🌹فرق زَعم و ظنّ در قرآن 🌹
🌟زعم:
گمان تضمینی از نوع محاسباتی مثبت یا منفی به خود یا به غیر است که غالباً در قرآن به جز در داستان یوسف نبی مابقی به شکل منفی آن ذکر شده است.
👈برای روشن شدن معنای این لغت قرآنی نخست به آیات مربوطه مدد الهی میرویم:
✨📖✨ قلْ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ هَادُوا إِنْ زَعَمْتُمْ أَنَّكُمْ أَوْلِيَاءُ لِلَّهِ مِنْ دُونِ النَّاسِ فَتَمَنَّوُا الْمَوْتَ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ
یعنی اگر شما، گمان تضمینی دارید که دوستان خدا هستید.
🌀در اصل زَعم، آن گمان باطلی است که انسان نسبت به خود یا دیگران از روی اشتباه محاسباتی انجام میدهد. در واقع زَعم به معنای ظنّ و گمان نیست، بلکه یک بَرآورد محاسباتی است که در نوع خود یک ظنّ و گمان محسوب میشود که اگر با واقعیت منطبق باشد یک زَعم مثبت، ولی اگر نباشد یک زَعم منفی است.
📌فرض کنید شما از شهری قصد حرکت به شهر دیگری را دارید؛ به نشانگر بنزین خود در آمپر خودروی خود نگاه میکنید و برآورد محاسباتی میکنید که تا شهر مقصد آیا شما را کفایت می کند یا نه؟، به این گمان که از نوع بَرآورد است زَعم گویند.
✨📖✨ ويَوْمَ يُنَادِيهِمْ فَيَقُولُ أَيْنَ شُرَكَائِيَ الَّذِينَ كُنْتُمْ تَزْعُمُونَ
یعنی کجا هستند آن شریکانی که در دنیا برآورد محاسباتی میکردید که شریک من هستند و آنان را در عبادت و قدرت شریک عبادت و قدرت من میکردید؟
🔸درباره حضرت یوسف آمده است: قَالُوا نَفْقِدُ صُوَاعَ الْمَلِكِ وَلِمَنْ جَاءَ بِهِ حِمْلُ بَعِيرٍ وَأَنَا بِهِ زَعِيمٌ
💎"زَعیم" در آیه فوق جنبه مثبت آن را دارد، یعنی یوسف گفت: من از طرف پادشاه برآورد محاسباتی میکنم و نوعی تضمین میدهم که اگر کسی جام طلای گم شده شاه را بیاورد شاه او را ببخشد. میگویند: فلانی زَعیم حوزۀ علمیه قم است؛ یعنی برآورد محاسباتی میکنیم این فرد به خاطر علم الهی و سرشارش، کلاماش ضمانی از خدا برای ما باشد.
🌟ظنّ چیست؟
ظنّ یک باور از روی عدم یقین است که مانند زَعیم نوع مثبت و منفی دارد.
✨📖✨ اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ اثمٌ (12 - حجرات)
⚡️از بسياری گمانها اجتناب كنيد كه بعضی از گمانها گناه است.
♨️آیه اشاره به نوع منفی ظنّ دارد که به عنوان بدگمانی است. مثال کسی ظن دارد که روزی با سرطان مثل پدرش در چهل سالگی خواهد مُرد. این یک ظنّ بد است و چون نتیجهاش ناامیدی و یأس از رحمت خداست، پس معصیت است که به نوعی اثم و گناه محسوب میشود.
🔹حق تعالی در ادامه آیه امر میفرماید:
✨📖✨ ولَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا (12 - حجرات)
⚡️و از عيوب مردم تجسس مكنيد و دنبال سر يكديگر غيبت مكنيد.
‼️انسان در مورد انسان دیگر تجسس و غیبت نکند. چون شیطان در یک تجسس و غیبت هرگز اجازه نمیدهد، ذکر خیری از کسی به انسان برسد. شما امکان ندارد در زندگی کسی تجسس کنید و به نکات مثبتی برسید. در غیبت و تجسس شیطان دشمن قسم خوردۀ انسان از همان ابتدا به دنبال کشف نکات منفی و بزرگ کردن این نکات است. اگر در آیه دقت کنیم تجسس از گمان بد حاصل میشود.
👤تصور کنید مردی در قبال همسر مؤمن خود دچار شکّ شیطانی شده است، پس قصد دارد در مورد او تجسس کند، چون خواطر این مرد در مورد همسرش شیطانی و بدبینانه است، لذا شیطان نیز در این امر او را یاری خواهد کرد و این مرد امکان ندارد در فرجام این جاسوسی، رفعِ ظنّ کند. ولی اگر این مرد از ابتدا گمان نیک به موضوع ببرد و جستجوی او در کشف حقیقت براساس گمان نیک باشد، قطعاً شیطان به همراه او در این کنکاش، برای گمراهیاش نخواهد بود.
💢گمان از نوع مثبت در کلام وحی نیز آمده است:
✨📖✨ الَّذِينَ يَظُنُّونَ أَنَّهُمْ مُلَاقُو رَبِّهِمْ وَأَنَّهُمْ إِلَيْهِ رَاجِعُونَ (46 - بقره)
⚡️كسانی يقين دارند به پيشگاه پروردگار خويش میروند و باو باز میگردند
🕊این آیه یک گمان مثبت است، گمان امید به ملاقات پروردگار! گمان مثبت را مترادف امید و رجاء که پیش بَرنده و نیک است نیز میتوان اطلاق کرد.
🔍باید دقت کنیم در مورد حق تعالی گاهی یک ظنّ مثبت خودش یک ظنّ سوء و بد محسوب میشود. مثال این که «خداوند بخشنده است» یک گمان نیک به خداوند است؛ ولی اگر کسی که سهواً گناهی از او صادر میشود این گمان را در باب خدا بکند چون این گمان باعث توبه و نزدیکی او به خدا میشود یک گمان نیک برای او بوده و نوعی امید یا رجاء محسوب میشود؛ اما کسی که عمداً گناه میکند، چون خداوند را معاذالله محکوم به بخشش بندگانش از روی رحمتش گمان دارد، این یک سوء ظن به او محسوب میشود که سزای آن آتش است.
✨📖✨ وذَٰلِكُمْ ظَنُّكُمُ الَّذِي ظَنَنْتُمْ بِرَبِّكُمْ أَرْدَاكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ مِنَ الْخَاسِرِينَ (23 - فصلت)
⚡️و همين پندار كه نسبت به پروردگار خود داشتيد شما را هلاك كرد و از زيانكاران ساخت.
┏━✨🕊✨🌺🕊🌟━┓
@roshangarane_313
┗━✨🕊✨🌺🕊🌟━
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بد کسی رو نخواهیم ............
✅حتما ببینید
┏━✨🕊✨🌺🕊🌟━┓
@roshangarane_313
┗━✨🕊✨🌺🕊🌟━┛
23.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 پرسمان دینی
🔰 ذوالقرنین کیست ؟
👤استاد رضا محمدی
┏━✨🕊✨🌺🕊🌟━┓
@roshangarane_313
┗━✨🕊✨🌺🕊🌟━┛
❓❓❓
✅پرسش:
آیا با سحر و طلسم، می شود تقدیر را عوض کرد؟
قسمت اول:
🌺 پاسخ:
انسان موجود پيچيده و ناشناخته اي است، ميتواند کارهاي خارق العاده و غير طبيعي انجام دهد. اين قبيل کارها از ابعاد مادي و غير مادي وجود انسان سرچشمه ميگيرد. از جهت مادي انسان ميتواند با کمک ابزار مادي و با انجام برخي تمرينات، سرعت خود را در انجام برخي کارها افزايش دهد و يا نسبت به برخي پديدهها عادت کند که براي ديگران تعجب آور باشد. از جهت معنوي نيز انسان با به کارگيري نيرويهاي رواني و روحي کارهاي فوق العاده انجام مي دهد. يکي از اين امور خارق العاده طلسم است.
🌸مجمع البحرين در ذيل کلمه طلسم مي نويسد: «سه نظريه مشهور درباره واژه طلسم وجود دارد: 1. از دو لفظ طلٌ به معناي اثر و اسم ترکيب يافته است. 2. لفظي است يوناي به معناي گره غير قابل گشودن. 3. مقلوب کلمه مسلط است». [1]
☘️نويسنده «کشٌاف اصطلاحات العلوم و الفنون» مي نويسد: «عبد العلي بيرجندي در شرح تذکره گويد: طلسم عبارت از خارقي است که مبدأ آن قواي فعٌاله (اثر گذار) آسماني آميخته با قوابل زميني منفعله (اثر پذير) است، تا بدان امور شگفت و غريب پديد آورند؛ زيرا براي حدوث کائنات عنصري که اسباب آنها قواي آسماني است، شرايط مخصوصي است و به اين شرايط استعداد قابل، کمال مي پذيرد و از اين رو کسي که احوال قابل و فاعل را بشناسد و بر جمع ميان آنها قادر باشد، مي تواند به ظهور آثار عجيب و شگفتي پي برد». [2]
پس اولاً؛📌 در طلسم از طريق برخي ابزار و وسايل مادي، نيروهاي ماورائي جهت انجام کارها به خدمت گرفته ميشوند.
ثانيا؛ 📌طلسم کار ساده و راحتي نيست و از دست هر کسي برنمي آيد. بايد توجه داشت که از هر کسي که ادعاي دانستن اين امور را دارد، نبايد به راحتي پذيرفت؛ چون بسياري از سودجويان از اين راه براي خود منبع درآمد درست کرده و مردم را فريب مي دهند.
ثالثاً؛ 📌طلسم خرافه نيست و داراي اثر و واقعيت است. ابن سينا بر اين باور است که سبب سحر نفوس قوي هستند که بدون استفاده از ابزار مادي به وقوع مي پيوندد؛ ولي طلسم از ارتباط قواي آسماني و قواي زميني ناشي مي شود.
ادامه دارد..
پی نوشت:
1. طريحي، فخر الدين، مجمع البحرين، ج5، ص107
2. طهانوي، کشٌاف اصطلاحات العلوم و الفنون، ج2، ص1138
┏━✨🕊✨🌺🕊🌟━┓
@roshangarane_313
┗━✨🕊✨🌺🕊🌟━┛
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رسم عاشقی ❄️
کبوتر مادر از سرما یخ زده ولی بچه اش رو❄️ زیر پرهای خودش گرم نگه داشته تا زنده❄️ بمونه❄️
مادر یعنی عشق❤️🌹
♡ #حرف_دل ♡
┏━✨🕊✨🌺🕊🌟━┓
@roshangarane_313
┗━✨🕊✨🌺🕊🌟━┛