✍️اخبات اوج فروتنی در برابر خدا
🔺اخبات که از واژه خبت گرفته شده در اصل به معنای زمین هموار، دشت و زمین مطمئن و دارای ریگ، دشت بدون گیاه، زمین سخت و هموار و زمین گود و پهناور است.
🔺این واژه در کاربردهای خود در ادبیات و فرهنگ عربی و اسلامی به معنای تسلیم و #خضوع و خشوع و نرمی و تواضع و فروتنی و اطمینان در مقابل اضطراب و نگرانی و تردید و تزلزل به کار رفته است.
🔺محققان بر این باورند که واژه اخبات به سبب ریشه آن و ویژگیهای باب افعال به معنای خضوع و خشوع #مستمر و پایدار است.
🔺به نظر میرسد با توجه به کاربردهای این واژه در معنای سکون و استقامت و دلشکستگی و انابه و اطمینان برخاسته از شوق (فرهنگهای مختلف و تفاسیر شیعی و سنی)، بتوان گفت که اخبات به معنای نزول در محیطی گسترده و هموار است به گونهای که شخص در آن استقرار یافته و از هرگونه اضطراب و انحراف و اختلاف و تردید رهایی یافته باشد. لازمه چنین حالت روحی و روانی چیزی جز #حقیقت_ایمان و تسلیم و اطمینان نیست (التحقیق ج 3 ص 9)
🔺اخبات به معنای حقیقت و باطن ایمان است و لذا کسی که به این مقام دست یابد به حقیقت ایمان دست یافته و انسانی مطمئن و دارای ثبات عقیده و آرامش میباشد که هیچگونه #خوف و حزن ندارد و تسلیم محض خداست و مرضی و راضی در برابر وی و محبوب خداوند است، از این رو در ادعیه اسلامی و روایاتی که از امامان معصوم نقل شده آن را مقامی با ارزش بسیار دانسته و خواهان دست یابی به آن میشوند.
🔺از امیر مومنان علی (ع) در دعای ختم قرآن روایت شده که آن حضرت چنین درخواستی از خداوند میکند: اللهمانی اسالک اخبات المخبتین، خداوند از تو درخواست مقام اخباتی دارم که از آن مخبتان است. (بحار الانوار ج 89 ص 206)
🔺در قرآن در سه آیه، هود آیه 23 و حج آیه 34 و 54 به مقام مخبتین اشاره شده و صفات آنان تبیین گردیده است.
#تواضع در مقابل خداوند
@rooshanfekr
♻️ نماز با کسالت
🌟الإمامُ الباقرُ عليه السلام :
💎لا تَقُمْ إلى الصَّلاةِ مُتَكاسِلاًولا مُتَناعِسا ولا مُتَثاقِلاً ؛ فإنّها مِن خَلَلِ النِّفاقِ، وإنَّ اللّه َ نَهَى المؤمنينَ أن يَقُومُوا إلى الصَّلاةِ وهُم سُكارى يَعنِي مِنَ النَّومِ .
💎با حالت كسل و خواب آلود و سنگين به نماز نايست ؛ زيرا اينها از خصلتهاى نفاق است و خداوند مؤمنان را از اين كه در حالت مستى ؛ يعنى مستى خواب ، به نماز ايستند نهى كرده است .
📚تفسير العيّاشي : 1/242/134
@rooshanfekr
بسم الله الرحمن الرحیم
🔶ما برای مبارزه با هوای نفس آفریده شدهایم
🔹هوای نفس، هر علاقهای است که آدم را ساقط میکند. و ما از خدا میخواهیم که قدرت تشخیص آن را به ما بدهد. ما درباره مبارزه با هوای نفس 70-80 جلسه تحت عنوان «تنها مسیر» در سالهای اخیر صحبت کردهایم. در آن جلسات توضیح دادهایم که چرا فلسفه حیات بشر مبارزه با هوای نفس است و ما اصلاً برای مبارزه با هوای نفس آفریده شدهایم.
🔸امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «نِظَامُ الدِّینِ مُخَالَفَةُ الْهَوَى،(غررالحکم/9981) یعنی نخ تسبیح دین، مخالفت با هوای نفس است.
🔹بعضیها میگویند: «اگر این یک مشکل نبود، من آدمِ خوبی بودم!» در حالی که اتفاقاً خداوند سرِ همین مشکل، او را گیر انداخته است تا مبارزه با نفس کند، و نتواند با زرنگبازی از زیر بار مبارزه با نفس فرار کند. چون معمولاً ما دوست داریم کارهای خوبی را که خودمان دوست داریم، انجام دهیم ولی خداوند-به تعبیر ما- میگوید: «زرنگبازی در نیاور! این کارهای خوب را که خودت دوست داشتی و انجام دادی! حالا بیا و این یک کار خوبی که خودت دوست نداری را انجام بده، تا ببینم واقعاً آدم شدهای یا نه؟»
🔸امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «فَاتْرُکُوا الْهَوَى لِیَطِیبَ عَیْشُکُم»(جامعالاخبار/124) با هوای نفستان مخالفت کنید تا زندگیتان خرم شود.
🔹کسی که بنا نداشته باشد با خودش مخالفت کند، به زندگی خوب نمیرسد. لذا همیشه باید برای مخالفت با نفس آماده باشید. مبارزه با هوای نفس، همان جهاد اکبر است.
🔸آنهایی که میخواهند خوب باشند اما مخالفت با هوای نفس نکنند، در واقع میخواهند زرنگبازی کنند! و البته تعداد این آدمهای زرنگ هم زیاد است.
#استاد_پناهیان، 94/5/5
@rooshanfekr
💠 پناه بر خدا
🌟 پیامبر خدا صلى الله علیه و آله:
💎لقمان حکیم:پسرم! کیست که از خداوند عزوجل سراغ گرفت، ولى او را نیافت؟ و کیست که به خدا پناه بُرد، ولى خدا از او دفاع نکرد؟ یا کیست که به خدا توکل کرد، ولى خدا او را کفایت ننمود؟
📚 بحار/ج27/ص112
@rooshanfekr