[بخش ۲ از ۲]
۸. برنامۀ «نسیم سحری» نیاز دارد به کارشناسان دینی جدید و متنوع، که هم از فضل علمی برخوردارند، هم بیانی روان و گیرا دارند و هم میتوانند مطالب خود را بهشکلی موجز و گویا ارائه دهند. حتی میتوان در طول ماه، از کارشناسان متعددی در برنامه استفاده کرد. بهرهگیری از قالب گفتگو ـ و نه سخنرانی یکطرفه ـ نیز پیشنهاد دیگری است که در همین رابطه مفید به نظر میرسد.
۹. تبیین احکام مورد نیاز و کمتر گفتهشدۀ ماه رمضان، بهشکل کاربردی و جذاب، یکی از بخشهای بسیار مهمی است که جای آن در برنامه خالی است.
۱۰. آیتم چالشی پاسخ به شبهات روزهداری، با حضور دختران و پسران جوان، پیشنهاد دیگری است که برای ایجاد تحول در برنامه، مناسب به نظر میرسد.
۱۱. تهیۀ گزارشی جامع از نگاه غیرمسلمانان به روزه، همراه با بررسی مناسک مشابه با روزهداری در دیگر ادیان و آیینها، حتما میتواند به جذابیت برنامه کمک کند.
۱۲. طراحی و تولید آیتمِ «یک جزء، یک نکته»، میتواند در ترویج فرهنگِ «تدبر در قرآن» و «توجه به معارف قرآن» مؤثر باشد.
۱۳. پخش گزیدههایی از «سخنان اخلاقی و معنوی بزرگان»، «اشعار مناجاتی و موعظهای»، «دعای افتتاح و ابوحمزه» و همچنین گلچینی از مراسم شبهای حرم مطهر، با مداحی حاج محمود کریمی، قطعا به غنای برنامه کمک میکند.
۱۴. نقل برشهایی از حالات علماء، اولیاء و شهداء در ماه رمضان نیز قطعا مفید خواهد بود.
۱۵. تولید و پخش نمایشهای رادیویی یا روایت جذاب یک داستان دنبالهدار، یکی دیگر از عوامل ایجاد جذابیت در برنامه است.
۱۶. در بخش گزارش، میتوان بهجای طرح چند سؤال کلیشهای و بیثمر از افراد شبکار، طیفهای مختلفی مثل: روزهاولیها، جوانان، سالمندان، شاغلان در مشاغل سخت، مسجدیها، خیرین و تازهمسلمانان را بهعنوان سوژه برگزید و با طرح چند سؤال هوشمندانه از آنان، برنامۀ مفید و جذابی را رقم زد.
۱۷. با توجه به اولویت خانواده، اهمیت نقش مادران در ماه رمضان و ضرورت فرهنگسازی برای حل معضل کاهش جمعیت، میتوان با طراحی یک آیتم اختصاصی برای مادران خانهدار، قدم مؤثری در بهبود وضعیت برنامه برداشت.
۱۸. معرفی کتابهای مفید برای قشرهای مختلف، همراه با خوانش بخش جذابی از آنها، یکی دیگر از پیشنهادهاست.
۱۹. دعوت از چهرههای سرشناس و محبوب به برنامه، در کنار معرفی افراد موفق اما ناشناس، یکی دیگر از پیشنهادها برای ارتقاء کیفی برنامه است.
۲۰. برنامۀ «نسیم سحری» یکی از بهترینها فضاها برای راهاندازی پویشهای مختلف، مثل پویش کمک به نیازمندان است.
۲۱. گنجاندن بخش مسابقه در برنامه، البته همراه با جائزه، حتما به رونق آن کمک میکند.
۲۲. ایجاد آیتمی برای پاسخ به سؤالات و شبهات مخاطبان، بهعلاوۀ پخش پیامهای مردمی، یکی دیگر از ضرورتهاست.
۲۳. فرم برنامه را نیز میتوان با تنوع آیتمها، لحن پرشور و ادبیات گیرای مجری و همچنین آواها و نغمههای جدید مذهبی و معارفی متحول کرد.
۲۴. شاید برنامۀ صبحگاهی «مهربان باشیم» در رادیو معارف، الگوی مناسبی برای ایجاد یک تحول حداقلی در برنامۀ «نسیم سحری» رادیو خراسان باشد.
۲۵. با توجه به مجموع آنچه بیان شد، میتوان به این نتیجه رسید که برنامۀ «نسیم سحری»، علاوه بر تهیهکننده، به یک مشاور قوی دینی، هنری و رسانهای احتیاج دارد.
۲۶. برای نگارنده کاملا روشن است که تحقق این قبیل تحولات، پیش از اصلاحات محتوایی و فرمی، نیازمند یک سلسله اصلاحات ساختاری و برنامهای در صدا و سیما و متوقف بر تأمین بودجه از سوی سازمان مرکزی است. آری؛ بیایید برای یکبار هم که شده، همه کمک کنیم تا یک «پدیدۀ رسانهای»، نه در شبکههای سراسری، که در شبکههای استانی کشور رقم خورده و جوانان پُرانگیزه و تحولخواه این مرز و بوم، تحقق شعارِ «جوانگروی» و «تحولگرایی» را در عمل ببینند، ان شاء الله.
🏷
#نوشتار #یادداشت #رادیو_خراسان #ماه_رمضان #سحر #تحول
🆔
@Smh_Doaei