⭕️ هلند و پیروزیاش بر آبهای ویرانگر
🔹در سال ۱۹۵۳ بر اثر بارشهای پردامنه و شدید و ایجاد سیل و طغیانِ دریای شمال، بیش از ۳۰ هزار نفر از مردم هلند به کام مرگ فرو رفتند. از همان زمان بود که مبارزهی تخصصی این کشور با آب آغاز گردید و به مرور زمان دانش تخصصی لازم و بایسته را برای بقا خود در مقابل آب به دست آوردند و تدابیر علمی نوینِ مکشوف خود را برای مهار و مدیریت آبهای ویرانگر به کار بستند. از جمله اجرای یک پروژهی ملی سراسری به نام « طرح دلتا » با ایجاد سدی چند صد کیلومتری سنگی در مقابل رودخانهها و نهرها بود و نیز ایجاد محافظهایی خاکی در حاشیهی همهی مناطق حادثهخیز؛ به گونهای که هیچ آبراه رهاشدهای در کشور وجود نداشته باشد.
🔹همچنین آنها در صنعت پلسازی، جادهسازی، بندرسازی، آبخیزداری، کشاورزی و دامداری و به طور کلی در مقولهی تنظیم رابطه با آبهای روان و آوردهای آب، تکنیکهای نوینی ابداع و به کار بستهاند، آنچنانکه آب هم اینک مغلوب هلندیها شده است.
🔹مضاف بر این؛ کفپوش پیادهروها در اغلب مناطق مسکونی فاقد روکش آسفالته است و از بلوکهای آجری یا سنگفرش مفروش گردیدهاند. این بلوکها بدون مصالح چسبندهای همچون سیمان به هم فشرده شدهاند و در لایهی زیرین آنها از شن استفاده گردیده، به گونهای که درزهای بسیار ظریف مابین سنگهای کفپوش، آب را به درون زمین جذب میکنند و توسط لایهی زیرین سنگها که از شن تشکیل گردیده، به درون زمین هدایت میشوند.
🔹نکته قابل توجه اینکه جنس سنگهای کفپوش نرمتر از حد معمول است به گونهای که خود سنگها نیز جاذب آب هستند. نکتهی قابل توجه دیگر اینکه در برخی مناطق درون شهری و روستایی، بافت جادهها نیز از همین نوع سنگفرش ساخته شدهاند. بدین گونه ساختار کفپوش خیابانی و جادهای عموماً بر اساس جذب آب به درون زمین طراحی و ساخته شده است.
🔹اکنون که واقعیت سیل ویرانگر اخیر در ایران کهن، نشان داد که ما تا چه اندازه در مقابل بارندگی و آب آسیبپذیر و بیدفاع هستیم، جا دارد که مسئولین مربوطه از دانش تخصصی کشوری همچون هلند که در تجربهی زیستیاش در مقابله با آب به طرز شگفتانگیزی موفق و پیروز بوده است، استفاده نماید؛ چراکه همهی کشورها به تجربیات متقابل برای ادامهی حیات نیازمندند.
👤بخشی از یادداشت آقای بهروز مرادی در خصوص تجارب مدیریت آب در هلند
#آبخیزداری
#آب_هست_اما_ول_است
#بحران_مدیریت_آب
✅
@masaf_foods