⭕️برآوردی منصفانه از عملکرد دولت در تحقق شعار سال
◽️بدیهی است که تعیین شعار سال از سوی رهبری با هدف قرار گرفتن همه برنامههای دولت برای تحقق آن شعار صورت میگیرد؛ بنابراین، بهتر است دولت در جهت تحقق آن به صورت دورهای گزارشی ارائه کند. با توجه به اینکه بیش از هفت ماه از سال گذشته، به راحتی میتوان برآوردهای دقیقی از عملکرد دولت در تحقق شعار سال ترسیم کرد.
✔️بخش اول شعار سال شامل مهار تورم است.
🔹بررسی دادههای مربوط به افزایش سطح عمومی قیمتها نشان میدهد، تورم ماهیانه از ۳/۷ درصد در فروردین به ۲/۸ درصد در اردیبهشت کاهش یافته و سپس تا انتهای مهر ماه در محدوده ۲/۸ تا ۲ درصد در نوسان بوده است.
🔸تورم سالانه نیز از ۴۹ درصد در اردیبهشت به ۴۵ درصد در مهر کاهش یافته است. تورم نقطهای نیز از ۵۴ درصد در اردیبهشت به ۳۹ درصد در تیرماه کاهش یافته و سپس تا پایان مهر در همین رقم متوقف شده است؛ اما در ادامه چند نکته خیلی مهم هست؛ از جمله اینکه اگر مهار تورم را در چارچوب آمار و مبتنی بر کنترل و ممانعت از رشد آماری تورم بدانیم، در این صورت دولت موفقیت نسبی داشته است؛ اما اگر مهار تورم را مبتنی بر احساس مردم در بازار و تأثیر آن بر نظام تولید بدانیم، در این صورت نمیتوان نمره قبولی به دولت داد.
🔹چه اینکه احساس مردم از مهار تورم زمانی مثبت خواهد شد که نرخ آن به زیر میانگین چهار دهه اخیر (۲۰درصد) برسد؛ اما چنانچه شاهد تداوم تثبیت نرخ ارز، کاهش مستمر نقدینگی حقیقی و همچنین تداوم رشد درآمد نفتی دولت باشیم، ثبات نرخ تورم در حوالی همین آمار تا پایان سال دور از انتظار نیست.
🔸همچنین، چنانچه دولت نتواند تورم را در ماههای آینده به صورت معناداری کاهش دهد، در این صورت شاهد ضربه خوردن بخش تولید خواهیم بود و دستاورد دولت در رشد GDP کشور، به صورت محسوسی تأثیر منفی خواهد پذیرفت.
✔️بخش دوم شعار سال شامل رشد تولید است.
🔹تولید ناخالص داخلی حقیقی کشور به قیمتهای ۱۳۹۵ در فصل بهار امسال معادل ۶/۲ درصد عنوان شد که نشان از ارتقای سه برابری سطح تولید کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد. در همین دوره اقتصادی، رشد بدون نفت نیز معادل ۵/۲ درصد اعلام شده است.
🔸نکته امیدوارکننده اینکه کشور در همه بخشهای اقتصادی شاهد حرکت رو به جلوست و همه بخشها تکانههای مثبتی را تجربه میکند. البته بخشهای گوناگون به تناسب ضعفهایی نیز دارند؛ اما حرکت کلی تولید مثبت است.
🔹روند رو به جلوی صورتهای مالی شرکتهای بورسی که ۶۰ درصد ارزش محصول کارگاههای بزرگ صنعتی را نشان میدهد، همراه با کاهش ۸ درصدی موجودی انبار صنایع، احتمالاً از تداوم رشد اقتصادی در تابستان حکایت دارد.
🖊علی محمدی
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
@bimemoj