او خود آیینه این بردباری مردانه بود. «همسرش روزی چند متکا خریده بود که بر روی آنها تصاویری وجود داشت. وقتی پیامبر به خانه آمد، دم در ایستاد و وارد نشد. همسر پیامبر میگوید آثار نارضایتی را در سیمای حضرت دیدم و گفتم یا رسولالله توبه میکنم. مگر چه گناهی کردهام؟ فرمودند: این متکاها چیست؟ گفتم: اینها را خریدهام تا شما بر روی آنها استراحت کنید، ولی حضرت فرمودند: خالقان این تصاویر در قیامت عذاب خواهند شد ...» (5) این روش مواجهه بردبارانه با خطای همسر، همان شیوهای بود که حضرت خود به مردان امتش نیز میآموخت.
برخورد صبورانه پیامبر اکرم (ص) در ماجرای مربوط به آیات اول سوره تحریم نیز از مصادیق همین بردباری باشکوه است. در آن ماجرا دو تن از زنان پیامبر خطای غیرقابل بخششی کرده بودند؛ چندانکه پدر یکی از این همسران میگوید وقتی به خانه دخترم رسیدم به او گفتم: آیا یکی از شما امروز پیامبر را خشمناک کرده است؟! ... آیا همواره به شما نگفته بودم که پیامبر طلاقتان را میدهد؟! ...این موضوع موجب شد که پیامبر تا یک ماه دیگر به خانه آن دو زن نرود...» (6) خداوند نیز در قرآن آن دو همسر را تهدید کرده است که اگر تکرار خطا بکنند، پیامبر طلاقشان خواهد داد. (تحریم: 5) با این همه باز هم پیامبر بردباری به خرج داد.
آرامبخشی؛ کارکرد مهم زن در خانواده
در فضای فرهنگی شبهجزیره که مفاهیم انتزاعی کمتر به چشم میآمد، ادراک مفاهیم انتزاعی برای مردم کار دشواری بود. با این حال پیامبر به یکی از کارکردهای مهم شخصیت زن، اشاره پرتکراری میکرد. مرتب به مردان گوشزد میکرد که از خوشبختیهای مرد این است که زنی داشته باشد که نگاه به سیمای او موجب آرامش و شادی درونیاش شود. به مردان میگفت بعد از نعمت ایمان، بالاترین بهرهای که یک مرد مسلمان میتواند به دست بیاورد، این است که همسری دیندار داشته باشد که نگاهکردن به او آرامشدهنده و فرحبخش باشد. (وسائل الشیعة ج20 ص 41 و مستدرک الوسائل ج14 ص 169)
قدسیتبخشی به کارکرد زن
روزی مردی به نزدش آمد و گفت همسری دارم که وقتی به خانه میرسم به پیشوازم میآید، وقتی بیرون میروم بدرقهام میکند، وقتی مرا غمگین میبیند میگوید: اگر برای رزق دنیا غمگینی که کسی غیر از تو آن را بر عهده گرفته است و اگر برای آخرت غمگینی خدا غمت را زیاد کند! رسول گرامی فرمود: خداوند را بر روی زمین کارگزارانی است و این زن یکی از کارگزاران او است که نیمی از اجر یک شهید را میبرد. (وسائل الشیعة ج 20 ص 32)
وقتی اسماء دختر یزید انصاری به نمایندگی از زنان مدینه به نزد حضرت آمد و از ایشان پرسید که چرا زنان نمیتوانند مانند مردان از ثواب شرکت در جهاد و حجهای مکرر و ... بهرهمند شوند؟، حضرت فرمود این را بدان و برو به زنان مدینه هم بگو که زن اگر خوب شوهرداری کند و از تدبیرهای همسرش پیروی کند، همه آن اجرها را میبرد. (أن حسن تبعل المرأة لزوجها و طلبها مرضاته، و اتباعها موافقته، يعدل ذلك كلّه) اسماء "لا إله الا الله"گویان به سوی زنان مدینه برگشت. (اسدالغابة ج 6 ص 19)
زن شایسته را خیر دنیا و آخرت میدانست و میفرمود: «خداوند به موسی وحی کرده است که من به فلانی خیر دنیا و آخرت دادهام و منظور از خیر دنیا و آخرت، همسر شایسته بود.» (مستدرک الوسائل ج14 ص 169)
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔
https://eitaa.com/ashayerimonfared