هدایت شده از متنخوانی تفسیر المیزان
247-almizan-03.11.27.mp3
15.07M
#المیزان
متن خوانی تفسیر المیزان
جلسه ۲۴۷
جلد1/سوره بقره/ ادامه آیات ۲۰۸ تا ۲۱۰
شنبه ۰۳.۱۱.۲۷
#فقه_روز👇
https://eitaa.com/joinchat/1156972562C995b2572a2
فقه روز | محسنابراهیمی
#المیزان متن خوانی تفسیر المیزان جلسه ۲۴۷ جلد1/سوره بقره/ ادامه آیات ۲۰۸ تا ۲۱۰ شنبه ۰۳.۱۱.۲۷ #
#گزیده_المیزان
🔹درباره چگونه اسناد افعال و صفات مادی به خداوند متعال
▫️و ذلك أن أمثال قوله تعالى : (والله هو الغني ) الفاطر ـ ١٥ ، وقوله تعالى : ( العزيز الوهاب ) ص ـ ٩ ، وقوله تعالى ( اعطى كل شيء خلقه ثم هدى ) طه ـ ٥٠ ، تفيد أنه تعالى واجد لما يعطيه من الخلقة وشؤونها وأطوارها ، ملئ بما يهبه ويجود به وان كانت أفهامنا من جهة اعتيادها بالمادة وأحكامها الجسمانية يصعب عليها تصور كيفية اتصافه تعالى ببعض ما يفيض على خلقه من الصفات ونسبته إليه تعالى ، لكن هذه المعاني إذا جردت عن قيود المادة واوصاف الحدثان لم يكن في نسبته إليه تعالى محذور فالنقص والحاجة هو الملاك في سلب معنى من المعاني عنه تعالى ، فإذا لم يصاحب المعنى نقصا وحاجة لتجريده عنه صح اسناده إليه تعالى بل وجب ذلك لان كل ما يقع عليه اسم شيء فهو منه تعالى بوجه على ما يليق بكبريائه وعظمته.
▫️فالمجئ والاتيان الذي هو عندنا قطع الجسم مسافة بينه وبين جسم آخر بالحركة واقترابه منه إذا جرد عن خصوصيه المادة كان هو حصول القرب وارتفاع المانع والحاجز بين شيئين من جهة من الجهات ، وحينئذ صح إسناده إليه تعالى حقيقة من غير مجاز : فإتيانه تعالى إليهم ارتفاع الموانع بينهم وبين قضائه فيهم ،
🔸وهذه من الحقائق القرآنية التي لم يوفق الابحاث البرهانية لنيله إلا بعد إمعان في السير ، وركوبها كل سهل ووعر ، وإثبات التشكيك في الحقيقة الوجودية الاصيلة.
📚المیزان ج۲
@rooz_fiq
فقه روز | محسنابراهیمی
#گزیده_المیزان 🔹درباره چگونه اسناد افعال و صفات مادی به خداوند متعال ▫️و ذلك أن أمثال قوله تعالى
در جلسه۲۴۷ این متن را خواندیم. نکته مهمی که در پایان این متن هست، اینه که میفرمایند که این مطلب پس از اثبات #تشکیک_وجود فهم میشود. البته به این معنا نیست که تشکیک تحمیل بر آیه میشود بلکه به این معنا که اگر تشکیک فهم شده باشد، این حقیقت از ظاهر آیه بدست میآید.
@rooz_fiq
🌱کن نظری که تشنه ام،بهر وصال عشق تو
🌱من نکنم نظر به کس، جُز رُخِ دلربای تو
🌱از تو بر آید از دلم، هر نفس و تنفسم
🌱من نروم ز کوی تو، تا که شوم فنای تو
🌱دست ز تو نمی کشم،تا که وصال من دهی
🌱هر چه کنی بکن به من، راضی ام از رضای تو
📚مولانا
@rooz_fiq
هدایت شده از متنخوانی تفسیر المیزان
248-almizan-03.11.29.mp3
15.94M
#المیزان
متن خوانی تفسیر المیزان
جلسه ۲۴۸
جلد1/سوره بقره/ ادامه آیات ۲۰۸ تا ۲۱۰/ بحث روایی دوم درباره رجعت و تبیین چرایی تفسیر آیات به قیامت و رجعت و ظهور
دوشنبه ۰۳.۱۱.۲۸
#فقه_روز👇
https://eitaa.com/joinchat/1156972562C995b2572a2
هدایت شده از فلسفه بخوانیم
029-osul-falsafeh-08-03.11.29.mp3
17.02M
#اصول_فلسفه
🗓جلسه۲۹، ۰۳.۱۱.۲۹
📔موضوع: مقاله۸، واحد حقیقی بودن معلول در مباحث، توضیح «ضرورت بالقیاس» و «امکان بالقیاس» و شروع بحث «جبر و اختیار»
🔗گروه آموزش فلسفه و پرسش و پاسخ جلسات
▫️کانال فقه روز👇
https://eitaa.com/joinchat/1156972562C995b2572a2
➖➖➖➖➖➖➖➖
سالک باید حقیقت لا مؤثّرَ فی الوجود اِلاّ اللّه را اوّل با برهان حکمی مستحکم کند؛ و از معارف الهیّه، که غایت بعثت انبیاء است، فرار نکند، و از تذکّر حق و شئون ذاتیّه و صفاتیّه اعراض نکند که سرچشمۀ تمام سعادتها تذکّر حق است: وَ مَنْ اَعْرَضَ عَنْ ذِکْری فَاِنَّ لَهُ مَعیْشَةً ضَنْکاً و پس از آن که به حقیقت این لطیفۀ الهیّه که سرچشمۀ معارف الهیّه و باب الابواب حقایق غیبیّه است با قدم تفکّر و برهان رسید، به قدم تذکر و ریاضتْ قلب را با آن مأنوس کند تا قلب ایمان آورد به آن. و این اول مرتبۀ صدق مقالۀ او است؛ و علامت آن، انقطاع به حق و چشم طمع و امید از جمیع موجودات پوشیدن است؛ و نتیجۀ آن توحید فعلی است که از مقامات بزرگ اهل معرفت است.
📚آداب نماز، امام خمینی ص۱۳۰
@rooz_fiq
هدایت شده از نبض قلم | علی امیری
🎥 رهبر انقلاب: صاحبان دستگاههای تبلیغاتی، صاحبان بیان، صاحبان قلم، اصحاب هنر و دانش و مسئولان دستگاههای رسمی رسانه و آموزش و هنر و آحاد جوانانی که با فضای مجازی ارتباط دارند، باید تمرکز خود را برای مقابله با تهدید نرمافزاری دشمن قرار دهند
✅پ.ن: بارها رهبر انقلاب اسلامی مساله تبیین و جهاد رسانه ای و تحول در رسانه ملی و... را مطرح فرموده اند اما شاید احساس نشود در این حوزه ما خوش درخشیده باشیم
در بحث عمیق تری مانند تحول در حوزه علمیه و برخی نهادهای کشور هم الکلام الکلام...
در این عرصه ها بنظر حقیر یک راه حل مهم وجود دارد و بدون آن بعید است توفیقی حاصل شود. اینکه ما درست متوجه شویم؛
تحول، نوآوری، خلاقیت و تولید متوقف بر استقلال و آزادی های گسترده ی اندیشه، فکر، بیان و قلم است.
در بسترهای محدود و مقید به چارچوب های تنگ و کلیشه ای خلاقیت می میرد و تولیدات ناب و گسترده و راه گشای علم و محتوا و روش های اثر گذار فراگیر و تحول آفرین جای خود را به سکون، رکود و شعارها و حرف های تکراری و ملال آور و بی اثر می دهد.
نقطه ثقل تولد تمدن غرب _با همه خوب و بدش_ که جهان را تسخیر کرده است عبارت بود از آزادی گسترده اندیشه و تولید و بیان و قلم ...و آنچه حاکمیت کلیسا در قرون میانه را به رکود و نابودی کشاند جلوگیری از استقلال و الزام همگان به پیروی از چارچوب تنگ و کلیشه ای ارباب کلسیا بود
در رسانه هم غرب اینستاگرامی تولید می کند و در اختیار مردم قرار میدهد که بدون هیچ هزینه دولتی روزانه میلیون ها محتوای خلاقانه تولید و توزیع می گردد که هیچ نهاد رسمی و دولتی در جهان نمی تواند یک میلیونم این کار عظیم را انجام دهد
یا یک شبکه کوچکی مانند الجزیره قطر که اندازه نصف یک شبکه صدا و سیمای ما نیرو و تشکیلات ندارد اما در سایه استقلال و استاندارهای حرفه ای توانسته منطقه و جهان را تحت تاثیر خود قرار دهد
یکی از مهم ترین راهبردهای کلان تحول همین استقلال گسترده نهادها و رسانه ها و افراد اهل سخن و قلم است؛
_حوزه علمیه پشتیبان انقلاب و مردم اما کاملا مستقل !
_رسانه های مدافع انقلاب و مردم اما کاملا مستقل !
_مجلس شورای اسلامی دلبسته به انقلاب اما کاملا مستقل !
_قوه قضاییه کاملا مستقل !
_و...
تحول در همه زمینه ها بستگی زیادی به تصمیم مسئولین محترم دارد که این راهبرد را در تار و پود کشور تزریق کنند و بعد آنقدر محصول ناب به ثمر می رسد که تا هفت پشت این کشور بزرگ بهرمند باشد.
لبیک حقیقی به مطالبه رهبری معظم انقلاب اصلاح ساختار رسانه کشور و استقلال بخشی واقعی ومعقول به آن است.
✍علی امیری
#نبض_قلم👈#عضوشوید
@nabzqalam
9.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌱اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضى مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِىَ مِنْهُ
@rooz_fiq
🔹فقه و تطورات الفاظ
▫️یکی از مباحث مهم در فقه، موضوع شناسی ادله است. به این معنا که فقیه باید موضوع احکام شرعی را مشخص کند. مشخص بشود که دقیقا چه چیزی موضوع حرمت، وجوب، بطلان، صحت و .... قرار گرفته است. آیا مطلق است یا قیود دارد؟ آیا انصراف دارد؟ آیا ناظر به مصداق مشخصی در زمان صدور است؟ و ..... از آنجایی که الفاظ دارای تطورات معنایی هستند، فقیه در این زمینه با چالش هایی مواجه است که در استنباط توجه به آنها مهم است. برخی را با ذکر مثال بیان می کنیم:
1⃣گاهی لفظ در زمان صدور دارای معنایی بوده است، اما در زمان های بعد در بین عموم مردم و یا بین رشته های خاص علمی، دارای معنایی دیگر می شود. از آنجایی که استعمال لفظ و انس با معنا در فهم ادله موثر است، اگر فقیه از این مسئله غفلت کند، ممکن است که معنای جدید را بر عبارات زمان صدور و یا نزول حمل کند. الفاظی مانند: «لاجناح»، «حرمت»، «شهید» و «بیع» و .... از این دست هستند. علامه در المیزان در موارد متعددی این مطلب را متذکر می شوند.
2⃣گاهی به دلیل تبادل واژگان در زبان های مختلف، لفظی از زبان عربی وارد در زبان فارسی میشود. اما از آنجایی که چنین انتقالاتی تدریجی است، ممکن است که در زبان جدید در مصادیق خاصی به کار برود و کثرت استعمال در معنای جدید، سبب شود که این لفظ در بین فارسی زبانان به معنایی اخص یا اعم به کار رود، آنگاه فقیه در هنگام مطالعه ادله همان معنای مأنوس در زبان فارسی را به دلیل حمل کند و بر اساس آن نتیجه بگیرد. جالب تر اینکه در قرون اخیر به این دلیل که زبان فارسی با زبان های دیگری هم ارتباط گرفته و مثلا آثار دیگر زبان ها را ترجمه کرد، چنین مسائلی پیچیده تر می شود.
به عنوان مثال لفظ «تجارت» در زبان فارسی کاربرد دارد. این لفظ از زبان عربی وارد در فارسی شده است و این سوال است که بین معنای فارسی و عربی آن یکسانی وجود دارد یا خیر؟ حال فرض کنید که شخصی در ترجمه یک کتاب اقتصادی غربی از لفظ «تجارت» استفاده کند. در همین جا این سوال است که آیا آن لفظ انگلیسی و لفظ تجارت دارای یک معنا هستند یا خیر؟ بعد که به فارسی ترجمه شد، وقتی فقیه فارسی زبان با این لفظ مواجه شود از آنجایی که این لفظ در قرآن هم به رفته است، چنین بگوید که: «قرآن در هزار و چهارصد سال پیش در مورد چیزی که امروز در غرب در مورد آن صحبت می شود، حکم داده است». واضح است که به این راحتی این دو را نمی توان به یک معنا گرفت.
شهید مطهری در همین مورد می فرماید: «سرمايه دارى جديد يك پديده جداگانه و مستقل و بىسابقهاى است و جداگانه و مستقلًا بايد درباره آن اجتهاد كرد؛ همچنانكه تجارت در دنياى جديد سرمايه دارى با تجارت ساده قديم از لحاظ ماهيت ممكن است متفاوت باشد.»
همین مطلب در مورد مدیریت هم هست. تصوری ابتدایی از مدیریت در ذهن وجود دارد و وقتی که علم مدیریت غربی جدید، به خاطر ترجمه الفاظ آن به «مدیریت» به دست ما میرسد، می گوییم که این مسئله در دوران امیرالمومنین هم بوده است و نهج البلاغه پر است از این مطالب. حال آنکه ممکن است این دو اساسا مشترک لفظی باشند.
3⃣گاهی عنوان منصوص نیست و فقیه موضوعی را از ادله استنباط می کند و برای آن در زبان عربی عنوانی را قرار می دهد، آنگاه در دوره های بعد، آن عنوان رایج می شود و کم کم چنین گمان می شود که همین موضوع، خودش عنوان منصوص شرعی است و برای مشخص شده محدوده آن حکم، به تحقیق در مورد آن لفظ پرداخته می شود. در حالی که معلوم نیست که از روز اول که این لفظ برای آن موضوع جعل شده است، از جهت معنایی با آن موضوع از همه جهت مساوی بوده است یا خیر؟ شهید در مورد واژه «حجاب» چنین توضیحاتی را بیان می کنند.
4⃣مسئله دیگر در جایی است که فقیه می خواهد رساله عملیه خود را به زبان فارسی بنویسد. خصوصا در مواردی که لفظ عربی به زبان فارسی منتقل نشده و او مجبور است که معادلی از زبان فارسی برای آن قرار دهد. مانند «خمر»، «مسکر»، «غنا». آیا واژگانی مثل «شراب»، «مست کننده» و «موسیقی» می تواند تمام معنای الفاظ عربی را برساند؟ همچنین گاهی همان لفظ عربی ذکر می شود مانند «اینکه گفته می شود که مناسب مجالس «لهو و لعب» باشد. و اگر همان لفظ عربی در زبان فارسی کاربرد دارد، آیا لفظ فارسی همان معنای عربی را می رساند؟
🔸هرچند این مطلب نیاز به تکمیل و بیان شواهد بیشتر دارد اما از باب «قیدوا العلم بالکتابه» آن را نوشتم و از باب استفاده از نظر دوستان آن را منتشر کردم.
۰۳.۱۲.۰۱
@rooz_fiq
هدایت شده از متنخوانی تفسیر المیزان
249-almizan-03.12.01.mp3
15.96M
#المیزان
متن خوانی تفسیر المیزان
جلسه ۲۴۹
جلد1/سوره بقره/ ادامه آیات ۲۰۸ تا ۲۱۰/ ادامه بحث روایی دوم درباره تبیین چرایی تفسیر آیات به قیامت و رجعت و ظهور/ آیات ۲۱۱ و ۲۱۲
چهارشنبه ۰۳.۱۲.۰۱
#فقه_روز👇
https://eitaa.com/joinchat/1156972562C995b2572a2