🏴❇️🏴❇️🏴 ❇️
🏴
#حسنیه
#حسن_الحسن_في_القرآن
#مصائب_الحسن_علیه_السلام_في_القرآن
◀️حضرت سیدالسادات حسن المجتبی (علیه السلام) در خطبه ای که پس از صلح ایراد نمودند، بار دیگر به این آیه شریفه (۱۱۱ سوره مبارکه انبیاء) استناد نموده و این واگذاری خلافت را به منظور صلاح امّت و ریخته نشدن خون آنان، نه به سبب محق دانستن معاویه ملعون، معرفی نمودند: «إِنَّ هَذَا الْأَمْرَ الَّذِی أَخْتَلِفُ فِیهِ أَنَا وَ مُعَاوِیَهًْ .. إِمَّا أَنْ یَکُونَ حَقّاً هُوَ لِی فَقَدْ تَرَکْتُهُ إِرَادَهًْ لِصَلَاحِ الْأُمَّهًْ وَ حَقْنِ دِمَائِهَا وَ إِنْ أَدْرِی لَعَلَّهُ فِتْنَةٌ لَکُمْ وَ مَتاعٌ إِلی حِینٍ» (۴)
⏪همچنین در موضعی دیگر در مقام رسوایی اعداء لعین [که این رسوایی در سایه امنیتی که به سبب صلح فراهم شده، میسر گشته بود]، حقیقت معنای این آیه شریفه را بر مردم تبیین نموده و فرمودند:
▪️أَمَّا بَعْدُ أَیُّهَا النَّاسُ فَإِنَّکُمْ لَوْ طَلَبْتُمْ مَا بَیْنَ کَذَا وَ کَذَا لِتَجِدُوا رَجُلًا جَدُّهُ نَبِیٌّ لَمْ تَجِدُوا غَیْرِی وَ غَیْرَ أَخِی وَ إِنَّا أَعْطَیْنَا صَفْقَتَنَا هَذِهِ الطَّاغِیَهًْ وَ أَشَارَ بِیَدِهِ إِلَی أَعْلَی الْمِنْبَرِ إِلَی مُعَاوِیَهًْ وَ هُوَ فِی مَقَامِ رَسُولِ اللَّهِ ص مِنَ الْمِنْبَرِ وَ رَأَیْنَا حَقْنَ دِمَاءِ الْمُسْلِمِینَ أَفْضَلَ مِنْ إِهْرَاقِهَا وَ إِنْ أَدْرِی لَعَلَّهُ فِتْنَةٌ لَکُمْ وَ مَتاعٌ إِلی حِینٍ وَ أَشَارَ بِیَدِهِ إِلَی مُعَاوِیَهًْ فَقَالَ لَهُ مُعَاوِیَهًْ مَا أَرَدْتَ بِقَوْلِکَ هَذَا؟ فَقَالَ مَا أَرَدْتُ بِهِ إِلَّا مَا أَرَادَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَل. (۵)
➖اگر شما [بین مشرق و مغرب جستجو نمایید] تا مردی را به دست آورید که جدّش پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و اله) باشد غير از من و برادرم را نخواهید یافت، ما حقّ قطعی خویشتن را به این مرد قلدر و سرکش [و به معاویه اشاره کرد] واگذار نمودهایم که مقام و منبر پیغمبر خدا (صلی الله علیه و اله) را تصاحب کرده است. ما حفظ خونهای مسلمین را از ریختن آنها بهتر میدانیم، گرچه میدانم که مقام خلافت باعث آزمایش شما [و به معاویه اشاره کرد] خواهد شد. معاویه گفت: «این سخن را به چه منظوری گفتی»!؟ فرمود: «به همان منظوری که خدا فرموده است»
🖋بنابراین حضرت امام البقیع، السیدالزکی، حسن المجتبی (علیه السلام)، در خطبات و احتجاجات متعددی که ایراد می نمودند، علاوه بر اینکه علت واگذاری خلافت به معاویه ملعون را متذکر میشده و آن را با استناد به شریفه ۱۱۱ سوره مبارکه انبیاء، محل ابتلاء و موضع آزموده شدن معرفی می نمودند، به جهت روشنگری و تبیین حق و حقیقت و هدایت خلق و ثبات قدم شیعیان، این سیره مبارکشان (یعنی سیره صلح با اعداء) را مطابق سنت و سیره جد بزرگوارشان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله) و پدرشان امیرالمومنین علی (علیه السلام) معرفی نمودند تا شیعیان در این فتنه و ابتلاء دچار تزلزل و شک نشده و سربلند بیرون آیند:
➖«رسول خدا (صلّى اللّه عليه و اله) قوم خود را به خدا خواند آنگاه از آنان گريخت و به آن غار رفت درحالىكه اگر يارانى مىيافت نمىگريخت. پدرم نيز هنگامى كه آنان را سوگند داد و يارى خواست و يارى نشد، دستش بسته شد. همچنانكه خداوند هارون را هنگامى كه بنى اسرائيل او را ناتوان شمردند و خواستند او را بكشند،خداوند او را در فراخى [از حيث وظيفه] قرار داد؛.. من نيز در ميان گشايش خداوندى هستم. هماكنون كه اين امت ما را تنها گذاشتند و با تو اى معاويه بيعت كردند.و همانا اينها سنّتها و شباهتهايى است كه برخى از برخى ديگر پيروى مىكنند» (۶)
ا┅═✧❁منابع❁✧═┅ا
(۱).علل الشرائع ج۱ ص۲۲۰؛ بحار الأنوار ،ج ۴۴،ص۳۹ و ص۳۴
(۲).بحار الأنوار ج۲۵ ص۱۷۱؛ الزام الناصب فی اثبات الحجه الغائب عجل الله تعالی فرجه الشریف ج۱ ص۳۳
(۳). الاحتجاج، ج۱، ص۲۷۸؛ بحارا لأنوار، ج۴۴، ص۸۴؛ ا
(۴).کشف الغمة فی معرفة الائمة ج۱ ص۵۶۶؛ بحارا لأنوار، ج۴۴، ص۶۲
(۵).تفسیر کنزالدقائق وبحرالغرائب ج۸ ص۴۸۷؛ الإحتجاج، ج۲، ص۲۸۴ ؛ تفسیر نورالثقلین ج۳ ص۴۶۷
(۶).البرهان في تفسير القرآن ج ۴، ص ۴۵۸؛ الأمالي (للطوسی) ج ۱، ص ۵۵۹؛ بحار الأنوار ج ۴۴، ص ۶۴