جهاد کبیر و تبعیتکردن از کفار
فَلا تُطِعِ الکٰفِرینَ وَ جٰهِدهُم بِه جِهادًا کَبیرًا
در تفاسیر گفتهاند مراد از این ضمیر «بِه» قرآن است با اینکه حالا کلمه قرآن در عبارت نیامده است که ضمیر به آن برگردد لکن هم مرحوم طبرسی در مجمعالبیان هم مرحوم علاّمه طباطبائی میگویند سیاق کلام نشان میدهد که مراد از «بِه» یعنی «بالقرآن».
اما یک وجه اوضحی در اینجا وجود دارد که
فَلا تُطِعِ الکٰفِرینَ وَ جٰهِدهُم بِه یعنی
بعدم الاطاعة عدمالاطاعة یعنی آن مصدری که فعل از آن انشقاق پیدا میکند و مستتر در آن فعل است. فَلا تُطِعِ الکٰفِرینَ وَ جٰهِدهُم بِه، یعنی به این عدمالاطاعة، جِهادًا کَبیرًا. پس عدمالاطاعة شد جهاد کبیر، این معنا اقرب به ذهن است.
جهاد کبیر یعنی این، جهاد برای عدم تبعیّت، برای عدم دنبالهروی از دشمن. پس مسیر و جهتگیری این مجلس این است؛ مسیر انقلابی، مسیر انقلابیگری، تعقیب راه انقلاب، تحکیم اسلام، تحکیم دین خدا (بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری ۱۳۹۵/۰۳/۰۶).
جهاد کبیر یعنی چه؟ یعنی اطاعت نکردن از دشمن، از کافر؛ از خصمی که در میدان مبارزهی با تو قرار گرفته اطاعت نکن. اطاعت یعنی چه؟ یعنی تبعیّت؛ تبعیّت نکن.
تبعیتنکردن در کجا؟ در میدانهای مختلف؛ تبعیّت در میدان سیاست، در میدان اقتصاد، در میدان فرهنگ، در میدان هنر. در میدانهای مختلف از دشمن تبعیّت نکن؛ این شد «جهاد کبیر» (بیانات در دانشگاه افسرى و تربیت پاسداری امام حسین علیهالسلام ۱۳۹۵/۰۳/۰۳).
🆔
@DrSaeedi