#نکات_علمی 8️⃣2️⃣
#نکات_فقهی 8️⃣
❇️ در منابع فقهی این سه دسته مال شناخته شده است؛
1️⃣ یکوقت مالکیت عین مشخصی در خارج است مثلا یک کسی خودرو فلانی یا این منزل یا این کتاب مالکش هست.
2️⃣ یکوقت هست نه عین مشخصی در خارج نیست بلکه مالکیت یک شیء کلی در ذمهی فروشنده است که به محض اینکه تحویل شما داد دیگر تعیّن پیدا میکند در آن فرد و از کلی بودن خارج میشود.
👈 مثلا میروید مغازه میگویید یک کتاب کفایه به من بدهید، پول هم پرداخت میکنید هنوز کتاب مشخصی نیست دهها کتاب کفایه هم توی انبارش دارد، خب معامله هم تمام شد، شما مالک یک کتاب کفایهی کلی در ذمهی فروشنده مالک شدید، او موظف است تحویل شما بدهد. اما به محض اینکه کتاب را تحویل شما داد دیگر تعیّن پیدا میکند در آن فرد و از کلی بودن خارج میشود.
3️⃣ اما یک نوع مالکیتی است بهنام مالکیت فکری یا مالکیت معنوی. این را اگر بخواهیم در مقایسهی با آن دو قسمی که عرض کردیم معرفیاش بکنیم میشود مال کلیّ محض؛ فرقش با دومی یعنی کلیّ فیالذمه این است که در آن یک کلی بود که در ذمهی فرد که با تعیّنش در یک فرد از کلی بودن خارج میشد. ولی این سومی کلیِ محض است، یعنی مصادیق متعددی میتواند داشته باشد اما با یک مصداق از کلی بودن خارج نمیشود.
👈 مثلا نویسنده یک کتاب که چندین نسخه دارد یا صاحب اختراع که چند نمونه درست کرده. هر کدام از این کتابها و نمونه های اختراعی را دست بگذارییم میگویید این محصول فکر فلانی است، یعنی چندین مصداق دارد بعدا هم می شود تولید کرد. پس تعیّن در یک مصداق پیدا نکرد بلکه همچنان کلی است. و قابلیت این را دارد که برای آن کلی افراد جدیدی دوباره ایجاد بشود.
📚 برگرفته از نشست علمی استاد حیدری (11آبان 1401)
👈 آدرس کانال:
https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad
👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی:
@Pazhuhesh_Aleyasin
🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
#کانال_پژوهش_آل_یاسین #پله_پله_تا_اجتهاد #استاد_حیدری