🛑 اقتصاد علمنما
آنچه امروزه به علم اقتصاد شناخته می شود ذاتاً قادر نیست اصول عدالت و ارزش های اخلاقی را مبنای دستگاه تحلیلی و الگوی سیاستگذاری های اقتصادی قرار دهد. علاوه بر این از تبیین پیامدهای فرهنگی- اجتماعی و سیاسی حاصل و سیاستگذاری های اقتصادی و مالی دولت و شرکت های بزرگ و موسسات پولی و مالی بخش های دولتی و خصوصی نیز عاجز است.
از این رو اقتصاد متعارف ، اقتصاد علم نما نامیده شده که متاسفانه بر
دانشکده های اقتصاد حاکم است.
اینها جملاتی است از کتاب «فریب بزرگ ، علم اقتصاد یا اقتصاد علمنما» نوشته پروفسور مسعود درخشان .
ایشان در این کتاب اثبات میکند که آنچه که به اسم علم اقتصاد در دانشگاهها تدریس میشود فریب بزرگ است . اقتصاد سرمایهداری را به صورت ریاضی و فرمول تدوین کرده و اسمش را گذاشتهاند علم اقتصاد . هیچ ربطی هم به اسلام و جمهوری اسلامی ندارد . هر دولت و مجلسی بیاید چه اصلاحطلب چه اصولگرا مراجعه میکنن به کارشناسان اقتصادی ، یعنی همین اساتید فریب خورده علمنمای اقتصاد . سیاستهای اقتصادی کشور را همین اساتید اقتصاد مشخص میکنند نه علمای حوزه و روحانیون . یعنی فرقی نمیکند که جمهوری اسلامی باشد یا هر نوع سیستم حکومتی دیگر ، لیبرالسرمایهداری با ماسک فریبنده علم روی صندلی کارشناسی جاخوش کرده و هر کس بگوید این تز اقتصادی اشتباه است متهم به بی سوادی و حرف غیرعلمی زدن میشود . جالب اینجاست که پرفسور درخشان با نوشتن این کتاب به همه این اساتید اقتصاد گفته فریب خورده ، ولی هیچکدامشان نه در ایران و نه خارج از ایران نتوانسته مطالب این کتاب را رد کند .
حالا فرق این اقتصاد متعارف با اقتصاد اسلامی چیه ؟
فرقش اینه که اسلام میگه : اصل ، انسان است و فرهنگ انسانی و الهی و تعالی بخش انسان و اقتصاد هم باید در خدمت رشد و کمال انسان باشد و مناسبات اقتصادی باید بر مبنای عدالت و اخلاق و رشد همه انسانها تنظیم شود و ثروت در دست عدهای معدود در گردش نباشد و زمینه و امکان بهرهمندی برای هر کسی فراخور استعداد و توانش وجود داشته باشد .
اما اقتصاد متعارف که به عنوان علم اقتصاد در دانشگاهها تدریس میشود و در واقع لیبرالسرمایهداری است میگوید : اصل پول است و سود و سرمایه و حداکثر کردن سود برای عدهای معدود و انحصار امکانات و فرصتها برای آنها و بقیه مردم نیروی کار و مزدبگیر (برده) باشند .
نتیجه این سیستم اقتصادی این شده که امروز در دنیا ۳۰ نفر به اندازه ۳ میلیارد نفر از جمعیت زمین ثروت دارند ،یعنی اگر یک روزی یک قارون وجود داشت امروز قارونهای زیادی وجود دارند و با استفاده از رسانه که در خدمت همین سرمایهداران است فکر و ذائقه مردم و نمایندگانشان هم به گونهای کنترل میشود که این سیستم را درست بدانند و آنرا قبول داشته باشند . در آمریکا ۵۰ درصد مردم زیر خط فقر هستند و یک سنت پس انداز ندارند و خیابان خوابی و ماشین خوابی روز به روز بیشتر میشود و همه مردم مثل رباط صبح تا شب کار میکنند تا حداقلهای زندگی را تامین کنند (همه دنیا امروز اینگونه است خصوصا کشورهای صنعتی) در همین حال قارونهایی مثل بیل گیتس و ایلان ماسک و جف بزوس و ... به وجود میآیند و تازه به عنوان الگو و نمادهای موفقیت هم معرفی میشوند و کتابها در موردشان نوشته میشود !!!!
در حالی که در سیستم لیبرال سرمایهداری قرار نیست هر کسی بیل گیتس شود ، بیل گیتسها انگشتشمار و تودههای فقیر (بردگان نوین) کل جامعه را تشکیل میدهند .
در ایران هم همین است ، رسانههای اقتصادی مثل اکو ایران ، تجارت فردا ، دنیای اقتصاد و ... ( که پرفسور درخشان به آنها میگوید رسانههای منحط) تزهای مثلا علمی همین فریب خوردگان را برای مردم و مسئولین ذائقه سازی میکنند و تبدیل میشود به سیاستها و قوانین اقتصادی که تامین کننده منافع سرمایهداران است و نتیجهاش شده همین وضع اقتصادی که میبینید .
قبول دارم که موضوع سنگین و پیچیدهای است و مردم ترجیح میدهند به جای فشار آوردن به مغزشان و کنکاش کردن چنین موضوعات پیچیده و سختی ، خودشان را راحت کنند و به جمهوری اسلامی فحش بدهند .
اما حقیقت این است که نظام سرمایهداری از دو سه قرن پیش در همه زمینهها در دنیا سلطه پیدا کرده ، در سیاست و فرهنگ جمهوری اسلامی تا حد زیادی این سلطه را شکسته و مستقل شده اما در اقتصاد این سلطه با ظاهر علم خودش را حفظ کرده و همچنان برقرار است .
اگر وقت و حوصله و توفیق یاری کند در قالب مثالهایی از مصادیق آنچه که در اقتصاد انجام میشود و تفاوتش با آنچه که باید باشد ، به صورت ملموستر این فریب بزرگ را نشان خواهم داد . در پایان همینقدر اشاره کنم که بانک و بورس و بیمه که انقدر عادی و پذیرفته شده در کشور ما وجود دارند همه مولود لیبرالسرمایه داری و در واقع ربا و قمار سازماندهی شده هستند .
#بصیرت_اقتصادی
✍️ میثم حقشناس
@jahade_tabien1