✍️ چرا می گوییم حکمرانی ولایی؟
امام خامنه ای در تاریخ 1403/07/13 در رابطه با ولایت چنین می گویند:
"در این آیهای که تلاوت کردم، مسئلهی مهمّ پیوستگی مؤمنین با یکدیگر مطرح شده است که در تعبیرات قرآنی به این پیوند و این پیوستگی گفته میشود «ولایت»؛ ولایت مؤمنین با یکدیگر. این مطلب در چند آیهی از قرآن آمده است. در این آیه نتیجهی این ولایت و همبستگی را رحمت الهی معرفی میکند: اُولئِکَ سَیَرحَمُهُمُ الله؛ یعنی اگر شما مسلمانان با یکدیگر پیوند و ارتباط و همکاری و همدلی داشته باشید، رحمت خداوند شامل حال شما میشود.
در ادامه ایشان می گویند:
خب، این ولایت یعنی چه؟ یعنی پیوند و همبستگی مسلمانان با یکدیگر؛ این شد سیاست قرآنی برای مسلمانها. سیاست قرآن برای مسلمانها این است که ملّتهای مسلمان، گروههای مسلمان، با یکدیگر همبستگی داشته باشند....
در تعریفی که امام خامنه ای داشتند معنای ولایت در قرآن از جنس هماهنگی و در حوزه عمل است. این در حالی است که ما نیازمند این هماهنگی و وحدت در بخش نظری نیز هستیم.
این تعریف از ولایت می تواند نقطه عطفی در ارتباط با مفهوم وجود و ماهیت از منظر دستگاه فلسفی از جمله حکمت متعالیه یا دیگر چارچوب های فلسفه ای باشد که نگاه کل گرایانه دارند. تعریف ولایت به معنای هماهنگی؛ امکان ایجاد رشته جدید
#حکمرانی_ولایی را مبتنی بر یک نگاه فرارشته ای و کل گرایانه پایه گذاری خواهد کرد. نگاه فرارشته ای مبتنی بر دستگاه فلسفی حکمت متعالیه یک نوع روش شناسی در حوزه دانش نظری و عملی برای ما ایجاد می کند و دیگر چارجوب ها انواع دیگری از روش شناسی را ایجاد می کنند. در دستگاه فلسفی ملاصدرا مفهوم وحدت وجود از طریق مفاهیمی همچون مکان، زمان و اطلاعات دانشی... تعریف می گردد ولی در دستگاه های فلسفی دیگر از نوع تعریف مفاهیم اعتباری مانند ایجاد نظم از طریق مفاهیمی مانند اجزاء، مرز، محیط رابطه... متبلور می شود.
🔺نتیجه
لذا می بایست در حوزه دانش های نظری و عملی برای هرکدام از دستگاه های فلسفی دارای دو نوع روش شناسی مبتنی بر نگاه فرارشته ای باشیم:
🔺روش شناسی برای به دست آوردن دانش جدید
🔺روش برای حل مسائل پیچیده چند بعدی و چند عاملی
@raveshetamadoni