🔹
کار و تلاش🔹
✍
آيتالله العظمی جعفر سبحانی
سعادت هر کس در گرو عملش می باشد. صفحات گیتی و نظام جهان آفرینش گواه روشنی است که کامیابی هر موجودی وابسته به فعالیت و کوشش اوست. تا صدها فعل و انفعال شیمیائی در یک نهال به وجود نیاید، هرگز یک درخت برومند نخواهد شد. هر موجود ذی روحی ار روی غریزه و یا فطرت به این حقیقت رسیده که بقاء ناموس حیات در گرو کار و کوشش است.
عدم پیروزی عده ای از جوانان ما عللی دارد. یکی از آن علل این است که روح کار کردن و فعالیت در بعضی از آنها کشته شده است. هجوم جوانان به سوی ادارات و اشغال کرسی ها و میزهای مؤسسات دولتی گواه روشنی است که عشق به کارهای سنگین کمتر شده است. به جای اینکه این جوانان مولد ثروت باشند مصرف کننده ثروت هستند.
زندگی مردان موفق شهادت می دهد که همگی مرد کار و زحمت بودند و به قول الکساندر هامیلتن نابغه عصر خود: مردم می گویند تو نابغه هستی. من از نبوغ خود خبر ندارم فقط می دانم شخص زحمتکشنی هستم.
و به قول یکی دیگر از دانشمندان: آنچه شده ام نتیجه کار است. من در سراسر عمرم لقمه ای بدون کار و زحمت نخورده ام.
این صنایع شگفت انگیز مولود کوشش های خستگی ناپذیر دانشمندان است. مخترع رادیو گاهی تا سحر در حالی که همه اهل خانه در خواب فرو رفته بودند، کار می کرد. ادیسون برای تکمیل پاره ای از اختراعات خود شب ها و روزها در آزمایشگاه می ماند و برای آن که نیروی برق را طوری تسخیر کند که استفاده از آن ارزن و آسان باشد، بارها اتفاق می افتاد که دو روز و یا سه روز از آزمایشگاه بیرون نمی آمد و چه بسا غذا خوردن را فراموش می کرد و به چند پاره نان خشکیده اکتفا می نمود.
در زندگانی پاستور دانشمند بزرگ فرانسه می خوانیم که شعار او در طول زندگی کار بود. گاهی چنان سرگرم کار می شد که سروصدا و غوغای بیرون آزمایشگاه را نمی شنید. حتی هنگامی که قوای مهاجم آلمان شهر پاریس را محاصره کردند و غریو توپ های دشمن در آن شهر محشر به پا کرد، او به هیچ وجه این غوغا را که بیرون آزمایشگاه به پا خاسته بود، متوجه نشد. ناپلئون شبانه روز پنج ساعت می خوابید و بقیه ساعات را مشغول کار بود. نابغه شرق، ابن سینا، مردی پرکار و پرمطالعه بود. کتاب های متنوع او یادگار و نشانه فعالیت های خستگی ناپذیر اوست. کتاب شفا در فلسفه و قانون در طب دو اثر بزرگ او شهرت جهانی دارد و کتاب اخیر وی به زبان های زنده جهان ترجمه شده است.
ابن رشد دانشمند اسلامی، از موقعی که با کتاب آشنا شده بود حتی یک روز از عمر خود را بدون مطالعه و تفکر نگذارنده بود. کتاب جواهر الکالم یکی از کتاب های نفیس و از مدارک فقه اسلامی است و تا کنون کتابی به این جامعی در فقه نوشته نشده است. چاپ اخیر کتاب در حدود چهل جلد نسبتا قطور می باشد.
دانشمند گرامی آقای محمدتقی قمی که از شخصیت های ایرانی ساکن مصر بود، نقل می کرد که روزی تمام مجلدات این کتاب را به نظر اساتید دانشگاه مصر رسانیدم و گفتم همه این مجلدات را با این دقت، یک نفر نوشته است. آنان از شنیدن این سخن فوق العاده تعجب کردند.
یکی از اساتید بزرگ و عالیقدر ما از فقید علم و فلسفه و عرفان آقای شاه آبادی نقل می کرد که: پدرم یکی از شاگردان مرحوم نویسنده کتاب جواهر الکالم بود. روزی که آن دانشمند بزرگ با مرگ و فقدان فرزند ارشد و دانشمند خود روبرو گردید، موقعی مراسم غسل او به پایان رسید که هوا روبه تاریکی بود. لذا قرار شد بدن او را در یکی از بقعه های صحن مطهر امیرالمؤمنان بگذارند و فردای آن روز مراسم تشییع در میان انبوه جمعیت به عمل آید. با اینکه مرحوم صاحب جواهر داغدار بود مع الوصف همان شب برنامه مطالعه و نوشتن خود را تعطیل نکرد. با کمال صبر و استقامت، پس از خواندن مقداری از کلام اللّه مجید در کنار بدن فرزند عزیز خود به مطالعه و نوشتن صفحاتی از کتاب جواهر پرداخت.
مرجع عالیقدر اسلام مرحوم آقای بروجردی می گفتند: یک شب که درباره یکی از مسائل علم اصول ترتب فکر می کردم و می نوشتم چنان سرگرم مطالعه و فکر و نوشتن بودم که رنج بی خوابی را ملتفت نبودم. یک مرتبه صدای مؤذن به گوشم رسید، متوجه شدم که هوا دارد روشن می شود و من از آغاز تا پایان شب سرگرم کار بوده ام.
📚 رمز پیروزی مردان بزرگ، ص ۲۱ - ۲۷
#آیت_الله_جعفر_سبحانی
#کار
❇
به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin