#کلام_اساتید
✅ ما فلسفه را برای فهم کتاب و سنّت میخواهیم
آیتالله فیاضی، رئیس هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی :
❓یک وقت آقایی که مخالف فلسفه بود و بیشتر کارهای قرآنی و حدیثی انجام میداد، به من گفت: شما با فلسفه چه فهمیدی که من با کتاب و سنّت آن را نفهمیدم؟
🔸گفتم: خود کتاب و سنّت را؛ بعد گفتم این آیة مبارکة«لوکان فیهما الهه الا الله لفسدتا» را شما یک تقریری بفرمایید که اشکال به آن وارد نباشد. زیرا شکی نیست که این برهان است و بر توحید خداوند برهان اقامه میکند؛ از سوی مفسران بیش از بیست تقریر شده است که بیشتر آنها اشکال دارد! حتی کار به جایی رسیده که مثل مرحوم آقا جمال خوانساری که استاد ما گاهی از ایشان به عقل حادیعشر تعبیر میکرد، میگوید اصلاً این بیان، خطابی است...ولی آیا واقعاً همینطور است؟ یا اینکه واقعاً این آیه یک بیان خطابی، برای اهل خطابه است ولی بیان برهانی است برای اهل تعقل و برهان؟ سؤال این است که حالا این آیه برای اهل
#برهان چگونه باید تقریر شود؟
🔹گفتم: امیرمؤمنان فرمودند: «داخلٌ فی الاشیاء لا بالمُمازجه»؛ خدا در همه چیز است ولی با هیچ چیز ممزوج نیست را من به کمک فلسفه فهمیدهام و میتوانم این حقیقت را تبیین علمی کنم که واقعاً خدا در همه چیز هست؛ بعد پرسیدم آیا شما این را فهمیدی؟ چیزی نگفت.
👈نتیجه
#فلسفه این شده است که من این کلام امیرمؤمنان را میفهمم. پس ما فلسفه را میخواهیم برای فهم خود کتاب و سنّت. همانگونه که شما در فقه به اصول نیاز دارید، در فهم روایات معارفی هم به اصول نیاز دارید.
#آیتالله_فیاضی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔
@hekmateislami