#یادداشت_نهم
۱۹ خرداد ۱۴۰۳
انتخاب عاقلانه ( تجارت دو سر سود یا دلخوشیِ موقتی؟!)
✍️ حضرت امیر البیان علی علیه السلام میفرماید:
ترجمه:
«اى بندگان خدا! بدانيد كه تقوا پيشگان، نيكى
#دنيای_گذرا و
#آخرتِ_پايدار را به دست آوردند و با اهل دنيا در دنيايشان شريك گشتند اما اهل دنيا در امور اخروى آنان شريك نشدند. خداوند از دنيا به آن مقدار كه ايشان را كفايت كند و بىنيازشان سازد بر آنان مباح ساخت. خداوند عزّ و جلّ مىگويد:«
بگو چهكسى زينتهاى خداوند را كه براى بندگانش خارج ساخته است و روزىهاى نيكو را حرام ساخته است؟! بگو آن نعمت(خالص و بدون عیب و نقصی
) در روز قيامت براى كسانى است كه در زندگى دنيا ايمان آوردند و اخلاص داشتهاند. اين چنين،نشانههايمان را براى گروهى كه مىدانند شرح مىدهيم.» در دنيا به بهترين شيوه زندگى كردند و از بهترين خوردنىها استفاده نمودند و با دنياپيشگان در دنيايشان همراهى نمودند و با ايشان از نيكوترين خوردنىها بهره بردند و از نيكوترين آشاميدنىها، استفاده كردند و از بهترين لباسها پوشيدند و در بهترين مساكن، سكونت گزيدند و با بهترين همسران ازدواج نمودند و بر بهترين مركبها سوار شدند. با دنياپيشگان از لذتهاى دنيا بهره بردند و آنان فردای[ قيامت] همسايگان خدای متعال هستند. هر آنچه از خدا تمنّا مىكنند به ايشان عطا مىنمايد و خواستۀ آنان رد نمىشود و بهرهاى از لذت آنان كاسته نمىشود. پس اى بندگان خدا! هركس عقل داشته باشد و با تقواى الهى رفتار نمايد به اين[شيوۀ زندگى] رغبت نشان مىدهد و هيچ نيرو و توانايى جز با كمك خداوند ممكن نيست.
»
📚الأمالی(للطوسی) ج۱ ص۲۴
〰〰〰〰〰
✍️ چند کلمه ای تحلیل
۱_
#نظام_مقایسه ای که امیرالمومنین علیه السلام در این روایت بین متقین و اهل دنیا انجام داده اند، مایه تلنگر بوده و از گویا ترین سخنان برای عامه مردم (برای انتخاب یکی از این دو نوع زندگی) است.
لذا در دعوت مردم، لازم است که عقل ها را بواسطه ایجاد یک نظام مقایسه و طرح سوال خوب(
#حسنُ_السّوال)
تحریک کرده و زمینه ها( بسترهای فردی و اجتماعی)
را برای انتخاب عاقلانه و آزادانهٔ شیوه سبک زندگی،
مساعد کنیم.
۲_ روایت درصدد توجه دادن افراد و ارجاع آنان به
#عقل_سلیم است که اگر قدری روی
شیوه زندگیِ عاقلانهٔ متّقین در دنیا تأمل نمایند، مشتاق چنین زندگی شده و نه تنها حسرت زندگی اهل دنیا را نمیخورند،
بلکه یک #تجارت_دو_سر_سود هم خواهند داشت. (برخلاف اهل دنیا).
۳_
استفاده از بهترین امکانات خدادادی در دنیا، در اصل برای مومنین است. اما از آنجایی که دنیا سرای گذر است، خداوند رحمان کفار را هم از آن برخوردار کرده و چه بسا غرق در
#لذات_سطحی_و_ناپایدار آن میکند تا علاوه بر عدم احتجاج کفار بر علیه خدای رحمان، گرفتار
#استدراج شده و به سوی
#عذاب_مُهین شتاب کنند.( البته مراتبی از این عذاب در دنیا هم برایشان تدارک دیده شده)...
👈«
آیات استدراج در قرآن »
🌴
@Darol_salam