💢نگاهی تطبیقی میان علم اصول و هرمنوتیک در باب فهم متن
⚡️موانع فهم متن از دیدگاه آیتالله شهید سید محمدباقر صدر
✍️سید علیرضا نقیبپور
🔻از آن جا که دانش اصول، به دنبال روش فهم عقلایی و ضابطهمند از متن شریعت است و این روش از یک نظام عمومی فهم متن، تبعیت میکند، کشف آن چه متن را به عنوان کاشف مراد جدی مؤلف غیر فعال میکند، پراهمیت است.
از نگاه اصولیان اگر چه ممکن است مراد مؤلف به طور یقینی در دسترس مفسر نباشد، اما این گونه نیست که معنای متن به کلی از دست مفسر خارج باشد. مفسر به دنبال ظهوری معتبر از متن است که پلی است برای کشف معنای متن که همان مراد مؤلف است و برای دستیابی به ظهور معتبر لازم است موانع استظهار را بشناسد و از روشهای عقلایی در این زمینه بهرهمند شود.
اگر چه فاصله تاریخی میان مؤلف و مفسر احتمال دستیابی به مراد مؤلف را تضعیف میکند، اما تا وقتی که از نصاب ظهور عقلایی متن نیفتد میتواند ابزاری برای کشف معنای متن تلقی شود.
از نگاه شهید صدر، مفسر نباید به دنبال تطبیق متن بر پیش فرضهای خود باشد که در این صورت کار تفسیر از چارچوب اعتبار خارج شده و معنای به دست آمده حجیت عقلایی ندارد.
چالش مهم فاصلۀ تاریخی اگرچه مورد اهتمام شهید صدر بوده؛ لکن هنوز مجال بحثهایی عمیقتر و همهجانبهتر در این چارچوب وجود دارد که میتوان از یک سو با استنطاق میراث اصولی و از سوی دیگر با پویایی و پژوهشهای نو، پاسخهای بهتر و کارآمدتر در این راستا ارائه نمود.
👈متن کامل یادداشت:
https://b2n.ir/p05183
🆔
@ijtihad