🔹ستیز با علوم عقلی در حوزههای علمیه
✍مهدی مسائلی
✅یکی از شاخصههای جریانهای افراطگرا در شیعه و سنی مخالفت شدید آن با علوم عقلی همچون فلسفه است. البته پذیرفتنی است که تعدادی از علمای شیعه نگاهی انتقادی به علوم عقلی همچون فلسفه داشته باشند و این انتقادات را بهصورت عالمانه و در قالب کرسی تدریس بیان کنند. ولی جریانهای افراطگرا به شکل عوامانه و بارنگ و لعابِ تکفیر به مخالفت با فلسفه و علوم عقلی میپردازد.
...متأسفانه در این مسیر افرادی با گزینش سخنان علما، تفسیری غیرواقعهای و عوامانه از آنها ارائه میکند و در میان مردم عادی نگاههای تکفیری علیه علما را برمیانگیزند. البته این روحیه در حوزههای علمیه ریشهدار بوده و اختصاص به زمان کنونی ندارد، چنانچه امام خمینی در پیام منشور روحانیت میفرماید:
در مدرسه فیضیه فرزند خردسالم، مرحوم مصطفى از کوزهاى آب نوشید، کوزه را آب کشیدند، چراکه من فلسفه میگفتم. تردیدى ندارم اگر همین روند ادامه مییافت، وضع روحانیت و حوزهها، وضع کلیساهاى قرونوسطی میشد...
✅صراحتاً باید گفت امروز جریانهای فعالی در حوزههای علمیه، مخالفت با فلسفه و عرفان نظری را با تکفیر مراجع تقلید و بزرگان شیعه همراه ساختهاند. چنانچه در سالهای گذشته فیلمی از یک روحانیِ لندن نشین به نام سید مجتبی شیرازی منتشر شد که در آن وی بیشرمانه به تکفیر مرحوم آیتالله محمدتقی بهجت میپردازد. با این استدلال که آیتالله بهجت فلسفه و عرفان نظری را نزد اساتیدی همچون مرحوم آیتالله سید علی قاضی، فراگرفته و شاید به مسأله وحدتوجود اعتقاد داشته است...
✅ حقیقت اینکه بعضی مدارس علمیه وابسته به این جریانها، از یکسو به تحریم فلسفه میپردازند و طلاب را از این علوم دور میدارند، و از سویی دیگر، طلاب را با انبوهی از مطالب ضد فلسفه روبرو میسازد و این موضوع ضدّیت یکطرفه و عوامانه اینطلاب را با این علوم در پی دارد.
بیان این نکته شاید جالب باشد که رویکرد تقابلی افراطگرایان شیعه با علوم عقلی، تشابه کاملی با مواضع جریان وهابیت دارد
✅همچنین افراطگرایان شیعه و سنی، هر دو از دشمنان سرسخت صوفیه به شمار میآیند و همان گونه که جریان وهابیت شیعه و صوفیه را دشمن اصلی اسلام معرفی میکند، جریان افراطگرای شیعه نیز دشمنان اصلی اسلام را اهلسنت و صوفیه میداند.
اگرچه تردیدی در وجود بعضی انحرافات در تفکرات و مرام تصوف نیست، ولی همهٔ صوفیان در انحرافات فکری و رفتاری یکسان نیستند. با این حال، جریان افراطگرای شیعه تعریفی کلی از صوفیه ارائه میکند و سلوک و رفتار منحط بعضی از فرقههای تصوف را برای همه آنها در نظر میگیرد. ...تأثیر این نگاه را میتوان در نقدهای این جریان بر شاعران بزرگ ادب فارسی دید.... چنانچه ردّ مولوی و مثنوی یا حافظ و دیوان اشعار وی،از دغدغههای خاص این جریان است....
متأسفانه جریان افراطگرای شیعه برای بسیاری از علمای بزرگ معاصر شیعه عنوان صوفی را به کار میبرد، زیرا این بزرگان، عالم به فلسفه و عرفان نظری هستند و از اشعار حافظ و مولوی بهره بردهاند.
....................
✅متن کامل یادداشت:
https://www.mehrnews.com/news/4284911
.....................
آدرس کانال مهدی مسائلی در پیام رسانها:
✅ایتا:
https://eitaa.com/azadpajooh
✅سروش:
https://sapp.ir/azadpajooh
✅گپ:
https://gap.im/azadpajooh
.........
@azadpajooh