♨️کشتار هولناک اسپایکر؛ فاجعه ای که دنیا را تکان نداد!
👤 محمد مسعود صفائیان؛ کارشناس ارشد روابط بین الملل
🔺ده سال پیش در چنین روزهایی بزرگترین پایگاه هوایی عراق که به جهت تحقیر مردم این کشور به نام یک خلبان آمریکایی نامگذاری شده بود به قتلگاه نزدیک به 2000 دانشجوی عراقی تبدیل گردید. کشتار اسپایکر به عنوان بزرگترین کشتار داعش در طول حیات خود یاد کرده اند و بیراه نیست که برخی منابع این حادثه را بزرگترین واقعه تروریستی پس از حملات یازده سپتامبر توصیف کردهاند. فاجعه ای که از سوی بسیاری از پژوهشگران حوزه حقوق مصداق بارز نسل کشی به حساب می رود.
🔺کشتار وحشتناک جوانان با تصمیم قبایل عرب رقم خورد چرا که نمیتوان گزاره همدستی عشایر تکریت با داعش را رد کرد. اعضای داعش این جنایت را با انتشار ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی اعدام جمعی آنها را با تیراندازی یا بریدن سر آنها در کنار رودخانه دجله تکمیل کردند؛ تصاویری که همچنان با توضیح "دارای صحنه های دلخراش و هولناک" توسط کاربران دیده میشوند.
🔺بی شک یکی از نمادهای این جنایت گودال بزرگ و معروف «خسفه» است که در آن هزاران انسان بی گناه در زیر خروارها خاک مدفون شدند.
🔺با وجود گرمای شدید روزهای گذشته خانواده شهدای کشتار اسپایکر در تکریت دهمین سالگرد شهادت فرزندانشان را در همان پایگاه برگزار کردند. نخست وزیر عراق نیز در حساب تویتری خود اعلام کرد. ما بر اساس وظیفه ملی، قانونی، اخلاقی و بشردوستانه خود به اجرای عدالت در مورد همه شهدای عراقی ادامه می دهد و در انجام آن تعلل نخواهد کرد.
🔺معين الكاظمي رئیس هیئت شهدای اسپایکر هم در جهت تسکین درد خانواده های شهدا از عزم راسخ خود برای برقراری ارتباط با مقامات مربوطه برای اجرای حکم اعدام علیه عاملان این جنایت سخن گفت.
🔺موضوع مورد بحث اما، بازخوانی ابعاد واکنش مجامع جهانی، نظر به گستردگی این جنایت هولناک است. جایی که انتظار میرفت خبر کشتار دانشجویان شیعه عراقی توسط گروه تروریستی داعش، دنیا را تکان دهد، اما سازمانها، مجامع جهانی و حتی رسانه های بزرگ از کنار آن عبور کردند.
🔺همچنین پس از انتشار اولین گزارش جنایت اسپایکر توسط وزارت دفاع عراق تا کنون بازتاب فراگیری از سوی سازمانهای بین المللی و مراجع حقوق بشری به چشم نمیخورد.
🔺در پایان، نتیجه بررسی مواضع نهادهای بین المللی همچون سازمان عفو بین الملل در واکنش به این دست از جرایم، گواهی بر تائید فرضیه «سلیقه ای بودن عملکرد سازمان های جهانی» محسوب میشود.
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies