*🔴 جلال آل احمد و روشنفکری 🔴*
▪️آل احمد از نخستین کسانی است که در ایران به مطالعه و بررسی روشنفکری پرداخته و درصدد شناخت ماهیت، زادگاه، محاسن و معایب این پدیده بر آمده است. نگاه و تحلیل او از روشنفکری و روشنفکران نیز همچون نگاه و تحلیلش در غربزدگی، نگاهی انتزاعی نیست بلکه از منظری انضمامی و ملموس به تحلیل پدیدههاست. جلال در مقدمه کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکران» در مورد آنچه او را به نوشتن این کتاب برانگیخت اینگونه میگوید: «طرح اول این کتاب در دی ماه ١٣٤٢ ریخته شد، به انگیزه خونی که در ١٥ خرداد ١٣٤٢ از مردم تهران ریخته شد و روشنفکران در مقابلش دستهای خود را به بیاعتنایی شستند.»
▪️آل احمد، روشنفکر را اینگونه تعریف میکند: «روشنفکر کسی است که فارغ از تعبد و تعصب و به دور از فرمانبری ، اغلب نوعی کار فکری میکند نه کار بدنی و حاصل کارش را که در اختیار جماعت میگذارد، کمتر به قصد جلب نفع مادی میگذارد» البته جلال تذکر میدهد که تمام کسانی که فکر میکنند، لزوماً روشنفکر نیستند زیرا علاوه بر کار فکری، داشتن رسالت اجتماعی نیز حائز اهمیت است. آل احمد روشنفکران را به دو دسته خودی و غیر خودی تقسیم میکند. دسته اول کسانی هستند که با چرخ دستگاه حکومتی میچرخند و دسته دوم، روشنفکران مستقل و آزادهای هستند که به دور از خدمتگذاری طبقه حاکم یا توجیه کردن کار حاکمان، کمر به خدمت طبقات محروم بستهاند. آل احمد آنگاه میکوشد تا در تاریخ ایران رد پایی از روشنفکران خودی بیابد.
▪️جلال روشنفکر را کسی میداند که چون و چرا کننده است، نفیکننده است، طالب راه ِبهتر است، راضی به وضع موجود نیست، به هیچ وجه و هیچ کس سر سپرده نیست و در یک کلام روشنفکران را دنبال کننده راه پیامبران می خواند. آل احمد از ناصرخسرو، سهروردی، فردوسی، خیام و هدایت به عنوان نمونههایی از روشنفکری در ایران نام میبرد.
▪️جلال نسبت به اتحاد روحانی و روشنفکری خوشبین است و مینویسد: «هر جا روحانیت و روشنفکری هم زمان با هم و دوش به دوش هم یا در پی هم میروند، در مبارزه اجتماعی پیروزی هست، پیشرفتی و قدمی به سوی تکامل و تحول و هر جا که این دوازدهم در معارضه با هم در آمده اند و پشت به هم کرده اند یا به تنهایی در مبارزه شرکت کردهاند، از نظر اجتماعی باخت هست و پسرفت و قدمی به سوی قهقرا » ✍️ امیرعلی کمیل
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
به ما بپیوندید پیروزی در راه است ، کانال گفتمان انقلابی ایتا 👇 👇
https://eitaa.com/Revolutionarydiscourse