سالگرد راهپیماییهای تاسوعا و عاشورای سال ۱۳۵۷
🔰 همه یک شعار میدادند: شاه باید برود
🔸«... راهپیمایی تاسوعا و عاشورا از نظر عظمت و انضباط و یكپارچگی نمونه و بیسابقه بود.... هر دو روز [تاسوعا و عاشورا] از ساعت ۹ صبح تا وقت ناهار، من در پشت پنجره اتاق خود صفوف راهپیمایانی را كه از خیابان فردوسی میگذشتند، نظاره میكردم. در مدت سه تا چهار ساعت عرض این خیابان و پیادهروها مملو از جمعیتی بود كه برای پیوستن به صفوف سایر راهپیمایان در حركت بودند و سیل جمعیت تا آنجایی كه چشم كار میكرد موج میزد... بیشتر راهپیمایان، كسبه و بازاریان و افراد متوسط و بسیاری از آنها از زن و مرد خوشلباس و مرتب بودند... منظره آن روز را هرگز فراموش نمیكنم... نظم جمعیت فوقالعاده و بینظیر بود.»
🔻این جملات بخشی از خاطرات آنتونی پارسونز، سفیر وقت انگلیس در ایران از راهپیماییهای تاسوعا و عاشورای سال ۱۳۵۷ است که روزهای ۱۹ و ۲۰ آذرماه آن سال برگزار شد و به مثابه رفراندومی برای انحلال رژیم شاه از سوی ملت، قلمداد گردید.
🔸رادیو بیبی سی در گزارشی از آن تظاهرات عظیم گفت:
«امروز در تهران... (مردم) دست به راهپیمایی بسیار بزرگ و مسالمتآمیز زدند تا مخالفت خود را با شاه و دولتش ابراز دارند. یک خبرنگار بیبیسی در تهران میگوید که راهپیمایی امروز با انضباط بسیار زیاد برگزار شد، هلیکوپترهای نظامی بر فراز جمعیت جولان میدادند.»
🔸و روزنامه واشنگتنپست نوشت:
«... این تظاهرات منظم و سازمانیافته به ایده برقراری حکومت جدید، وزن و اعتبار شایان توجهی بخشیده است...»
🔸راهپیماییهای تاریخی تاسوعا و عاشورای ۱۳۵۷ به دنبال اوجگیری نهضت امام برپا شد که حدود یک سال از آن میگذشت و وقایعی بسیاری را پشت سر گذارده بود؛ همچون قیام قم و تبریز و یزد و اصفهان و.... و برگزاری اربعینهای پیدرپی برای گرامیداشت شهدا و رخداد فجایعی همچون ۱۷ شهریور و آتش زدن مسجد کرمان و کشتار دانشآموزان در ۱۳ آبان و محرمی که به گونهای متفاوت با هر سال آغاز شد.
🔻امام خمینی (رحمهًْالله علیه) در آستانه ماه محّرم ۱۳۵۷، پیام مهمی صادر کردند که در آن ضمن اشاره به سرنوشتساز بودن این ماه در روند نهضت اسلامی مردم ایران، وظایف اقشار مختلف ملت را تعیین نمودند.
#دفتر_پژوهشهای_مؤسسه_کیهان
https://kayhan.ir/001GNB
@Kayhan_online