قسمت چهارم:
1. 2. بررسی استراتژی غالب (dominant strategy) و مغلوب (dominated strategy)
آیا این بازی دارای استراتژی مسلط است؟ به بیان دیگر، آیا میتوانیم بگوییم که یکی از این استراتژیهای چهارگانه، قطعاً استراتژی پیروز است؟ همینطور آیا میتوان استراتژی مغلوب را در این بازی پیدا کرد؟
به نظر میرسد، استراتژی ۲ (بازی پیشرفت)، در هر صورت یک استراتژی مغلوب است. به این معنا که اگر هرکدام از دو طرف این استراتژی را انتخاب کنند، قطعاً به برتری مطلق نمیرسند. تنها درصورتیکه هر دو طرف، این استراتژی را انتخاب کنند، این احتمال وجود دارد که یک برتری نسبی برای یکی از اطراف رخ دهد. اما این استراتژی در برابر هر سه استراتژی دیگر محکوم به شکست است. چنانچه طرف مقابل، تمام توان خود را بهکارگیرد و بازی آخر را انجام دهد، استراتژی پیشرفت، یک عقبنشینی عیان از مواضع است. این عیان بودن، طرف مقابل را تحریک میکند که فشار را افزایش دهد و از آنجایی که میداند پاسخی در کار نیست، روزبهروز دامنه تسلط خود را افزایش میدهد و تا پیروزی نهایی پیش میرود.
اما در اینکه این بازی، دارای یک استراتژی غالب داشته باشد، تشکیک وجود دارد. یعنی نمیتوان گفت از سه استراتژی بازی آخر، نمایش پیشرفت و نمایش بازی آخر، قطعاً یکی پیروز است. برای تشخیص این امر به اطلاعات میدانی بیشتری نیاز است. اما این را میتوان دریافت که اگر یکی از طرفین، بازی آخر را انتخاب کند، لاجرم، یا جنگ را به نفع خود تمام میکند یا اینکه طرف دیگر را هم به واقعیت بازی آخر میرساند. مگر آنکه طرفی که بازی آخر را انتخاب کرده است بهلحاظ نظامی، بسیار ضعیفتر باشد (که در شرایط فعلی این حالت متصور نیست).
تا اینجا میتوان این تشخیص را مطرح کرد که بازی پیشرفت، بدترین استراتژی امروز است. به این معنا که در یک نبرد که ممکن است طرف مقابل آن را یک نبرد مرگ و زندگی بداند، شما اولاً بهدنبال نبرد کامل نباشی و ثانیاً این را اعلام کنی که بهدنبال نبرد نیستی.
☘️کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi