🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🔴 بخش سوم
✅ ۲. «مَنْ ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً»؛ كيست آن كس كه به (بندگان) خدا وام نيكويى دهد تا (خدا) آن را براى او چند برابر بيفزايد؟ (بقره ۲۴۵)؛
گویا کسی که انفاق میکند به خدا قرض میدهد و خدا آن را مضاعف میکند. مضاعف کردن یک نوع برکت است که در آن نشو و نما هست.
✅ ۳. «إِنَّ الْمُصَّدِّقِينَ وَالْمُصَّدِّقَاتِ وَأَقْرَضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَاعَفُ لَهُمْ وَلَهُمْ أَجْرٌ كَرِيمٌ»؛ در حقيقت، مردان و زنان صدقهدهنده و (آنان كه) به خدا وامى نيكو دادهاند، ايشان را (پاداش) دو چندان گردد و اجرى نيكو خواهند داشت (حدید ۱۸).
✅ گاهی شخص عمل خیر و انفاقی میکند که موجب افزایش مالش میشود. در اینجا زیاد شدن مال از نوع مال خیری است که در واقع یک نوع برکت است.
✅ ۴. «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا؛ يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا؛ وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا»؛ گفتم: از پروردگارتان آمرزش بخواهيد كه او همواره آمرزنده است. (تا) بر شما از آسمان باران پى در پى فرستد. و شما را به اموال و پسران، يارى كند و برايتان باغها قرار دهد و نهرها براى شما پديد آورد (نوح ۱۰تا۱۲).
✅ استغفار و توبه کنید تا خدا بر مالتان بیفزاید. آسمان برایتان خوش ببارد. این بحث استغفار و توبه است که عرض کردیم. این را به شکل اجتماعی هم میشود معنا کرد. «يُرْسِلِ السَّمَاءَ» به عنوان نتیجه عمل است. یعنی اگر شما استغفار و توبه کنید، مورد عنایت قرار میگیرید و خدا امدادِ به اموال میدهد؛ امدادِ به خیرات میدهد.
✅ ۵. «وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ»؛ و آنگاه كه پروردگارتان اِعلام كرد كه اگر واقعاً سپاسگزارى كنيد، (نعمت) شما را افزون خواهم كرد (ابراهیم ۷).
✅ هرکس خدا را شکر کند، خدا (نعمتهایش را) میافزاید. این افزودن یک نوع برکت است که در آن افزایش و رشدِ مطلوب وجود دارد. اگر شما خدا را شکر کنید، دمبهدم خدا به شما توجه بیشتری میکند.
✅ این مواردی که از آیات بیان شد، در این امر مشترکاند که تا به سمت خدا میروید، کار خیری میکنید، پاکی دارید، طهارت دارید، بنده خوبی هستید، خدا توجه ویژهای به شما دارد.
✅ حتی در مواردی مانند یتیم، خدا با اسم عطوفش به او توجه میکند. از این موارد فراوان داریم که خداوند معمولاً جانب فقرا را میگیرد. حضرت خضر از بازوان حضرت حق است و از رجال غیبی است که قرار است دستورات الهی را به لحاظ باطن، در عالم ساری و جاری کند. در جریان سوراخ کردن کشتی، حضرت موسی به حضرت خضر اعتراض میکند. ایشان میگوید: کشتی برای فقرا بود. خدا خواست کشتی به دست فقرا برسد و آن پادشاه غاصب آن را نگیرد. اینجا میگوییم به خاطر اینکه این شخص فقیر و بیچاره و محروم و مستضعف است، خداوند یک کاری میکند که این مال برایش برکت داشته باشد و از دستش خارج نشود. و الّا اگر بیبرکت بود، این مال برایش باقی نمیماند.
✅ از این دست مسایل در قرآن فراوان آمده است. لذا خداوند با اسم عطوفش و با اسم شکورش و با اسم توّابش و با اسم وَدودش و با اسمای دیگرش به همراه اسم «رزاق» کار میرسد.
🔵 برکت روزی در روایات
✅ ۱. «سئل النبي صلىاللهعليهوآله عن الصلاة، فقال عليهالسلام: الصلاة من شرايع الدين، وفيها مرضات الرب عز وجل، وهي منهاج الأنبياء، وللمصلي حب الملائكة، وهدى وإيمان، ونور المعرفة، وبركة في الرزق،....» (الخصال، ص۵۲۲)؛ نماز برکت در رزق میآورد. خداوند اهل نماز توجه میکند و برکتش را بیشتر میکند.
همین مضمون از امیرالمؤمنین صلواتاللهعلیه راجع به نماز شب وارد شده است.
✅ ۲. امام صادق علیهالسلام: «إِنَّ الصَّدَقَةَ تَقْضِی الدَّیْنَ وَ تَخْلُفُ بِالْبَرَکَةِ» (وسائلالشيعة، ج۶، ص۳۰۴)؛ صدقه بدهی را برطرف میکند و برکت میآورد.
یعنی انفاق کردن و صدقه دادن موجب برکت میشود.
✅ ۳. خوشدلی و پاکدلی و حتی فقر، موجب برکت میشود و خدا توجه میکند. یکی از این موارد رِفق و مدارا است. کسی که اهل رفق و مدارا است، خدا به او برکتِ در مال میدهد.
«علي، عن أبيه، عن عبد الله بن المغيرة، عن عمرو بن أبي المقدام، رفعه إلى النبي (صلىاللهعليهوآله) قال: إنَّ في الرِّفْقِ الزِّيادَةَ وَالبَرَكَةَ، وَمَنْ يُحْرَمِ الرِّفْقَ يُحْرَمِ الخَيْرَ» (کافی، ج۲، ص۱۱۹). در مدارا، فزونى و بركت است، و هر كه از مدارا محروم باشد، از خير، محروم گشته است (ترجمه از میزانالحکمه).
✅ کسی که اهل رِفق و مدارا است آن رِفق و نرمخوییاش باعث میشود، خدا برایش زیادت و برکت رقم بزند. خوشخویی و خوشخُلقی، برکت را زیاد میکند.
@Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal