ادامه متن...
🔸در آن سالها، تشدید تحریمها در سایه افزایش مصرف انرژی و کاهش ذخایر سوخت، زمان کمی پیش روی نخبگان حاکم نهاد و برای اتخاذ راهحلهای جایگزین و تدریجی (نظیر الگوی پلکانی افزایش قیمت)، فرصت معتبری باقی نمانده بود. سرانجام، با تصویب افزایش بهای بنرین در «شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا» و اجرای تصمیم به وسیله شورای امنیت کشور، به سرعت موجی از ناآرامی خیابانهای کشور را فرا گرفت.
🔸در این میان، رئیس دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و رئیس وقت قوه قضائیه، سیاست سکوت را در پیشگرفتند و از پاسخگویی به رسانهها اجتنابورزیدند. همچنین، رئیس دولت دوازدهم نسبت به زمان و نحوهی اجرا اظهار بیاطلاعی نمود و چگونگی اقدام را به وزیر کشور و شاک منتسب کرد. اما در نهایت، این کارگفت مختصر و سازنده رهبر معظم انقلاب اسلامی بود که ضمن حمایت از جمعبندی نظرات کارشناسی، اعتباری به تصمیم شورای سران قوا بخشید و از گسترش ابعاد بحران جلوگیری کرد.
🔸ذکر این نکته مهم است که به فاصله چندماه این الگو تکرار شد. در اسفندماه 1398، نخبگان حاکم به مصاف بحرانهای ناشی از پاندمی کرونا رفتند و این در حالی بود که شکنندگی نظم سیاسی براثر تجربه پیاپی چند ترومای ملی (از جمله ترور شهید سلیمانی و سانحه پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی بینالمللی اوکراین) بیشتر شده بود.
🔸افزون بر آن، مشارکت کمتر از نیمی از واجدین رأی در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، نشانهای بر این بود که با بحرانیشدن وضعیت پاندمی، آسیبپذیری ایران دربرابر تهدیدات هیبریدی تشدید شده است و فضای مجازی به شکل مناقشهآمیزی تقابل دولت و ملت را تشدید میکند.
🔸در چنین شرایطی و برای فائق آمدن بر معضل تصمیمگیری، مصوبه شورای عالی امنیت ملی به تأیید رهبر معظم انقلاب اسلامی رسید و «ستاد ملی مقابله و مدیریت بیماری کرونا» تشکیل شد. پس از آن با تدابیر ایشان بود که کشور توانست شرایط کرونایی را با صبر و استقامت سپری کند و باوجود فشار حداکثری و کاهش درآمدهای کشور، نظام بهداشت و درمان از هیچ تلاشی برای خدمترسانی به مردم دریغ نکرد.
🔸آنچه روایت شد تلاش مختصری بود برای پاسخ به شبهاتی که از مقام معظم رهبری، بهعنوان «رهبر مسئولیت ناپذیر» یاد میکنند. درحقیقت، مروری بر وقایع یادشده نشان داد که کنش نمادین و کنش نهادین رهبر معظم انقلاب، حاکی از کارآمدی عقلانیت انقلابی در مواجهه با بحرانهای پیچیده و چندلایه است و اساساً مسئولیتپذیری و راستکرداری ایشان در اوج بحرانها کاملاً مشهود است؛ آن هم بحرانهایی که علل و عواقب آنها در نزد افکار عمومی مبهم و بحثبرانگیز است.
🔸چنانکه می دانیم، زمانی که نخبگان سیاسی اعتمادشان را نسبت به دستیابی یک راه حل موفقیتآمیز از دست دادهاند، عمدتاً به فکر نجات خود و حفظ اعتبار شخصی میافتند و عرفاً سیاستمداران ایرانی و غیرایرانی در مواجهه با بحرانهای پرمخاطره، رندانه از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند. به باور ما، این دقیقاً همان نقطهای است که مسئولیتپذیری و منش سیاسی ممتاز آیتالله خامنهای مشخص میشود.
🔸بهویژه شجاعت و ایثار رهبر معظم انقلاب در پذیرش موضوعاتی که حسب ترتیبات قانونی در حیطه اختیارات و مسئولیت ایشان نیست، گواه روشنی است بر این نکته که رهبری برای پیشرفت کشور، آبرو و اعتبار خود را به میدان آورده و این مسأله انگیزهای است برای نخبگان سیاسی که از عارضه انسداد در تصمیم فاصلهبگیرند و بهنحو مسئولانه و شجاعانهای، تدابیر لازم در شرایط خاص و بحرانی اتخاذ شود.
#سیاست
🟠
@borhan_inst