💢راه جهانی شدن حقوق بشر
✔️آیتالله جوادی آملی
🔹جهانی شدن یك چیزی خوبی است، وحدت نوعی داشتن، وحدت جمعی داشتن، متحد بودن، واحد بودن چیزی خوبی است؛ اما چه چیز می تواند عامل وحدت باشد؟ تجارت می توند عامل وحدت باشد؟ یعنی غنی و فقیر در این سهیم اند تا در كنار هم قرار بگیرند؟ سیاست می تواند؟ آداب و عادات و سنن و رسوم متنوع و گوناگون می تواند؟
🔸الآن این حقوق بشر داعیه آن دارند كه این جهانی است، می بینید این حرف اصلاً پایه علمی ندارد! بیان ذلك این است این حقوق مثل قوانین فقهی سه مرحله دارد همه جای دنیا همینطور است، مواد قانونی و فقهی و حقوقی را از مبانی میگیرند، مبانی را از منابع می گیرند؛ ما یك منبع داریم یك مبنا داریم یك ماده . الآن مجلس شورای اسلامی هم همین كار را می كند، همه جای دنیا همین كار را می كنند.
🔹آنها یك قانون اساسی دارند كه مبانی آنهاست یك مواد مصوب مجلس دارند كه كشور را با او اداره می كنند، این مصوبات مجلسشان به استناد قانون اساسی است، آن قانون اساسیشان را از جایی میگیرند؛ حالا برویم به سراغ آنجا پس ما سه امر را ناچاریم داشته باشیم منبع مبنا ماده یك فقیه هم همین كار را میكند دیگر. یك فقیه كه مواد فقهیش به صورت رساله عملیه در میآید اینها را از مبانی میگیرد، این مبانی را از آن منابع می گیرند، منابع ما هم عقل است و نقل، نقل ما هم كتاب و سنت است.
🔸منبع ما روشن مبنای ما روشن مواد حقوقی ما روشن، آنها هم برای خودشان دارند؛ آنها یك منبعی دارند كه قانون اساسی را از آن منبع می گیرند مواد حقوقی هم دارند كه مجلس به استناد آن قانون اساسی آن مواد حقوقیشان را تنظیم می كند.
🔹تمام بحث محور علمی آن است كه اگر قانون جهانی است حقوق جهانی است باید آن منبع جهانی باشد، از منبع جهانی، مبانی جهانی بگیریم، از مبانی جهانی مواد جهانی را تصویب بكنیم، وگرنه منبع اگر محلی یا منطقه ای باشد مبنا هم منطقه ای و محلی خواهد بود آن مواد هم یقیناً محلی و منطقهای خواهد بود از كجا بشود جهانی؟ خب حالا آن منبع جهانی چیست؟
🔸آنها منبع حقوقیشان عادات است آداب است رسوم هست سنن هست فرهنگ ملی و مردمی و مرز و بوم همانهاست. خب ما اقلیم های مختلف داریم نژادهای مختلف داریم زبان های و زمان و ملیت های مختلف داریم هر كدام از آنها برای خودشان منبع خاص اند اینها برای قانون داخلیشان خوب است، آن عادات و آداب و سنن از پیش پذیرفته، آن می توان منبع باشد برای سلسله مبانی، آن سلسله مبانی میتوانند مبنا باشند برای یك سلسله مواد كشورهایشان را هم اداره بكنند و دارند اداره میكنند. اما اگر بنا شد جهانی باشد یك منبع جهانی لازم است منبع جهانی نه زمان است نه زمین. كدام فرهنگ؟ كدام لغت، كدام آب و خاك، كدام سنت و كدام آئین جهانی است؟
🔹منبع جهانی را باید از درون انسانیت انسان گرفت كه این یكسان است. الآن این شش هفت میلیارد بشری كه هستند در انسانیت یكسان اند. رنگ و پوستشان آدابشان عاداتشان سننشان فرق میكند، اما فطرتشان یكی است. اگر این فطرت شده منبع و ماهرانه از این منبع ما مبانی استنباط كردیم و حكیمانه از این مبانی مواد استخراج كردیم این می تواند حقوق بشر باشد.
🆔
https://eitaa.com/ijtihad