💢برداشتی از مفهوم ربا بر اساس آیات و تجربه دو سده اخیر در نظامهای مالی
✔️امیر کرمانی، عضو دپارتمان فاینانس دانشگاه برکلی آمریکا
🔹آیات ۲۷۵ تا ۲۸۳ سوره بقره، آیات محوری در بحث ربا است و با مطالعه این آیات میتوان به این سوالات پاسخ داد که چرا خداوند بیع را حلال و ربا را حرام اعلام کرده است. چرا خداوند ربا را در مقابل بیع قرار داده است؟ فرق بین مرابحه با قرض یا بهره چیست؟
🔸در تمام راههای فرار از ربا اصلا بحث تفاوت در ظاهر نیست و اتفاقا تفاوت آنها در این است که در یکی از این قراردادها وقتی فرد معسر میشود بدهیاش بصورت اتوماتیک افزایش پیدا میکند ولی در قرارداد دیگر بصورت اتوماتیک افزایش پیدا نمیکند. پس با توجه به قرارداد بیع و حیلههای ربا، انگیزههای سودجویانه به رسمیت شناخته شده و نظر اسلام فقط بر قرض و کارهای تجاری شخصی نبوده است ولی این شرط را هم گذاشته است که اگر شخص توان بازپرداخت با سود را نداشت نمیتوان این بدهی فرد را بصورت اتوماتیک افزایش داد.
🔹آنچه قرآن کریم در مورد ربا بیان فرموده است را نظام مالی مدرن در دویستساله اخیر به آن رسیده؛ یعنی با ملاحظه تاریخ اقتصادی انگلیس و خیلی کشورهای دیگر فرد مدیون را به زندان میانداختند ولی امروزه عدم توانایی پرداخت بدهی در آمریکا و کشورهای دیگر این یک طبیعت اقتصادی شمرده میشود و وارد بحث ورشکستگی میشود.
🔸اگر میخواهیم بحث ربا را متوجه شویم، باید اکوسیستم آن را متوجه شویم و اگر بخواهیم بحث ربا را از یک اقتصادی بزداییم باید اکوسیستمش را متحول کنیم.
👈 بیشتر بخوانید+ صوت نشست:
https://b2n.ir/b14258
🆔
@ijtihad