🌼تفسير یک آیه در روز🌼
قلبتون سرشارازعشق زندگیتان مملوازنیکی🌹
آیه ۲۶۷ سوره
#بقره ( صفحه ۴۵)
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا کَسَبْتُمْ وَ مِمَّا أَخْرَجْنَا لَکُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَ لاَ تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ تُنْفِقُونَ وَ لَسْتُمْ بِآخِذِيهِ إِلاَّ أَنْ تُغْمِضُوا فِيهِ وَ اعْلَمُوا أَنَ اللَّهَ غَنِيٌ حَمِيدٌ
ای مؤمنان از دستاورد خویش و از آنچه از زمین برایتان برآوردهایم، پاکیزههایش را انفاق کنید و [حاشا که] قصد بخشیدن [چیزهای] بد و بیهوده را نکنید، چرا که خود شما نیز ستاننده آن نیستید، مگر آنکه چشمپوشی کنید، و بدانید که خداوند بینیاز ستوده است
🟡اين آيه، كه ششمين آيه در سلسله آیات انفاق است، سخن از چگونگى اموالى است كه بايد انفاق گردد.
مراد از «مَا کَسَبْتُمْ»، درآمدهاى بدست آمده از تجارت و مراد از «مِمَّا أَخْرَجْنَا ..»، درآمدهاى به دست آمده از زمین (مانند محصولات کشاورزى و یا معادن) است.
كلمه «تَيَمَّم» هم به معناى «قصد» است ، و هم معناى «اقدام عمدى»
تعبير به «طَيِّبَاتِ»هم پاكيزگى ظاهرى را شامل مى شود، و ارزش داشتن براى مصرف، و هم پاكيزگى معنوى، يعنى عدم اموال شبهه ناك و حرام.
«خباثت» مال نیز يا به جهت نامرغوب و ناپسند بودن آن است و يا به جهت كسب آن از راه حرام.
🟠آنگاه تذكر مى دهد كه اگر چنين مالى را كسى به خود شما بدهد، آن را جز با كراهت نمى گيريد و حاضر نيستيد آن را بپذيريد مگر اينكه از ناپسندى كارِ دهنده ی آن چشم پوشى كنيد و به هر حال از آن ناخشنود هستيد.
🟡اكنون كه چنين است، پس خود را به جاى ديگران بگذاريد و آنچه را بر خود نمى پسنديد بر ديگران نيز نپسنديد و بدانيد كه خدا بى نياز و ستوده است و به انفاقهاى شما نيازى ندارد.
اصرار و تأكيد قرآن در مورد اينكه صدقه دادن و انفاق بايد از اموال مرغوب و با ارزش صورت گيرد، در واقع ارزش دادن به فقير است تا شخصيت او پايين نيايد.
🟠در حقيقت، آيه به نكته لطيفى اشاره مى كند كه انفاق در راه خدا، يك طرفش مؤ منان نيازمندند، و طرف ديگر خدا، و با اين حال اگر اموال پست و بى ارزش انتخاب شود، از يك سو تحقيرى است نسبت به نيازمندان كه ممكن است على رغم تهيدستى مقام بلندى از نظر ايمان و انسانيت داشته باشند و روحشان آزرده شود، و از سوى ديگر سوء ادبى است نسبت به مقام شامخ پروردگار.
نظير اين آيه آيه ۹۲سوره آل عمران است كه مى فرمايد:
«لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ»
به نيكى نخواهيد رسيد مگر اينكه از آنچه دوست داريد انفاق كنيد.
🟡كسى كه نخواهد با بذل مال طيب ، خويشتن را به صفت بخشنده متصف سازد، و بخواهد مال خبيث خود را از سر باز كند، چنين كسى دوستدار كار نيك نمى شود، و چنين انفاقى نفس او را به كمالی نمى رساند، و بهمين جهت است كه مى بينيم آيه شريفه با جمله : «وَ اعْلَمُوا أَنَ اللَّهَ غَنِيٌ حَمِيدٌ»ختم شده است چون اين جمله به ما مى فهماند كه بايد در انفاق خود بى نيازى و حمد خداى را در نظر بگيريم، كه خدا در عين اينكه احتياجى به انفاق ما ندارد، مع ذلك انفاق طيب ما را مى ستايد.
باید غنی بودن حضرت حق همواره به هنگام انفاق مدنظر ما باشد تا در حین انفاق دچار عجب و خودبینی نگردیم و با حال نیاز و استغاثه الهی، توفیق انفاق فیسبیلالله را پیدا کنیم
🌼هر روز یک آیه🌼👇
https://eitaa.com/joinchat/1041564389Cc05847632d