♨️آذربایجان؛ اولویت امارات در قفقاز جنوبی
🔻تارنمای «دیپلماسی معاصر» (Modern Diplomacy)، در یادداشتی به گسترش روابط امارات و آذربایجان در همه سطوح، و پیوند آن با بهبود روابط بین امارات و ترکیه، و نیز عادیسازی این کشور حاشیه خلیج فارس با رژیم صهیونیستی پرداخته است:
🔻آذربایجان و امارات روابط دوجانبه خود را به سطح راهبردی ارتقا دادهاند؛ به ویژه پس از آن که محمد بن زاید، نخستین دیدار رسمی خود از قفقاز جنوبی را با سفر 9 ژانویه به باکو انجام داد.
بعد از جنگ قرهباغ
🔻پس از جنگ دوم قره باغ روابط دو کشور فعال شد و قراردادهای همکاری در زمینههای راهبردی به امضا رسید.
🔻پس از آن، آذربایجان سرزمینهای خود را آزاد کرد و روند عادیسازی بین ارمنستان و آذربایجان آغاز شد.
این روند به امارات اجازه داد تا روابط خود را با هر دو کشور تقویت کند.
🔻از سوی دیگر امارات تلاش کرد همکاریهای اقتصادی، سرمایهگذاری و انرژی را با دو کشور گسترش دهد، اما توافقات صورت گرفته با آذربایجان سود بیشتری به ویژه در زمینه توسعه منابع انرژیهای تجدیدپذیر داشت.
در نتیجه، مدل برد-برد به نفع هر دو کشور بوده است.
بهبود روابط با ترکیه
🔻افزایش تکاپوی کنونی در روابط را میتوان ناشی از احیای روابط ترکیه (متحد آذربایجان) و امارات دانست. پیش از احیای روابط ترکیه و امارات در سال 2021، روابط آذربایجان و امارات نیز تحت تأثیر رقابت آنکارا و ابوظبی در دیگر مناطق، قرار گرفت.
🔻عادیسازی روابط امارات و اسرائیل عامل مهم دیگری بود که بر روابط امارات و آذربایجان تأثیر مثبت داشت.
🔻پس از «توافق ابراهیم» روابط اسرائیل با کشورهای عربی رو به بهبودی گذاشت. با وجود درگیریهای مداوم با فلسطینیها، امارات مصمم به حفظ روابط با اسرائیل است.
🔻این امر، موانع روابط امارات با آذربایجان نیز که از روابط متمایزی با تل آویو برخوردار است، برطرف کرد.
🔻افزون بر این، امارات یک کشور حاشیه خلیج فارس است و آذربایجان می خواهد روابط خود را با اعضای شورای همکاری خلیج فارس تقویت کند.
🔻آذربایجان به عنوان کشور پیشرو در قفقاز جنوبی و عضوی از جهان ترک، نقش مهمی در روابط بین خلیج فارس، جهان ترک و آسیای میانه دارد.
همکاری در زمینه انرژی
🔻انتخاب آذربایجان برای سرمایه گذاری در منابع انرژی تجدیدپذیر نیز به نفع روابط دو کشور بوده است؛ که با هدف تولید برق عمدتاً از منابع تجدیدپذیر صورت میگیرد.
🔻آذربایجان همچنین قصد دارد تا سال 2030، 30 درصد از نیاز انرژی خود را از منابع تجدیدپذیر تامین کند.
اگرچه امارات از نظر سوختهای فسیلی غنی است، اما اولویت را به منابع جایگزین میدهد و سرمایهگذاری 54 میلیارد دلاری در این زمینه را در نظر گرفته است.
🔻در سفر اخیر محمد بن زاید، توافقنامههایی بین جمهوری آذربایجان و امارات امضا شد؛ یک نیروگاه خورشیدی 230 مگاواتی ساختهی شرکت اماراتی "مصدر"، اکتبر/نوامبر سال گذشته در آذربایجان افتتاح شد.
در ماه دسامبر، دو سند کلیدی دیگر در باکو امضا شد.
🔻انتظار میرود سرمایهگذاری بین آذربایجان و امارات براساس قراردادها و تفاهمنامههای امضاشده به تولید 10 گیگاوات انرژی سبز در آذربایجان کمک کند.
تجارت و گردشگری
🔻شهروندان امارات و آذربایجان از 8 جولای 2023 میتوانند تا سه ماه بدون روادید در کشورهای یکدیگر اقامت داشته باشند.
🔻این تحول تاریخی نه تنها نشاندهنده گسترش پرشتاب روابط است، بلکه راه را برای فرصتهای بزرگ در زمینههای مختلف نیز باز میکند.
🔻آذربایجان در سالهای اخیر به عنوان یک مقصد بسیار مورد توجه برای گردشگران اماراتی ارتقاء یافته، که تا حدی به دلیل پروازهای مستقیم موجود، و آوازه آن به عنوان یک مرکز فرهنگی و تجاری پر رونق بوده است.
🔻در سال 2022، حدود 42 هزار گردشگر اماراتی به آذربایجان سفر کردند که بیش از دو برابر این تعداد در سال 2021 است.
🔻شرکت ADQ مستقر در ابوظبی، در جریان نشست COP28 در دسامبر 2023، یک سرمایهگذاری مشترک 1 میلیارد دلاری با صندوق ثروت دولتی آذربایجان باهدف سرمایهگذاری در بخشهای کلیدی امضا کرد.
🔻زیرساختهای کشاورزی، فناوری، دارویی و انرژی، محور این پروژه مشترک قرارداد سرمایهگذاری با آذربایجان خواهد بود.
🔻برپایه این توافق، انتظار میرود همکاری با امارات، منجر به افزایش چشمگیر تعداد مراکز داده در آذربایجان شود.
🔻فارغ از ژئوپلیتیک، روابط آذربایجان و امارات در بخشهای اقتصادی و انرژی رو به بهبود است؛ پیشبینی میشود روابط دو کشور بر روابط قدرت در منطقه خلیج فارس و همچنین قفقاز جنوبی و آسیای میانه تأثیر بگذارد. امضای توافق راهبردی در سفر محمد بن زاید، نشان میدهد که امارات، در قفقاز جنوبی، آذربایجان را در اولویت قرار داده است.
#امارات
🌐 Modern Diplomacy
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies