🔰آيات امروز (۴۶تا۴۹ صفحه ۱۵۶) مربوط به «
#اعراف » است ، نامگذاری این سوره هم به همین خاطر است و در قرآن تنها در همین مورد از اعراف و اهل آن سخن به میان آمده است.
«اعراف» جمع «عُرف»، به معناى مكان بلند است.
♻️از این آیات ، مطالب زير استفاده مى شود:
✅اعراف محل بلندى در قيامت است كه اهل آن مى توانند بهشتيان و دوخيان را ببينند و با آنها سخن بگويند و همه آنها را از چهره هايشان مى شناسند.
✅اهل اعراف بهشتيان را خطاب خواهند كرد و به آنها سلام خواهند داد.
✅اهل اعراف هرچند وارد بهشت نشده اند ولى اميد آن را دارند كه وارد شوند.
✅اهل اعراف سعى دارند كه همواره روى به سوى بهشتيان باشند ولى گاهى صورتهايشان به سوى اهل جهنم برمى گردد و در اين هنگام به خدا پناه مى برند و از او مى خواهند كه آنها را همراه ستمگران نكند.
✅اهل اعراف به اهل جهنم كه از سيمايشان شناخته مى شوند، از روى طعنه و شماتت خواهند گفت كه اكنون مالى را كه جمع كرده بوديد و آن گردنكشى كه در دنيا مى كرديد شما را سودى نداد. شما بوديد كه درباره مؤمنان سوگند مى خورديد كه رحمت خدا شامل حال اينها نمى شود. (اكنون ببينيد كه چگونه رحمت خدا آنها را مى نوازد)
✅به آنها گفته خواهد شد كه وارد بهشت شويد، نه ترسى بر شماست و نه اندوهگين خواهيد شد. گوينده اين سخن خدا يا فرشتگان هستند.
بحث مهمى كه در اينجا وجود دارد اين است كه منظور از اهل اعراف چه كسانى هستند؟ در اقوال علما و مفسران احتمالات گوناگونى داده شده اما سه قول در ميان اين وجوه و اقوال، از همه مهمتر است و قايل بيشترى هم دارد و روايات هم آن را تاييد مى كند:
🔰اول اينكه مراد از رجال اعراف ، صاحبان مقام و منزلت است ، ولی بعضى گفته اند دارندگان اين مقام و منزلت ، انبيا (عليهم السلام ) هستند، و بعضى گفته اند گواهان بر اعمالند، و بعضى گفته اند علماء و دانایانند، و بعضى گفته اند اشخاص ديگرى هستند.
🔰دوم اينكه منظور از آنها آن گروه از مؤمنان هستند كه اعمال نيكشان با گناهانشان يكسان است و آنها نه لايق بهشت و نه مستحق جهنم هستند.
🔰سوم اينكه آنها ملائكه هستند.
♻️مراد از «حجاب» در آیه۴۶، شاید همان دیوارى باشد كه در آیه ۱۳سوره ى حدید مى خوانیم كه میان بهشتیان و دوزخیان دیوارى زده مى شود كه سمت بیرونى آن، عذاب و قسمت درونى اش رحمت است. «فضرب بینهم بسور له باب باطنه فیه الرّحمة و ظاهره من قبله العذاب»
✅در کل ، آنچه از بررسى آيات و مجموع روايات به نظر مى رسد اين است كه اعراف جايگاه ويژه اى ميان بهشت و جهنم است كه مؤمنين گنهكار كه نه لايق بهشت و نه مستحق جهنم هستند، در آنجا خواهند بود و در انتظار سرنوشت به سر خواهند برد و در عين حال انبيا و ائمّه هم كه در فكر نجات چنين افرادى هستند در همين موقف در كنارآنان خواهند بود تا نزد خدا شفاعت آنها را بكنندو آنها وارد بهشـت شونـد.(الله اعلم )
🌸🍃🌸🍃🌸
#تفسیر_قرآن
#تدبر
🆔
https://eitaa.com/emamsadegh_ir