#عرفان_دروادی_عمل
جلسه ۳۱۰
🔴بخش دوم
🔵یک نمونه از فرهنگ قرآنی
✅«دنیا ماندگار نیست؛ شما برای ابد خلق شدهاید و سر سفرۀ اعمال خود مینشینید». این یک اعتقاد است. نتیجۀ آن چیست؟ نتیجه این است که ما باید طوری باشیم که در ابد راحت باشیم و در زحمت نباشیم. به سرعت این اعتقاد، تبدیل به عمل و دستور و زیست میشود. عقاید دینی قرار است پایههای زیست انسان شود.
❇️تا اندیشهای میآید، تعاملی با آن اندیشه برقرار میشود. چرا؟ چون نحوۀ وجودِ انسان، شعوری-ارادی است. این نحوۀ وجود که شعوری-ارادی است، تا چنین برداشتی دارد، بر اساس آن عمل میکند. در عقاید دینی هم همینطور است. تا میفهمد که حق است، میخواهد بر اساس آن عمل کند؛ این اندیشه تمام زندگی او را رنگ میزند.
✅از یک منظر همۀ معارف دینی، حیاتبخشاند و در لحظهلحظۀ زندگی انسان حاضر میشوند. برای ساختِ انسان، آموزههای دینی بدون استثنا، همهاش مؤثر است. یعنی، اگر شما به خدا اعتقاد داشته باشید و نبوت و اندیشۀ معاد را معتقد باشید، لحظهلحظۀ زندگیتان را رقم میزند.
✅آنچه در شریعت با عنوان آموزههای تعلیمی آمده است، پایههای زیست و پرورش انسانی است و در لحظهلحظۀ زندگی انسان حاضر میشود و حیاتبخش است.
❇️گمان نکنیم که اندیشههای اعتقادی و معارفی دین قرار است یک گوشه و در پستو قرار بگیرد با عنوان تعلیم در برابر تربیت. نَه. اصلاً اینگونه نیست. دقت کنید؛ این اندیشههای اعتقادی و معارفی دین، زیرساخت تربیت است.
🔵واقعیت و موقعیت
❇️معارف دینی به گونهای است که ما را به درک موقعیت میکشاند. انسان برای تعامل، نیازمند به درک موقعیت است. نسبتی که با واقعیت پیدا میکنیم، موقعیت است.
❌کودکی که گمان میکند در تاریکی غول وجود دارد، نوعِ تعاملش چگونه میشود؟ با اینکه درک کودک از واقعیت غیرواقعی بوده است، با این حال چگونه سروصدا میکند و فرار میکند.
❇️بسیاری از آموزههای دینی و معارف دینی افزون بر بیان واقعیت، موقعیت را هم بیان کردهاند؛ یعنی، نسبتسازی هم صورت گرفته است. علاوه بر اینکه گفته شده است «خدا هست» گفته شده است که ما بندهایم.
✅«همۀ ما از خدا آمدهایم؛ به سمت خدا میرویم و با خداییم»؛ «انا لله و انا الیه راجعون» و «هو معکم»؛ یک واقعیتی را درک میکنیم و موقعیتی را هم احساس میکنیم. قرآن به موقعیتها هم اشاره کرده است.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat