⭕️ گذری بر
#خطبه_اول نماز جمعه بندپی شرقی
۱۴۰۰/۶/۱۹
لزوم بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی کشور
📎رهبر انقلاب در نخستین دیدار رئیسجمهور و اعضای هیئت دولت سیزدهم مسئله احیای اعتماد و امید مردم به دولت را بسیار مهم خواندند و فرمودند : به گمان بنده ساختار فرهنگی کشور نیاز به یک بازسازی انقلابی دارد ما در ساختار فرهنگی کشور مشکل داریم که یک حرکت انقلابی را می طلبد .
📚مشکل اساسی در حوزه فرهنگ کجاست؟
در حال حاضر نظام سیاستگذاری فرهنگی ایران را سه گرفتاری همزمان در بر گرفته است:
🔻 اول : ناکارآمدی در حیطه وضع و اجرای سیاست فرهنگی و رسانهای که موازی کاری را و فقدان اعتماد به نفس سازمانی بخشی از آن است و در دهه اخیر با افول قدرت دولت اوضاع وخیمتر و سیر صعودی طی کرده است.
🔻 دوم : تهاجم سازمان یافته فرهنگی دشمن
که در سه دهه است به طور فشرده و دائمی زیربناهای فرهنگی جامعه را هدف گرفته و ثمره آن را در افزایش معضلات اخلاقی و رهاشدگی پوشش حجاب و امثال اینها از جمله زندگی به سبک زندگی غربی میتوان دید.
🔻 سوم : فقدان یا کمبود ایده
نظریه اساسی و مبنایی جهت حل و فصل مشکلات فرهنگی مبتنی بر آموزههای انقلابی .
اکنون این گرفتاری ها موجب افزایش شکاف ها و فاصله بین نسلی شده به شکلی که : در سطح کنشها و زندگی روزمره باعث ظهور تحولات نگران کننده در سبک زندگی شده است.
در سطح هم منش میل به قدرت طلبی نسل جدید از سویی و گریز از مرکز و واگرایی نسل تحصیل کرده مایل به غرب از سوی دیگر .
در سطح بینش افزایش مناسک گرایی آیینی و توسعه ی رو بناها که در جایگاه خود امری درست و افتخارآمیز است بدون عمق بخشی نگرشی را به دنبال داشته است.
🟢 چاره و درمان چیست و کجاست ؟
🟡اول : بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی کشور
مطابق آنچه در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی آمده نظام حکمرانی در ایران نیازمند سطوحی از تغییرات است که در آن بازنگری در سه سطح گفتمانها ساختارها و سازمان ها ضروری است . استقلال ، عنصر مولد انقلاب اسلامی بوده که در تعارض میان شرق و غرب در کاپیتالیسم و مارکسیسم هویدا می شد اما در عصر مجازی با فروپاشی مرز و قدرت های پیشین مفهوم استقلال نیازمند بازسازی مجدد است . چون عنصر حیاتی هویت ملی آینده را تشکیل میدهد .
اگر این ضرورت را بپذیریم یک پاسخ صریح ، قاطع و کوتاه این مقوله تعیین کننده است :
ساختار فرهنگی کشور نیاز به یک بازسازی انقلابی دارد .
البته حرکت انقلابی یعنی خردمندانه و عاقلانه اما چون به سرانجام رساندن هم آهنگ و هم زمان این بازسازی زمانبر بوده و از هر دو جهت مادی و معنوی هزینه زاست و و ممکن است برخی موارد موجب تغییرات فوری در ترمیم مشکلات فرهنگی و اجتماعی نشود باید تصمیم گرفت و اولویت هایی را پیش نهاد .
🟡دوم : بازسازی انقلابی مبتنی بر حکمت و عقلانیت
از آنجا که معنای انقلابی بودن بی هوا حرکت کردن و بیحساب حرکت کردن نیست حرکت باید بنیانی باشد یعنی در عین حال برخاسته از اندیشه باشد.
تمرکز بر اصلاحات ساختاری در چند صورت میتواند در میانمدت ،بازسازی انقلابی ، فرهنگ و رسانه در کشور را رقم بزند :
اولاً : سازمانهایی که از منظر دانش مدیریت به دلایل مختلف ( تغییر محیط جابجایی وظایف و ... ) در مرحله مرگ سازمانی قرار دارند که یا منحل شوند یا ادغام شوند .
ثانیاً : بازآرایی قانونی شورای عالی نظیر انقلاب فرهنگی ، فضای مجازی که در دولت کرسی ای و معاونت برایش برای رئیس جمهور تعبیه شود یعنی همانطور که رئیس جمهور معاون اقتصادی دارد
#معاون_عالی انقلاب فرهنگی و معاون امور فضای مجازی داشته باشد.
🟡 سوم: باید حرکتش را عمیق تر سامان داد .
چون جایگاه و نقش فرهنگ در عصر مجازی بسیار برجسته است با
#اصلاحات_سطحی در ساختار پاسخگو نخواهد بود چون فرهنگ زیربناست با حرکت سطحی پاسخگو نخواهد بود بلکه باید و باید حرکت عمیق و جانانه صورت پذیرد .
این حرکت عمیق در دو حرکت شدنی است :
🔸 ۱_تقویت منابع انسانی
بهکارگیری
#منابع_انسانی تازهنفس بازسازی جانانه را رقم میزند. البته رسمی شدن معاونت عالی انقلاب فرهنگی نباید سد راه ابتکار و خلاقیت شود .
🔸۲_ اصلاح نگرش حاکم بر ذهن جامعه
برای اصلاح سبک زندگی و زیست مسرفانه و تمایل به
#تجمل_گرایی و اشرافی گری که مانند خوره به جان جامعه افتاده است باید اساسی فکر گردد.
تمام نهادهای اصلی مانند حوزه های علمیه ، نهاد مسجد ، نهاد امامت جمعه از جمله
#صدا_و_سیما در این باره نقش اصلی دارند که متأسفانه به دلایل مختلف دچار تاخر و نیز تسامح در حرکت و اقدام هستند.