#شرح_عملیات
#عملیات_حمله_به_اچ_3
در تاریخ 4 آوریل سال 1981(15 فروردین سال 1360)، یکی از پیچیدهترین عملیاتهای هوایی جهان اتفاق افتاد که در طی آن هشت فروند جنگنده اف-4 با دو مرحله سوختگیری هوایی موفق شدند از مرز مشترک هوایی عراق با ترکیه گذشته و از نقطه مشترک مرزی سوریه با عراق وارد محدوده هوایی عراق شده و عملیات را با موفقیت کامل به انجام برسانند.
حمله در سکوت
عملیات به این شکل بود که این هشت جنگنده از پایگاه سوم شکاری نوژه به آسمان برمیخاستند، قرار بر این بود بر فراز دریاچه ارومیه از نقطه مرزی مشترک ایران، عراق و ترکیه به سوی هدف حمله کنند. در تمام طول مسیر هواپیماهای ایرانی برای گریز از رادارهای شناسایی باید با ارتفاع بسیار کم یعنی حدود 20 تا 30 متری از سطح زمین پرواز میکردند و پس از پشت سر گذاشتن کوهستانهای مرزی ترکیه و عراق خود را به مرز سوریه با عراق میرساندند و پس از یک نوبت سوختگیری در آسمان به سمت اچ3 حمله میبردند.
از آنجا که برد این عملیات سه برابر بیشتر از برد جنگندهها بود، باید در طول عملیات حتماً چهار بار سوختگیری انجام میشد، به همین دلیل طبق برنامه باید ابتدا دو فروند بویینگ 707 برای رساندن سوخت به فانتومها از فرودگاه تهران برخاسته و با آنان در بالای دریاچه ارومیه ملاقات و مرحله اول سوختگیری را انجام میدادند. همزمان دو فروند هواپیمای 747 سوخترسان دیگر از فرودگاه دمشق در سوریه بلند شده و مرحله دوم و سوم سوختگیری هوایی در خاک سوریه انجام میگرفت. طبق برنامهریزی عملیات، پس از هر نوبت سوختگیری هواپیمای مادر باید صبر میکردند تا فانتومها عملیاتشان را بر فراز الولید انجام دهند و در راه بازگشت دوباره عملیات سوختگیری هوایی را انجام میداد.
هدف گرفتن قلب عراق
در روز عملیات دو گروه چهار فروندی از جنگندههای ایرانی از فرودگاه همدان با نامهای «البرز» و «الوند» به آسمان پرواز کردند و پس از سوختگیری، از شمال شرق عراق و از فراز کوههای آرارات وارد منطقه مشترک مرزی عراق و ترکیه شدند و در ارتفاع پایین بر فراز کوهستانهای این منطقه به سمت غرب عراق حرکت کردند. در همین حین هواپیماهای مختلف نیروی هوایی از جمله اف-4، اف-5، اف-14، سی-130 و بونانزا در حال انجام ماموریتهای گشت هوایی، دیدهبانی بصری در نقاط کور راداری و شنود الکترونیکی بودند.
نابودی کامل الولید
در طی این عملیات مهم و تحسینبرانگیز در مجموع بیش از 48 هواپیمای عراقی که بیشتر آنها بمبافکنهای روسی که شامل میگ 23، سوخو 20، تییو 16، تییو 22 بودند به کلی نابود شدند.
این حمله که با موفقیت کامل همراه بود از هر لحاظ یکی از مهمترین و پیچیدهترین عملیاتهای جهان محسوب میشود و با توجه به دستاوردهای نظامی و نابودی کامل 48 هواپیمای دشمن در رده بزرگترین و موفقترین عملیاتهای نظامی جهان قرار میگیرد.
مکان امنی که خاکستر شد
پس از حمله به اچ3 تنها تلی از خاکستر پشت سر گروههای الوند و البر باقیمانده بود که تا چند دقیقه قبل از حمله پایگاه امن و مطمئنی به نام الولید یا همان اچ3 بود. در زمان انجام عملیات، نیروهای عراقی درمانده و مبهوت دستپاچه شده بودند و کاری از آنها برنمیآمد، بر روی باند فرودگاه و پایگاه الولید آتش زبانه میکشید و جنگندههای عراقی را یکی پس از دیگری به کام خود میکشید و انفجار بدنه محکم آنها را متلاشی میکرد. نیروهای درمانده و تکههای باقیمانده هواپیماهای عراقی در میان آتش خشم ایرانیان میسوختند و دور شدند جنگندههای غیور ایران را تماشا کردند.
فانتومها باز به همان شیوهای که آمده بودند خود را از دید رادارهای عراقی پنهان کرده و در نقطهی موعود پس از سوختگیری دوباره، پرواز خود را به سمت ایران ادامه دادند. هواپیمای سوخترسان که ماموریتش به اتمام رسیده بود با خروج از نوار مرزی عراق و ترکیه از طریق آسمان ترکیه به تهران بازگشت. قبل از عبور فانتومها از مرز عراق دفاع ضدهوایی این کشور که متوجه هواپیماهای ایرانی شده بود به سمت آنها شلیک کرد و یکی از هواپیماها مورد اصابت قرار گرفت و دیگر نمیتوانست تا رسیدن به پایگاه به پرواز خود ادامه دهد و با فرود بر جادهای اتومبیلرو در آذربایجان غربی عجایب این حمله را کامل کرد و داغ آسیبرساندن به ایرانیان را بر دل عراقیها گذاشت.
حمله و گریز برای سردرگمی دشمن
در حین انجام عملیات مخفیانه حمله به اچ3، دیگر هواپیماهای ایرانی بارها به عراق حمله کردند و عملیاتهای ایذایی را شکل دادند، بارها به آسمان عراق حمله میبردند و پس از اینکه جنگندههای عراقی متوجه حضور آنها میشدند، عراقیها را به دنبال خود کشانده و به ایران میگریختند، در عملیات بازگشت جنگندههای ایرانی باز این حملات ایذایی شکل گرفت تا جنگندههای اصلی بتوانند بی سر و صدا به وطن بازگردند.
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani