🔴 بخش دوم
✅ ما برای «وَ لایَنْقُضُ الْيَقِينَ بِالشَّكِّ» چقدر وقت میگذاریم و چقدر وقت ما را میگیرد. اما در باب این دست از روایات معارفی و عشقی چقدر کار کردیم؟ مثلاً حارثهبنمالک گفت: «عَزَفَتْ نَفْسِي عَنِ الدُّنْيَا»؛ از دنيا بيزار شدهام. اینها گفته شده و احوالش را بیان کرده که چه چیز روی داده است و چه احوال خوشی داشته است.
✅ از آن طرف القائات و احوال شیطانی هم داریم که انسان در چه وسوسهها و دامهایی میافتد. اینها هم در آیات و روایات آمده است. بنده خدایی احوال شکاکان را توضیح میداد، میگفت: شکاک مانند یک غول است که از درون پوکیده است. این پوکیده را که میگفت، واقعاً میدیدم که خودش پوکیده است و داشت احوال خودش را توضیح میداد. هیچ منطقی نداشت و احساس تنگی و فشردگی میکرد. این احوال هم وجود دارد که ما به آن نمیپردازیم. «فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزَادَهُمُ اللَّهُ مَرَضًا» در دلهايشان مرضى است؛ و خدا بر مرضشان افزود (بقره، ۱۰).
✅ عرفا تعبیری دارند: همانطور که اگر انسان غذا و آب نخورد میمیرد، اگر رزق معنوی به او نرسد، میمیرد. واقعاً میمیرد. عارفان حیات معنوی را خوب فهمیدهاند. رزق معنوی همان حیات معنوی است. اگر رزق و روزی معنوی نخورد، میمیرد. لذا میگویند: صبح را از دست ندهید؛ بینالطلوعین را از دست ندهید. به طور کلی نه روز را از دست بدهید و نه شب را. همانطور که ما هر روز سهمی از روزی مادی داریم، همانطور هم سهمی از «رزق کریم» داریم. همانطور که اگر روزی مادی نخوریم میمیریم، در رزق معنوی هم همینطور است. باید قوت و غذا هر روز برسد. من بعضیها را دیدهام که اگر یک روز، روزیِ معنویاش نرسد، جزعوفزع میکند. او بَلد است چه کار کند. باید به دنبال تحصیل رزق معنوی باشیم. کسانی که از جهت روزی معنوی قوی شدهاند، اگر یک روز این روزی به آنها نرسد، میفهمند که چرا اینطور شده است و کجا خطا کردهاند.
✅ اگر روزی معنوی نرسد، میمیریم. این یک امر وجدانی است که عرفا بیان کردهاند. چون رزق معنوی زیاد خوردهاند و حیات معنوی پیدا کردهاند تا میبینند رزق معنوی نیست، حیات از آنها گرفته میشود. درست مانند کسی که از بالای کوه در حال سقوط است و احساس میکند از همه چیز جدا شده است. یک چنین حالتی را در خود احساس میکنند و شروع میکنند به التجا.
🔵 اسباب ازدیاد رزق معنوی
✅ چه چیزهایی باعث میشود رزق معنوی زیاد شود؟ در رزق مادی عرض کردیم که انسان باید تلاش کند و طلب روزی کند، نه اینکه در خانه بنشیند و بگوید خدا خودش روزی ما را میرساند. در رزق معنوی هم همینطور است.
✅ خدا روزیرسان است و به هر فردی هم با حکمتش روزی میدهد. اینها پابرجا است؛ ولی طلب را از شما میخواهد. باید تشنه بود و طلب داشت و پِی گرفت تا روزی معنوی داده شود. باید یاد گرفت و دست به کار شد تا در آدم پیاده شود. تا همت نباشد و دست به کار نشویم و طلب نباشد و عزم نباشد راه باز نمیشود. راه دارد.
🔵 حرفشنیدن
✅ بعضیها میگویند شما ابتدا چهار کلمه بشنوید؛ «آدمی فربه شود از راه گوش». همین حرفشنیدن است که آدم را وارد حالوحس میکند. هیچ حرفی نمیشنود و دنبالش را هم نمیگیرد، بعد میگوید چرا چیزی به ما داده نمیشود. اوّل بِشنو. اینکه کار سختی نیست. حرفشنیدن خیلی اثر دارد. چهار کلمه حرفشنیدن میتواند انسان را به عمق بِکِشاند. بعضی مواقع میتوانیم روزی معنوی سنگینی پیدا کنیم، ولی به همین اوّلیات اکتفا میکنیم و میگوییم: «الحمدلله». شُکر دارد، ولی تو میتوانستی از این بالاتر بروی، چرا نرفتی؟ با اندکی افزودن به معرفت، میتوان همان نماز یا روزه را عمق بخشید تا روزیها سنگین شود.
✅ خیلی باید حرف شنید. لزوماً حرفشنیدن منحصر به گوشدادن نیست، بلکه کتابی هم که میخوانید یا نوشتهای از کسی میخوانید، آن هم جزء حرفشنیدن است. حتی در رفتار یک ولیِّ خدا، کمکم مطلب از آن میگیریم، این هم جزء کار است. باید حرف شنید. و حرف را از اهلش بشنویم و اسرار شریعت را بشنویم و از این فضا خود را محروم نکنیم. باید خیلی حرف شنید.
✅ این شنیدن یک مرحله از طلب روزی است. اول باید شنید تا بدانیم که چه خبر است و چه نعمتهایی هست؟ چه مراحلی هست؟ حرفشنیدن به ما نقشۀ راه میدهد. من افراد بسیاری را دیدهام که زیاد میخوانند؛ اینها اثر دارد. به طور کلی سنت صدرایی عارفپرور است. بعد از صدرا را نگاه کنید. صدرا فلسفه کار کرده، (ولی) عرفان نظری را در کار خودش پیاده کرده است. اینها مباحث نظری است، ولی وقتی زیاد این مطالب خوانده میشود، انسان را به جای دیگری میرساند. ملاصدرا تحلیل کرده است که سلوک چیست؟ سعادت چیست؟
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal