♨️موانع عادی سازی روابط میان ایران و سعودی
🔺علاء الدین بروجردی سفیر اسبق ایران در عربستان و رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم تاکید میکند که اکنون اراده سیاسی در ایران و عربستان مبنی بر احیای روابط وجود دارد و منافع طرفین نیز در برقرار مجدد روابط منطقی است.
🔺سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران داشتن رابطه خوب با همه کشورها با اولویت به همسایگان است. عربستان نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما به دلایل متعدد که سهم قدرتهای خارجی به ویژه آمریکا در آن بسیار زیاد است این رابطه دچار فراز و فرودهایی شده است.
🔺در مقطع فعلی پنج دور مذاکره میان دو کشور در عراق برگزار شد که نشاندهنده عزم طرفین در حل مشکلات و برقرار رابطه منطقی است. این سیاست امروز هم تغییری نکرده و داشتن رابطه خود با عربستان سیاستی است که جمهوری اسلامی ایران دنبال میکند و عربستان نیز طبق اظهارنظرهای اخیر مقامات این کشور پی ایجاد روابط مثبت با ماست. اما این اراده طرفین باید محقق شود و ما باید به موانع غالب بیاییم.
🔺اصلیترین مانع برونمرزی است و شامل سیاستهای آمریکا و انگلیس میشود. رژیم صهیونیستی نیز همواره با اهداف مشخصی دست به اخلالگری زده است. البته این عوامل از آغاز پیروزی انقلاب وجود داشته و آمریکاییها که منافع نامشروع خود را از سال ۵۷ از دست داد مخل روابط ما با بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کشورهای منطقه بوده است.
🔺علت دوم عدم وجود سفیر در دو کشور است که به علت حوادث سال ۹۴ رخ داد و روابط دیپلماتیک به طور کامل قطع شد. سفرا تسهیلکننده و حلال مشکلات دو کشور هستند و عدم وجود سفارتخانه و سفیر عامل دیگری است که میتوان به عنوان یک مشکل آن را تلقی کرد. موضوع دیگر تبلیغات در رسانههاست که فضا را برای عادیسازی روابط سنگین میکند.
🔺آنچه که مهم هست تلاش برای عادیسازی روابط با جهان اسلام است. چراکه به میزانی که ما با کشورهای منطقه ارتباط داشته باشیم جای دشمنان تنگتر خواهد شد و به میزانی که ما غیبت داشته باشیم آنها حضور خود را پررنگتر میکنند. بنابراین فکر میکنم خوب است که در قبال اظهارنظر وزیر خارجه عربستان مبنی بر داشتن رابطه مثبت با جمهوری اسلامی ایران ما نیز پاسخ عملی خود را داشته باشیم و به این روند سرعت ببخشیم.
🔺موضوع بمب هستهای دروغی است که آنقدر از سوی آمریکا و اسرائیلیها تکرار شده که برخی کشورهای همسایه آن را باور کردند. ما تنها کشوری هستیم که اضافه بر تعهد در پیمان NPT مبنی بر عدم ساخت و اشاعه بمبهای هستهای از پشتوانه فتوای مقام معظم رهبری در این زمینه نیز برخوردار هستیم. بنابراین ما به طور مضاعف مخالف بمب هستهای هستیم و این سلاح در سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران هیچ جایگاهی ندارد.
🔺ما به لحاظ عملیاتی معتقد نیستیم که این سلاح هستهای منجر به افزایش قدرت میشود. امروز پاکستان از میان ۵۷ کشور اسلامی تنها دارنده بمب هستهای است. اما میبینید که آمریکاییها تحت عنوان مبارزه با طالبان پاکستان از پایگاههای خود در منطقه به ویژه زمانی که در افغانستان حضور داشتند به این کشور اتمی حمله میکردند که باعث کشته شدن بسیاری از افراد عادی میشد. این موضوع نشان میدهد که بمب هستهای نمیتواند قدرت کشور را بالا ببرد و مبنای ایران به هیچ وجه ساخت بمب هستهای نیست.
🔺قدرت دفاعی ایران در وهله نخست انسجام ملی، بومی شدن دانش تسلیحاتی، فرماندهی معظم کل قوا و دیگر مولفههای قدرت ماست. بنابراین کشورهای منطقه نباید این دروغها را باور کنند و تحت تاثیری فضاسازیهای رسانهای و سیاسی آمریکا و غرب علیه ایران قرار بگیرند.
🔺بازگشایی کنسولگریها کاملا قابل تحقق است و نیازمند اراده سیاسی که در به نظر میرسد در دو طرف وجود دارد. اما مسئله یمن جداگانه است و ارتباطی به ما ندارد. ما با یمن هم مرز نیستیم و ارتباط فعالی با این کشور نداریم. تاجایی که من دورادور در جریان بودم به نظر میرسد مجموعه پنج دور به نقاط مثبتی که بتواند وارد مرحله عملیاتی شود رسیده و فکر میکنم منافع ملی طرفین نیز اقتضا میکند که ما از این مرحله عبور کنیم و بار دیگر روابط رسمی مجدد بین دو کشور برقرار شود. چرا که برقراری رابطه میان ایران و عربستان به آرامش، صلح و ثبات منطقه کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
#عربستان
🔹 مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies