#تفسیر_قرآن ۱۴۸
#سوره_نحل، آیه ۳۷ (ادامه)
🔆 «إِنْ تَحْرِصْ عَلى هُداهُمْ فَإِنَّ اللَّهَ لا يَهْدي مَنْ يُضِلُّ وَ ما لَهُمْ مِنْ ناصِرينَ»
🔆 «(اى پيغمبر!) هرچند هم بر رهنمود آنان (كه مغلوب شهوات و لذات و ماديات شدهاند) آزمند باشى (گوششان به دعوت حق بدهكار نيست و) خداوند كسانى را (كه بر اثر پلشتيها و زشتيها) گمراه بكند (با زور به راه حق) هدايت نمىدهد، و (روز قيامت) ياورانى را نخواهند داشت (كه ايشان را يارى كنند و از عذاب خدا برهانند).»
✍️ در قسمت قبل به نکتۀ مهمّی با اين مضمون اشاره شد:
🔹 تا زمانی که انسان امیال و گرایشات خود را اصلاح نكند، دعای بزرگتر نیز در حقّ او مؤثّر نخواهد بود؛ لذا وظیفۀ مهمّ انسان، شناخت تمایلات خود و اصلاح آنهاست.
✳️ از مهمترين خواص دعا آنست که به انسان میآموزد چه اموری را طلب كند و از چه اموری دوری كند. به چه چیزهایی علاقمند و از چه چيزهايی روی گردان باشد.
💠 انسان بايد مادام به سوی رشد كمالات خود و ديگران متمايل باشد، رهايی از نواقص هيچ گاه غير ممكن نيست
💢 نبايد تصور شود چنانچه خطاكاری را ديديم گمان كنيم حتما خانوادۀ او اصلاحات مناسب را درحقّ وي انجام نداده اندو فوراً آنها را مقصّر دانسته و محکوم نماییم.
☘️ گاهی اتّفاقاً برای اصلاح یک فرد، تیمی فعّال بوده اما چون آن فرد پذيرای تربيت نبوده همچنان خطاكار باقي مانده است به یقین اگر فرد ناصالح، اصلاح پذیر بود، خداوند همۀ نیروها را برای کمک به او آماده مینمود.
✍️ مفسری میفرماید:
🌀 برخی افراد زمانی که به مرحله ای از هدایت، علم، رشد و کسب خوبیها دست پیدا میکنند، به همان ميزان بسنده می كنند و میگویند:
🔸 این میزان علم، رشد، هدایت براي ماكافی است ،چون نسبت به افراد بیسواد فراوانی، ما عالم هستيم
🔹 لذا یا به همین میزان از کمالات فعلی خود اکتفا میکنند یا اصلاً باور ندارند که میتوانند به مرحله بالاتر ارتقاء پیدا کنند.
🔰 از این رو، تا زمانی که امکان رشد و ارتقاء به مقام بالاتر را برای خود تصور نكنيم یا تمایلی به ترک مرحلهای که درآن قرار داريم نداشته باشيم و خواهان ارتقاء به مقام بالاتر نباشیم یا تا زمانی که به ترک هدایت ابتدایی خود و دستیابی به هدایت خاصه متمایل نباشیم؛ وساطت برترین خلق عالم؛ وجود مقدّس حضرت ختمی مرتبت پیامبراکرم صلیاللهعلیهوآله نيز تأثیر نخواهد داشت.
📚 «برگرفته از بیانات استاد زهره بروجردی»
🌐
emamraoof.com