وی با اشاره به اینکه توجه به نظریه «ابتنای علوم انسانی بر قرآن از منظر مقام معظم رهبری» از نیازهای امروز جامعه ما بهشمار میرود، افزود: استفاده از قواعد تفسیری بهویژه قاعده جری و تأثیرپذیری از تفسیر المیزان علامه طباطبایی از ویژگیهای تفسیری مقام معظم رهبری است.
رضاییاصفهانی با اشاره به عناصر نظریه «ابتنای علوم انسانی بر قرآن کریم»، اظهار کرد: یکی از این عناصر آن است که علوم انسانی فعلی ترجمه غرب است و براساس مبانی اومانیستی و سکولاریستی مانند جدایی دین از سیاست شکل گرفته است و مقام معظم رهبری در این نظریه به روشنی از این مسئله سخن گفتهاند.
وی با اشاره به اینکه عبارت «هدی للناس» در سوره بقره به عام بودن هدایت قرآن اطلاق دارد، ادامه داد: از دیگر عناصر نظریه «ابتنای علوم انسانی بر قرآن کریم» میتوان به این موضوع که هدایت قرآن عام است و شامل همه علوم میشود و در مبانی و اهداف علوم انسانی اثر دارد، اشاره کرد.
رضاییاصفهانی بیان کرد: علوم انسانی باید براساس قرآن بازسازی شود، زیرا قرآن خطاناپذیر است؛ در نتیجه تغییر علوم انسانی که همان تغییر مبانی، اهداف و اصول علوم است باید براساس قرآن انجام شود و در چنین شرایطی است که علوم انسانی جدید متولد میشود.
وی با اشاره به اینکه مرجعیت علمی قرآن بر علوم انسانی پایه و مبنای نظریه ابتناء است، افزود: روشها و راهکارهای مختلفی برای تحول در علوم و اسلامیسازی آن مانند تفسیر موضوعی میانرشتهای وجود دارد که از مبانی نظریه ابتناء بهشمار میرود.
رضاییاصفهانی با اشاره به اینکه تحول علوم انسانی براساس قرآن فعالیت مستمر میطلبد، بیان کرد: تحول علوم انسانی و بازسازی آن براساس قرآن کریم وظیفه یک ارگان یا نهاد مشخص نیست و در کوتاه مدت به وقوع نمیپیوندد و نیازمند چندین دهه تلاش و استمرار اندیشمندان، دانشجویان، اساتید، پژوهشگران دینی، قرآنی و متولیان مربوطه در این مسیر است.
یادآور میشود، در پایان نوبت صبح این همایش از حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی رضاییاصفهانی، استاد تمام جامعةالمصطفی(ص) العالمیه برای تلاشها و مجاهدتهای علمی در عرصه پژوهشهای قرآنی و جریانسازی مباحث میانرشتهای تقدیر به عمل آمد.