حماسه حسینی واقعهای چند بعدی 🔻
قسمت (پایانی) 2️⃣
♦️ حماسه حسینی واقعهای چندبعدی بود، همان طور که پیشگامان و پرچمداران آن هم افرادی چندبعدی بودند. یکی از این ابعاد، بعد عرفانی و معنوی این واقعه است.
🔷 بررسی این جنبه از حادثه عاشورا را میتواند شاخصههای عرفان اصیل اسلامی را به ما نشان دهد.[1]
🔶 در پرتو این معیار شناسی است که مرز عرفان مقبول از عرفان مطرود مشخص میشود. جدای از تربیت عرفانی امام حسین (علیهالسلام) تا پیش از واقعه عاشورا، بررسی و تحلیل رفتارها و گفتارهای ایشان از ابتدا تا انتهای خود واقعه هم نشان دهنده روح عرفانی امام است.
🔷 سخنان امام در زیارت عرفه، توکل ایشان بر خداوند، راز و نیازهایی که در طول حادثه داشتند، رسیدن به مقام صبر و رضا در روز واقعه، نماز ظهر عاشورا، همه و همه نشان دهنده انسانی است که سلوک عرفانی را مرحلهبهمرحله طی کرده و در آخر به مقام فنای فیالله و بقای بالله میرسد.
🔶 حرکت امام نشان داد که نظر اسلام، عرفان و سلوک معنوی مستلزم دوری از صحنه عمل اجتماعی و رها کردن مسئولیت مانند عرفانهای شرق و غرب در قبال مکتب و جامعه نیست.
🔷 قیام حسینی نقطه اوج تلاقی عرفان و حماسه بود. علاوه بر دیگر ابعاد، این جنبه و جلوه از قیام عاشورا نیز برای انسان امروز و جامعه اسلامی در عصر حاضر درسهای فراوانی دارد.
🔶 مهم آن است که این درسها شناخته شود و راهنمای عمل قرار گیرد. کوتاهی در این زمینه نه تنها کوتاهی در عمل به رسالت و مسئولیت بزرگ تبیین و تبلیغ دین و آموزههای دینی است، بلکه موجب جلب و جذب جامعه بهویژه جوانان به سوی کسانی میشود که صلاحیتهای لازم را برای این کار ندارند.
🔷 با توجه به اهمیت ایام بزرگداشت شعائر حسینی باید خاطر نشان کنیم که سخنرانان، مداحان، مرثیهسرایان و دیگر کسانی که در این زمینه فعال هستند، مسئولیتی بسیار خطیر و حساس به عهده دارند، چرا که میراثی عظیم و سرمایهای گرانقدر به امانت در اختیارشان نهاده شده که باید بهخوبی از آن پاسداری کنند.
🔶 این امر نیز محقق نمیشود، مگر آن که هر یک به سهم خویش، ابتدا در صدد شناخت هر چه بهتر شخصیت و شعارهای عاشورا برآیند سپس چهره زلال و روشن این واقعه را به دیگران معرفی کنند.
🔷 از این رو، بیان هر مطلب یا انجام هر حرکتی که به جلوه و جمال نهضت حسینی خدشه وارد کند در واقع کوتاهی در انجام این رسالت الهی و اسلامی است.
🔶 برای ایفای هر چه بهتر وظیفه تبلیغ و تعظیم شعائر عاشورا، لازم است که مدیریت امور مجالس حسینی در اختیار افراد اسلامشناس، روشنبین و آگاه به زمان باشد؛ یعنی کسانی چون شهید مطهری که هم درد دین دارند و هم دغدغه حفظ و حراست شعائر دینی در برابر خرافات و تحریفات را.
🔷 علاوه بر دستاندرکاران مراسم بزرگداشت قیام امام حسین (علیهالسلام)، افراد و مردم عادی نیز هر یک به سهم خود در قبال این واقعه مسوولند و باید به گونهای عمل کنند که شعارها و آرمان امام حسین (علیهالسلام) و یارانش در گفتار و رفتارشان تجلی کند.
🔶 ایام محرم فرصت مغتنمی است برای تبلیغ عرفان اصیل اسلامی، به شرط آن که هم مسئولان هیئتها و مجالس تعظیم شعائر حسینی هم افراد، نهادها و رسانههای تبلیغی و فرهنگی جامعه ما با احساس مسئولیت جدی وارد میدان شده و برای این موضوع برنامهریزی کنند.
♦️ باید توجه داشت که یکی از راههای تقویت روح معنویت و سلوک عرفانی در بین افراد جامعه بهویژه نسل جوان، فعال کردن و بهره گرفتن از ماه مبارک رمضان و ماه محرم، اعیاد گوناگون اسلامی، مراسمی چون اعتکاف، دعاها، از این سرمایه ارزشمند است و در صورتی که به درستی شناخته، فعال، مدیریت و تبلیغ شود، میتواند علاوه بر سیراب کردن کام تشنگان امور روحانی و معنوی، باعث کم رونق شدن بازار افراد و جریانهای مدعی شود.[2]
🔻پینوشت:
[1]. على سعادت پرور، فروغ شهادت، ص. 185
[2]. جمعی از نویسندگان، کژراهه، انتشارات موسسه جامجم، 1390، ص 467.
#محرم
#ماه_محرم
#ما_ملت_امام_حسینیم
#سنتهای_عزاداری_محرم
#امام_حسین
به کانال فرقه های عجیب و جهان ماوراء بپیوندید
🔻🔻
http://eitaa.com/joinchat/3478585344Cfddd4eceb2