجتماعی کافی برای گرانسازی وجود ندارد باید با بهبود رابطه با غرب و آزادیهای اجتماعی مقبولیت کسب کرد تا زمینه گرانکردن و حل ناترازیهای اقتصادی فراهم شود.
به همین خاطر هم در مسائل اولویتداری که آنها بیان میکنند خبری از فاصله طبقاتی، گسترش فقر، بیکاری، حاشیهنشینی و چرخش نخبگانی در سیاست، نیست چرا که نسخه همان نسخه قدیمی رشد اقتصادی است و بهای آن را هم باید طبقات و گروههای ضعیف جامعه بپردازند.
گویی اقتصاددان رشدگرا خلف راستین همان تاجری شده است که در دوگانه سلسله زندیه و قاجار، تنها مسألهاش این بود که کدام سلسله بیشتر و بهتر میتواند رشد اقتصادی را تامین کند.
✍سینا کلهر
#ناترازی #خصوصی_سازی #مولدسازی
@rismansanj
محسن ریسمان سنج
سلام و رحمت امشب هم #مواسات داریم تا در این ماه مبارک رجب هدیه داشته باشیم محضر امیرمؤمنان(ع) خا
قبول باشه از همه عزیزان
با تکمیل مبلغ امروز قرارداد اجاره این خانواده سادات بسته میشه . خدا رو شکر
حتما اثر دعای خیر این خانواده سادات در زندگی تان موجب خیر و برکت خواهد شد
@rismansanj
کنار پنجره، آخرین صندلی اتوبوس در حال برگشت از تهران، توجهم به مجموعه بزرگی بزرگی با سختمان های قدیمی جلب شد.روی تابلوی ساختمان سالخورده با خط نستعلیق نوشتهاند: «چیت تهران».
در جستجوی اینترنتی متوجه شدم كارخانه های چیت سازی تهران، ری وممتاز در جنوب پایتخت، در روزگاری نه چندان دور از جمله مهمترین مراكز تولید پارچه در منطقه خاورمیانه و كشور محسوب می شدند و هر یك با تولید بیش از 125 هزار متر پارچه در سه شیفت كاری بخش قابل توجهی از نیاز بازار داخلی و خارجی را در حوزههای ریسندگی، بافندگی، چاپ و رنگرزی تامین می كردند. اما امروز از تعطیلی این ۳ کارخانه سالها میگذرد و به جز ساختمانهای متروکه و مخروبه چیز دیگری باقی نمانده است.
نمیدانم غفلت از ما بود یا از زرنگی خارجیها که تا به خودمان آمدیم دیدیم خیلی از نیازهای دوروبرمان تولید کشورهایی شدند که با زیرکی نیازهای ما را فهمیده بودند و تولیداتشان را سوی بازارهای ما روانه کرده بودند. این شد که در جنوب تهران و در منطقه ١٦ کارخانه «چیتسازی» که روزگاری برای خودش برو و بیایی داشت به تعطیلی کشیده شد و کارگرانی که هر صبح با صدای سوت کارخانه به سر کار میرفتند خانهنشین شدند.
«نوروز علی حسنجانی» از افراد قدیمی کارخانه می گوید:«کارخانه ٢٤ ساعته کار میکرد همان سالهای اول به همه کارگرها سهام دادند،اینطوری کارگرها، کارخانه را از خودشان میدانستند و حواسشان به ماشینها و اموال کارخانه بود وبه موقع ماشینها را گریسکاری و تمیز میکردند، چون میدیدند علاوه برحقوق مقرری، هرماهه بهعنوان سودسهام، کمی پول به حقوقشان اضافه میشود.
@rismansanj
محسن ریسمان سنج
کنار پنجره، آخرین صندلی اتوبوس در حال برگشت از تهران، توجهم به مجموعه بزرگی بزرگی با سختمان های قدی
پیشنهاد اولیه ما واگذاری شرکت نیشکر هفت تپه به کارگرها بود ولی پشت پرده های خصوصی سازی که با ضررده کردن شرکت آن را برای خصوصی سازی آماده کردند و واگذاری به بخش خصوصی بدون اهلیت چنان این شرکت را دچار عقب ماندگی کرد که کارگران ترجیح دادند یک مجموعه دارای قدرت و اهلیت که توان سرمایه گذاری داشته باشد و دلش برای شرکت و کارگران می سوزد مالکیت شرکت را به عهده بگیرد...
@rismansanj
💡چرا یمن متوقف نمی شود؟
✍مهدی افراز
🔹توسعه نیافتگی بزرگترین امکان یمن برای عدم توقف در مسیر حمایت از مقاومت غزه بوده است. یمن تنها نیرویی است که در طول ۱۵ ماه گذشته، موفق شده به صورت پیوسته بانک متنوعی از سرمایه های اسرائیل و حامیانش را مورد هدف قرار بدهد. امریکا برای سرد کردن سرب هایی که برعلیه اش داغ می شوند، همواره از الگوهایی استفاده می کند که یمن خود را خارج از آن ها تعریف کرده است.
🔸در صنعا هیچ سفارت خانه غربی وجود ندارد، هیچ درآمدی از این کشور در فدرال رزرو بلوکه نمی شود، هیچ تفاهم نامه مشترکی برای توسعه میادین نفتی و گازی مآرب و حضرموت با توتال، بریتیش پیترولیوم و هانت منعقد نشده است، در بندر الحدیده هیچ مگاپروژه ای مبتنی بر طرح کوئیز با سرمایه گذاری آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده وجود ندارد، در یمن طبقه متوسط حقوق بگیری شکل نگرفته که پرداخت ماهیانه آن ها در گرو برنامه تسهیلات ساختاری و تسهیلات مالی تمدید شده با صندوق بین المللی پول باشد، در حجه و عمران و صنعا هیچ پیشران صنعت اروپایی راه اندازی نشده است که تحریم ها اخلالی در زنجیره تامین آن ایجاد نماید، یمن بازار مصرف فربهی ندارد که در عین منجمد بودن روند صادرات، تراز تجاری آن دچار کسری عجیب و غریبی شده باشد، هیچ طرح توسعه شهری در ساحل دریای سرخ تدوین نشده است که برای تامین منابع آن وزارت دارایی یمن، به استقراض مالی از بانک جهانی و شریک نمودن اتحادیه اروپا در آن ها مجبور باشد و ...
🔹سودای توسعه و قرارگیری در وضعیت ذهنی عقب ماندگی، مهم ترین امکان غرب برای تحمیل حکمرانی مطلوبش در کشورهای غیرغربی است. سیاست های توسعه پایدار، ابزارهای صورت بندی شده ای از ایدئولوژی آمریکایی برای کنترل رفتارها در جهان سوم است. این سیاست ها بدون توسل به نظامی گری، ضمانت های لازم را برای همراهی با سناریوهای جهانی تامین می کند. توسعه یافتگی به عنوان انتزاعی بی معنا، اهرم تمام عقلانیت ها، رفتارها و سازوکارهای کنترلی شده و جهان اسلام را با شرکت های صهیونیستی چندملیتی هم سرنوشت کرده است.
🔸امروز جهان اسلام بیمار سیاستی است که پس از جنگ دوم در پیش گرفته شد، افسانه ای که به نام توسعه برای ملت های مسلمان تصویرسازی شده، الفبای اداره را هم از دسترس دولت ها خارج کرده است. دست و پا زدن بی پایانِ مصر، اردن، لیبی، عراق و لبنان در بحران داخلی، بدهی های خارجی و انکار مطلق استقلال ملی، اطمینانی است برای این که یمن مسیر عاقلانه تر و پایدارتری برای پیشرفت و ترقّی خود در پیش گرفته است.
🔹یمن توقف ناپذیر شده چون ناخواسته از دام توسعه رهایی یافته، فقدان عقلانیت توسعه گرا در یمن ابزار بمباران های دائمی را هم بلاوجه کرده است. حوثی ها برای اجرای تصمیمات سرنوشت ساز خود، زیر فشار فریزشدن فرآیندهای توسعه نیستند... توسعه نیافتگی یمن، نه تنها موقعیتی برای امروزِ مقاومت بلکه امکانی امیدبخش برای خروج ذهنیت ها از سراب توسعه و تولّد دوران ترقّی و پیشرفت، برای فردای کل منطقه می تواند باشد.
🔸از همین جهت و مزیّت، شاید یمن امروز همان گمشده ای است که سال ها قبل چامسکی، برای خارج کردن بشرِ قرن بیستمی، از چرخه آشفته و بی معنای توسعه آن را تمّنا می کرد! ؛ "در برابر این آشفتگی بی حد وحصر جهانی که همه، چه کشورهای توسعه یافته و چه مردمان کشورهای در حال توسعه، از آن در رنج هستند و در برابر شکست مطلق توسعه در نظریه و عمل، چه می توان کرد؟ آیا باید انتظار داشت که جنگ های جهانی آن را به پایان برند؟ در این صورت چه کسی حاضر است برای سیاست مداران آبروباخته، جان خود را فدا کند؟ چه کسی حاضر است بپذیرد که ملت ها هستند که واقعا در این جهان حکومت می کنند؟ چه کسی می تواند ضمانت کند که بشریت با هزاران سال عقب ماندگی خروج خود را از چنین جنگ هایی ناممکن نکند؟ آیا باید در انتظار انقلابی جهانی بود؟ در صورت چنین انقلابی کدام آرمان شهر را هدف دارد؟ قرن بیستم چه چیز از آرزوها و چشم اندازهای دوردست و شیرین باقی گذاشته است؟"
✍ مهدی افراز @afrazmahdi
@rismansanj
10.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ماجرای ورود جمعی از طلاب به ماجرای اعتراضات کارگران هفت تپه
_ به روحانیت چه ربطی دارد که در مسائل کارگری دخالت می کند؟
_ سرتان در کار خودتان باشد!
_ شرکت در تجمع غیرقانونی کارگران حرام است!!
@rismansanj
یکی از عرصه های زندگی اجتماعی منیره گرجی عضویت او در مجلس خبرگان قانون اساسی به عنوان تنها بانوی عضو این مجلس بود. گفته می شود پس از پیروزی انقلاب با اصرار شهید بهشتی، رییس وقت دیوان عالی کشور، در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی نامزد می شود و با کسب دو میلیون رای از سوی مردم تهران به این مجلس راه پیدا می کند. گرچه برخی با حضور او مخالفت کرده بودند، ولی او در این مجلس در تدوین و تصویب اصول مربوط به زنان و خانواده در قانون اساسی نقش تاثیر گذاری داشت.
🔻خاطرات و نقش او در مجلس خبرگان قانون اساسی در کتاب مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی خواندنی و درس آموز است.
🔹منیره گرجی که هم مفسر قرآن بود و هم مدرس عرفان و هم از مبارزان انقلاب اسلامی که شانه به شانه آیت الله طالقانی در جلسات حضور پیدا می کرد و شهید بهشتی برای کاندیدا شدن در مجلس خبرگان قانوت اساسی از او دعوت می کند
۲۳ دی ۱۴۰۳ در نود و پنج سالگی درگذشت.
@rismansanj
25.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🚨 صدای ناقوس چه می گوید؟
🎙استاد مهدی امینفروغی
💐میلاد مولای آزادگان عالم مبارک💐
✅ این کلیپ را از دست ندهید!
@rismansanj
📣 خبر خوب عیدانه شیپا
🔹 امکان برگزاری کارگاهها و مشاورههای حضوری در زمینه راهاندازی و مدیریت تعاونی
در شهرستانهای مختلف فراهم شده است.
(البته ظرفیت محدود است.)
⭕️ اگر مجموعهای دارید که قصد راهاندازی تعاونی دارد و یا مجموعه تعاونی دارید و نیاز به آموزش و یا مشاوره دارید پیام دهید:
@saeedghorbany
@rismansanj
🔹دوستانی که علاقهمند به راهاندازی تعاونی در شهرشان هستند حتما جلسه زیر را با دقت تماشا کنند. در این جلسات کلیات و اصول راهاندازی تعاون توضیح داده شده است.
🔴 کارگاه مدل ورود و نقشآفرینی مردم در اقتصاد
با ارائه: استاد احسان دادخواه
🎙 https://eitaa.com/shipaa/831
🎥 https://eitaa.com/shipaa/879
🗂 https://eitaa.com/shipaa/741
@rismansanj
لایه سخت مقاومت و هسته های مقاومت.mp3
47.51M
🎯 لایه سختِ مقاومت و هسته های مقاومت
(جستاری در نسبت مقاومت با معنویت)
حجت الاسلام قنبریان
۲۵دی۱۴۰۳
مراسم اعتکاف دانشگاه علم و صنعت
❓چرا برخی در مقابل یک نظم سلطه گر بیرونی مقاومت نمی کنند؟! از جهانی سازی آمریکایی تا تجاوزهای صهیونی تا خودکامگی های داخلی و...!
❗️اصل مشکل را فیلسوفان و جامعه شناسانی درک کرده اند:
• ماکس وبر و "قفس آهنین"!
• کارل مارکس و "از خود بیگانگی"!
• هابرماس و "مستعمره شدن زیست جهان"!
• "خود استعماری هوشمند"!
• پاسخ در اخلاق و معنویت است نه سیاست!
• خطبه۲۱۵ نهج البلاغه اوج حرف را زده است...
• لایه و هسته سخت مقاومت حفظ کرامت های خود است!
• فرق اعتراض وال استریت و مقاومت غزه؟
• لایه سختِ هسته های مقاومت، "ربطنا علی قلوبهم" است!
• این تونل های غزه نیست که بمباران شود حتی دست جنگ ترکیبی و شناختی به آن نمی رسد!
* اگر مفید دیدید گوش دادنش را به دیگران توصیه کنید!
☑️ @m_ghanbarian
حال عجیبی داره امشب...
یک شادی مملو از حزن...
از پیروزی مردم غیور و صبور غزه و جنبش قهرمان حماس خوشحالیم
در این احساس شادی و آرامش به یاد مردانی هستیم که این پیروزی مدیون شجاعت و استقامت و غیرت آنهاست
بدون تردید قلب های ما جز با محو اسرائیل آرام نمی گیرد...
روزی در قدس فریاد خواهیم زد از عمق جان
در بهار آزادی جای شهدا خالی
@rismansanj