⚡️ آیا امام باقر(ع) وصیت به عزاداری در منا کردهاند؟
سوال:
سلام علیکم
شما گفتهاید در روایات و سیره اهلبیت (ع) استمرار عزاداری اختصاص به امام حسین (ع) دارد، آیا طبق روایت زیر نمیتوانیم عزا را از تخصیص برای سیدالشهداء(ع) خارج کنیم؟ 👇
🔹 امام صادق(ع) میفرمایند:
یَا جَعْفَرُ أَوْقِفْ لِی مِنْ مَالِی کَذَا وَ کَذَا لِنَوَادِبَ تَنْدُبُنِی عَشْرَ سِنِینَ بِمِنًى أَیَّامَ مِنًى؛ ای جعفر! از مال من فلان مبلغ را وقف کن تا نوحه سرایان ده سال در منى برایم نوحه سرائى کنند. کافی، ج۵، ص۱۱۷.
⚡️پاسخ:
سلام علیکم؛
نُدبه در این روایت به معنای عزاداری و مصیبت گرفتن نیست بلکه به معنای ذکر فضایل و مناقب و بزرگداشت شخصیت ایشان در آن ایام است، بدلایل زیر:
🔺 مسلمانان روز دهم، یازدهم و دوازدهم ذیالحجه در منا جمع میشوند و در این تجمع همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی حضور دارند، از آنجا که اقلیت بودنِ شیعه در آن زمان بیش از امروز بوده و همچنین استمرار عزاداری در نگاه سایر مسلمانان عملی ناپسند است، نمیتوان گفت امام باقر (ع) برخلاف تقیه دستور به استمرار عزاداری و نوحهسرایی دادهاند.
🔺افزون بر این، روز دهم ذیالحجه روز عید قربان است آیا میتوان گفت امام باقر(ع) در عید قربان وصیت به سوگواری در جمع سایر مسلمانان کردهاند؟
🔺از این گذشته، طبق گزارشات روایی و تاریخی امام باقر(ع) روز هفتم ذیالحجه به شهادت رسیدند و طبق این روایت مجلس بزرگداشت ایشان روز دهم، یازدهم و دوازدهم برگزار میشود، پس مقصود امام از برپایی این مجلس، عزاداری مصطلح در سالگرد شهادتشان نبوده، بلکه همان ذکر فضائل و یادآوری خاطره ایشان بوده است.
🔺با توجه به اینکه روایات متعددی از طریق شیعه در نهی از نیاحه (نوحهسرایی) در مرگ افراد وارد شده است، تفسیر این روایت به ذکر فضائل و یادآوری خاطره با جمع بین روایات همخوانی دارد.
..............
@azadpajooh